Business News

Esența weekendului, 8-9 februrie. Premierul promite stabilitate economică după întâlnirea cu FMI. Analfabetismul matematic la liceu este de 46%

8 februarie 2025, de , in
Loading the Amira Audio Citește articolul...

Monitorizarea începe sâmbătă dimineața, de la 8.00, și va continua din 6 în 6 ore până ora 22.00.

Două companii sunt intereste de hidrocentrala de stocare Tarnița, datând din regimul Ceaușescu

Proiectul-mamut al hidrocentralei cu acumulare prin pompaj Tarnița, care datează din regimul Ceaușescu, avansează, reprezentanți ai potențialilor investitori purtând recent discuții aplicate pe această temă cu operatorul sistemului energetic național, Transelectrica, ce susține necesitatea implementării proiectului.

„Sunt discuții pe marginea proiectului centralei hidroelectrice cu acumulare prin pompaj Tarnița. Domnul ministru Burduja susține foarte mult acest proiect, iar acum două săptămâni am avut o întâlnire cu o echipă de consultanți pe această temă. Au venit la noi, la dispecerat, să ia date despre acest proiect. Urmează și alte discuții, sperăm să deschidem calea acestui proiect de mare anvergură, care este necesar″, a declarat șeful Dispecerului Energetic Național (DEN) din cadrul Transelectrica, Virgiliu Ivan, la conferința ″Ziua Energiei Brașov″, ce are ca temă principală stocarea de energie electrică, anunță Profit.ro.

Analfabetismul privind capacitatea elevilor de a utiliza informații matematice la nivelul liceului

Analfabetismul numeric afectează aproximativ 36% dintre elevi, iar 16% prezintă dificultăți severe, conform primului Raport Național privind Alfabetizarea Numerică prezentat miercuri de Asociația pentru Valori în Educație (AVE România) și Brio.

Analfabetismul funcțional matematic avansează progresiv de-a lungul învățământului preuniversitar:

Analiza, realizată de un grup de cercetători coordonați de profesorul universitar Dragoș Iliescu (Facultatea de Psihologie și Științele Educației, Universitatea București) arată că „o proporție semnificativă a elevilor nu reușește să dezvolte competențele numerice esențiale, ceea ce poate avea consecințe majore asupra succesului educațional și profesional”.

„Lipsa abilităților numerice afectează capacitatea elevilor de a înțelege și interpreta informații matematice în contexte cotidiene, limitându-le oportunitățile academice și de integrare pe piața muncii”, se arată în Raport, conform Curs de Guvernare.

Premierul Ciolacu promite stabilitate macroeconomică, investiții și reforme, după întâlnirea cu delegații FMI

Obiectivele Guvernului României pentru acest an sunt menținerea stabilității macroeconomice, investiții și continuarea reformelor, a afirmat premierul Marcel Ciolacu, la întâlnirea cu delegația Fondului Monetar Internațional, care a avut loc astăzi, la Palatul Victoria. În cadrul consultărilor, șeful Executivului a subliniat angajamentul Guvernului de a se încadra, în acest an, în deficitul bugetar de 7% din PIB și de a continua trendul de reducere a deficitului în următorii ani. Între timp, oamenii de afaceri critică instabilitatea și cheltuielile guvernului, iar specialiștii indică întârzieri majore în ceea ce privește tocmai “cea mai ambițioasă inițiativă de reforme și investiții pe care România a avut-o vreodată la dispoziție”, anunță Economedia.ro.

„Bugetul recent aprobat în Parlament include cel mai mare volum alocat până acum investițiilor, respectiv 7,8% din Produsul Intern Brut. Vom prioritiza proiectele publice, astfel încât cele aflate în stadiu avansat de implementare să primească finanțarea necesară pentru a fi finalizate într-un ritm alert. O altă linie de acțiune este susținerea proiectelor finanțate din fonduri europene, pentru cofinanțarea cărora am alocat resurse bugetare. Valorificăm această fereastră de oportunitate pe care România o are atât pentru dinamica investițiilor, cât și pentru implementarea reformelor asumate prin PNRR și convergente obiectivului nostru de aderare la OCDE în anul 2026”, a menționat prim-ministrul Marcel Ciolacu.

Buget multianual al UE pentru 2028-2034 va fi prezentat în aprilie

Parlamentul European a finalizat proiectul de raport referitor la următorul buget multianual al Uniunii 2028-2034, proiect în care este expusă viziunea PE în legătură cu prioritățile Uniunii și cu principiile care ar trebui să conducă Comisia Europeană în elaborarea acestui buget multianual.

Comisia Europeană urmează să prezinte în luna iulie proiectul de buget 2028-2034, urmând apoi complicata procedură a adoptării.

Pentru următorul buget multianual, Parlamentul și-a ales raportorii, unul dintre aceștia fiind, în premieră, un român, Siegfried Mureșan (PPE), anunță Curs de Guvernare.

Superbet a obținut o refinanțare de 1,3 miliarde de euro de la Backstone și HPS Investment Partners

Superbet Group anunță încheierea unui acord de refinanțare, în valoare de 1,3 miliarde de euro, cu două dintre cele mai mari fonduri de investiții din lume, Blackstone și HPS Investment Partners, conform Economica.net.
Noul acord de refinanțare, în valoare de 1,3 miliarde de euro, oferă Superbet o platformă financiară solidă pentru următorii ani. Grupul vrea sĂ se extindă pe piața din Brazilia, facilitarea unor opțiuni de fuziuni și achiziții (M&A) și realizarea unor investiții suplimentare în tehnologii inovatoare. „Suntem mândri să colaborăm cu Blackstone și HPS Investment Partners, lideri mondiali în managementul activelor, în această etapă importantă a dezvoltării Superbet. Sunt foarte încrezător că acest moment definitoriu reprezintă un impuls puternic care ne va ajuta să ne atingem obiectivele ambițioase”, a declarat Jimmy Maymann, Co-CEO al grupului Superbet.

Superbet este o companie de tehnologie și divertisment fondată în 2008, cu misiunea de a aduce divertisment captivant, bazat pe tehnologie, în sport și gaming pentru milioane de clienți din întreaga lume.

Grupul este prezent în 12 țări, având piețe comerciale în România, Belgia, Polonia, Serbia și Brazilia, precum și hub-uri de tehnologie și inovare de produs în Croația și Spania.

 

Începe să iei decizii bazate pe date
Alege una dintre soluțiile Termene.ro