Business News

Știrile zilei, 20 septembrie. Împrumuturi de 5 miliarde de euro ale Ministerul de Finanțe. Fort a produs mai mult decât Dacia

20 septembrie 2024, de , in
Loading the Amira Audio Citește articolul...

Monitorizarea începe de la 08.00 dimineața și se continuă din 3 în 3 ore până ora 22.00.

Uzinele de automobile din România au înregistrat o creștere a producției în perioada iulie – august, o perioadă în care are loc pauza anuală și pe care companiile o raportează însumat, conform datelor analizate de Profit.ro. Defalcat, pe cele două companii, a fost pentru prima dată când la Craiova au fost fabricate mai multe autovehicule decât la Mioveni. Dacia a fost în această vară într-o perioadă mai puțin activă, după cum reiese din cifrele privind producția, transmise de ACAROM. Acestea arată că la Mioveni, în uzina Dacia, s-au produs în intervalul iulie – august 31.092 automobile, ceea ce reprezintă o scădere mică, de 4 procente, față de perioada similară din 2023, anunță Profit.ro.

Producătorul finlandez de anvelope Nokian Tyres a inaugurat joi, 19 septembrie, fabrica de anvelope din Oradea, producția fiind mutată în România după ce firma s-a retras din Rusia. Investiția se ridică la 650 milioane de euro, din care 100 de milioane de euro este ajutor de stat, iar 150 de milioane de euro reprezintă un împrumut de investiții din partea Băncii Europene de Investiții. Construcția fabricii a început în mai 2023. Compania a transmis că fabrica va avea o capacitate de producție de 6 milioane de anvelope, primele anvelope vor fi produse la finalul anului 2024, cu producția în masă începând în 2025, iar pe viitor 90% din anvelope vor merge la export, anunță Economedia.ro.

Comisia Națională de Strategie și Prognoză (CNSP) a revizuit marți prognoza de creștere pentru 2024 de la 3,4% din PIB (estimarea pe care a fost construit bugetul) la 2,8% din PIB (estimare pe care a fost realizată rectificarea bugetară). Aceasta este semnificativ mai optimistă decât cele din mediul privat, economiștii anticipând un avans cam la jumătate față de prognoza oficială. ING, spre exemplu, a revizuit prognoza de creștere economică pentru România, de la 2% din PIB la 1,3% din în acest an. Și economiștii Erste au decis să-și amendeze prognoza, de la 2,6% la 1,9% din PIB. CNSP estimează că PIB-ul României va fi de 1.768,8 miliarde de lei în 2024, nivel similar celui calculat anterior (1.767,3 miliarde de lei), în prognoza de primăvară, în care creșterea anticipată era de 3,4%. Acest lucru este o consecință a modificării deflatorului PIB de la 6,5% la 7,2%. Deflatorul a fost majorat cu toate că prognoza de inflație a fost redusă de la 5,6% medie anuală la 5,5%, susține Curs de Guvernare.

România a împrumutat aproape 5 miliarde euro de pe piețele internaționale cu trei emisiuni de obligațiuni două în euro, pe 7 și 20 de ani, precum și una în dolari, pe 10 ani. Astfel, România împrumută 2,25 miliarde euro pe 7 ani, 750 milioane euro pe 20 de ani și 2,15 miliarde de dolari (1,93 miliarde euro) cu o maturitate de circa 10 ani, potrivit Bloomberg, citat de Profit.ro.

Veniturile bugetului general consolidat ar urma să se majoreze, pe sold, cu suma de 42,7 miliarde de lei, iar cheltuielile cu 60,1 miliarde de lei, ceea ce înseamnă o majorare a deficitului bugetar până la 122,8 miliarde de lei, respectiv 6,94% din PIB, prevede Proiectul de Rectificare Bugetară publicat joi de Ministerul Finanțelor Publice (MFP). „Veniturile bugetului de stat pe anul 2024, se majorează per sold cu suma de 19.109,3 milioane lei, din care 7.900,0 milioane lei, reprezintă impactul evidențiat în Nota de fundamentare a Ordonanței de urgență a Guvernului nr.107/2024 și reconfirmat ca fiind realizabil de către ANAF”, se arată în nota de fundamentare a rectificării, conform Curs de Guvernare.

Începe să iei decizii bazate pe date
Alege una dintre soluțiile Termene.ro