Business News

Știrile zilei, 26 august. Amnistie fiscală parțială pregătită de ANAF pentru persoanele fizice. Cel mai mic ROBOR din ultimii doi ani şi trei luni

26 august 2024, de , in
Loading the Amira Audio Citește articolul...

Monitorizarea începe de la 08.00 dimineața și se continuă din 3 în 3 ore până ora 22.00.

Populația, firmele, asocieri și alte entități fără personalitate juridică, persoanele fizice care desfășoară activități economice în mod independent sau exercită profesii libere, unitățile administrativ-teritoriale ori instituțiile publice vor putea beneficia de înlesnire la plata obligațiilor restante către bugetul statului, prevede un proiect de ordonanță pregătit la nivelul Ministerului Finanțelor și obținut de Profit.ro. Acestea pot beneficia de ștergerea a 85% din penalități, dobânzi și alte accesorii aferente obligațiilor principale restante la bugetul statului la data de 31 august 2024, dacă plătesc datoriile, respectând anumite condiții.

ROBOR  la trei luni a scăzut la 5,57%, faţă de 5,58%, nivelul din şedinţa precedentă şi atinge cea mai mică valoare din 18 mai 2022 încoace, conform datelor BNR anunţate azi, 26 august 2024. Indicele ROBOR 3M a scăzut semnificativ, pe 7 august 2024, de la 5,89%, la 5,59%, după decizia BNR de a reduce dobânda cheie la la nivelul de 6,5%, începând cu data de 8 august 2024, de la 6,75%. ROBOR 3M a crescut puternic în anul 2022 şi a atins pe 26 octombrie 2022 (8,21%) cea mai ridicată valoare din ultimii 12 ani şi 9 luni (29 ianuarie 2010). ROBOR 3M a spart pragul de 8% pe 1 august 2022, anunță Economica.net.

Banca Națională a României (BNR) a făcut până acum două reduceri ale ratelor de dobândă, dar următoarele decizii ale băncii centrale sunt un pic învăluite în mister. Cel puțin asta dorește să proiecteze banca centrală, care a transmis atât prin vocea guvernatorului Mugur Isărescu, cât și prin cea a altor oficiali, că dobânzile s-ar putea să staționeze o perioadă după aceste două scăderi. Semnalele vin în condițiile în care se înregistrează o creștere explozivă a consumului (+7%), a creditului pentru consum, a salariilor (+12%) și a deficitului bugetar (7% din PIB), toate purtând cu sine presiuni inflaționiste, anunță Economedia.ro.

Evoluția Digi în Spania este de neoprit astfel că operatorul român are șanse reale să își dubleze numărul de clienți pe această piață în 2 ani, Digi și alți operatori din sectorul low-cost, precum Finetwork și Avatel, urmând să fie cei care vor stabili tendința de schimbare în Spania, relevă ultimul raport al analiștilor de la Deutsche Bank și Barclays, analizat de Profit.ro.

Toată lumea se așteaptă la o creștere a taxelor din 2025-2026 – consecință logică a corecției care va avea loc după anii de festival al consumului pe datorie și deficite 2023-2024, anunță o analiză realizată de Curs de Guvernare. Nu e o simplă alăturare de indicatori – unele sectoare se apropie de o criză și vor contribui într-un mod neașteptat la problemele din următorii 2-3 ani. Problema bugetară pentru următorii ani e foarte mare, în ciuda faptului că e posibil ca Uniunea Europeană să ne aprobe revenirea în ținta de deficit în termen de 7 ani.

Media prețurilor mașinilor electrice, cu tot cu discounturile acordate de dealeri sau de producători, s-a redus în ultimul an, dar a rămas peste cea a mașinilor cu motoare cu combustie echivalente. Cele mai mari diferențe sunt tocmai la modelele mici, care ar trebui să fie mai accesibile, relevă datele analizate de Profit.ro.

Începe să iei decizii bazate pe date
Alege una dintre soluțiile Termene.ro