Știrile weekendului, 26-27 octombrie. Deficitul bugetar a urcat la 5,44% din PIB. Nouă fabrică de tractoare în România
În Articol
- Este din nou weekend, 19-20 octombrie, iar platforma Termene.ro prezintă cele mai importante știri ale sfârșitului de săptămână. Platforma Termene.ro monitorizează mediul de afaceri, instituțiile publice, dar și mass-media de specialitate pentru a oferi administratorilor și acționarilor de firme doar știrile importante din punct de vedere economic sau antreprenorial.
Monitorizarea începe sâmbătă, de la 08.00 dimineața, și se continuă din 4 în 4 ore până duminică la ora 22.00. După fiecare interval de 2 ore, dacă e cazul, pagina este actualizată cu știrile noi care ar putea interesa un antreprenor și nu numai.
-
Un milion de locuitori „pierduți” în zece ani
În ultimul deceniu, România a pierdut un milion de locuitori, iar previziunile sunt îngrijorătoare. Peste 10 ani, țara ar putea avea aceeași populație ca după cel de-al Doilea Război Mondial. Adică undeva la 17 milioane de oameni, afirmă experții în domeniu. Natalitatea este în scădere drastică, în timp ce proporția populației în vârstă de 65 de ani este în continuă creștere, arată Prima News.
-
Primul tren Alstom Coradia va intra în operare pe ruta Bucureşti Nord-Braşov începând cu 15 noiembrie
Autoritatea pentru Reformă Feroviară (ARF) a publicat în transparenţă decizională proiectul de decizie a preşedintelui ARF pentru aprobarea încheierii primului act adițional la contractul de servicii publice atribuit CFR Călători, în vederea intrării în operare, începând cu 15 noiembrie 2024, a trenurilor electrice RE-IR1 Alstom Coradia pe ruta de circulaţie Bucureşti Nord-Ploieşti Vest-staţiunile de pe Valea Prahovei-Braşov, informează Agerpres, care citează un document ARF. “În temeiul art. 7 alin (13) din legea nr. 52/2003 republicată cu modificările şi completările ulterioare, luând în considerare implementarea prevederilor proiectelor cu fonduri europene nerambursabile, corelate cu riscul decomiterii unor fonduri în absenţa implementării cu celeritate a prevederilor CSP atribuite competitiv, proiectul va fi adoptat de ARF în regim de urgenţă”, spune instituţia, conform Economedia.ro.
-
Declinul industriei auto europene
Scăderea profiturilor înregistrată de marii producători de autovehicule, inclusiv Volkswagen și Stellantis, stârnesc temeri că industria europeană va rămâne într-o recesiune prelungită și profundă. La începutul anului 2024, sectorul auto se aștepta la o revenire la normalitate după ce au fost rezolvate întreruperile lanțurilor de aprovizionare cauzate de pandemie, însă avansul producției de autovehicule este estimat să crească doar cu 2% în absența cererii, relatează Bloomberg, conform Curs de Guvernare. Industria prelucrătoare românească depinde esențial de acest sector și de comenzile din automotive-ul european.
-
Nouă fabrică de tractoare în România
Ruris Craiova, companie antreprenorială românească, anunță că va deschide o nouă fabrici de tractoare pe platforma fostei uzine MAT Craiova, acolo unde compania are cel mai mare depozit de mașini agricole și produse pentru grădinărit din Europa Centrală și de Est. „Povestea RURIS, începută acum mai bine de 30 de ani, a ajuns la un nou capitol! Ne bucurăm să vă comunicăm demararea lucrărilor de amenajare a fabricii de tractoare și remorci agricole. Datorită investițiilor din ultimii ani și a unei finanțări europene pe care am accesat-o recent, dăm o nouă viață fostei fabrici MAT Craiova și construim pe o fundație solidă linia de producție și asamblare pentru tractorul #MadeInRo”, scriu reprezentanții companiei într-o postare pe Facebook, conform Economica.net.
-
Deficitul bugetar a urcat la 5,44% din PIB după primele nouă luni din 2024
Deficitul bugetar al României, adică diferența dintre venituri și cheltuieli, a urcat aproape 100 de miliarde lei, respectiv la 5,44% din PIB, după primele nouă luni din 2024, arată execuția bugetară publicată vineri seară de Ministerul Finanțelor. Astfel, Guvernul a depășit cu mult, după numai nouă luni din an, deficitul bugetar pe care și-l asumase în proiectul de buget pentru tot anul, respectiv de 5%. În planul fiscal, Guvernul recunoaște că deficitul bugetar se va ridica la 7,9% în acest an, anunță Economedia.ro.
-
Producția de țiței a României a scăzut cu 3,5%
Producția de țiței a României a scăzut cu 3,5% în primele opt luni ale anului Redacția oct. 26, 2024 0 comentarii sonda petrol titei sursa pexels sursa foto: Pexels România a produs, în primele opt luni din 2024, o cantitate de ţiţei de peste 1,808 milioane de tone echivalent petrol (tep), cu 65.400 tep mai mică (-3,5%) faţă de cea din perioada similară a anului anterior, conform datelor centralizate de Institutul Naţional de Statistică (INS) și citate de Agerpres. Importurile de ţiţei au totalizat, în perioada menţionată, 5,032 milioane tep, fiind cu 166.000 tep sub cele consemnate în ianuarie-august 2023 (-3,2%). Conform ultimei Prognoze a echilibrului energetic, publicată de Comisia Naţională de Strategie şi Prognoză (CNSP), producţia de ţiţei ar urma să scadă până în anul 2027 cu un ritm mediu anual de 2,5%, anunță Economica.ro.
-
România a devenit cel mai important producător de gaze
Piețele europene de gaze și energie electrică s-au stabilizat în trimestrul II 2024 față de aceeași perioadă din 2023. Rapoartele UE arată totodată că sursele regenerabile au ajuns la niveluri record, cu o pondere de 52% în producția de energie electrică. Pe partea de gaze, piața s-a adaptat provocărilor determinate de invadarea Ucrainei de către Rusia, arată Hotnews.ro, citat de Profit.ro. Importurile de gaze din UE au scăzut în continuare, iar gradul de umplere a depozitelor de gaze a continuat să crească. Prețurile de vânzare cu amănuntul la gaze au revenit la niveluri din 2021, dinainte de izbucnirea crizei energetice. În ceea ce privește prețurile cu ridicata, nivelul acestora arată condiții competitive de aprovizionare. Consumul de gaz în UE a fost de 61 de miliarde de metri cubi, o scădere de 6% față de an și 45% trimestrial, ceea ce indică o scădere continuă a consumului de gaz din UE. Producția internă de gaze din UE a fost de 7,7 miliarde de metri cubi, ceea ce înseamnă o scădere de 8% față de trimestru și cu 18% față de anul precedent.
-
Nvidia a devenit cea mai valoroasă companie din lume
Nvidia a deschis vineri o nouă etapă, detronând Apple şi devenind cea mai valoroasă companie din lume, după o creştere record a acţiunilor alimentată de cererea masivă pentru cipurile sale specializate în Inteligenţă Artificială, transmite Reuters, citată de News.ro.Valoarea bursieră a Nvidia a atins pentru scurt timp 3,53 trilioane de dolari, depăşind astfel cele 3,52 trilioane ale Apple, conform datelor LSEG. Acţiunile Nvidia au înregistrat o creştere de 2,2%, conferind companiei o capitalizare de piaţă de 3,52 trilioane de dolari, în timp ce titlurile Apple au avansat cu 0,9%, compania fiind evaluată la 3,54 trilioane de dolari.