Business News

Știrile weekendului, 24-25 august. Vizele pentru SUA s-ar putea ridica. Ministrul Finanțelor ar putea fi înlocuit chiar la cererea lui Marcel Boloș

25 august 2024, de , in
Loading the Amira Audio Citește articolul...

Monitorizarea începe sâmbătă, de la 08.00 dimineața, și se continuă din 4 în 4 ore până duminică la ora 22.00. După fiecare interval de 2 ore, dacă e cazul, pagina este actualizată cu știrile noi care ar putea interesa un antreprenor și nu numai.

Autorităţile din SUA ar urma să anunţe, pe 15 octombrie, o decizie privind ridicarea vizelor pentru români, decizie care se aplică de anul viitor, din 2025, au precizat surse guvernamentale, potrivit Agerpres. Guvernul României desfăşoară în această perioadă campania „Calificăm România”, care vizează includerea ţării noastre în Programul Visa Waiver, anunță Economedia.ro.

Monitorizarea începe sâmbătă, de la 08.00 dimineața, și se continuă din 4 în 4 ore până duminică la ora 22.00. După fiecare interval de 2 ore, dacă e cazul, pagina este actualizată cu știrile noi care ar putea interesa un antreprenor și nu numai, anunță Profit.ro.

Frânarea pieței de automobile electrice și PHEV pune în pericol atingerea țintelor de emisii pentru producătorii de automobile prezenți pe piața din Europa, din cauza creșterii foarte mari a emisiilor flotelor vândute. Potrivit unui raport Data Force, emisiile de CO2 din prima jumătate a acestui an au fost mai mari decât în tot anul 2023. Creșterea vânzărilor de mașini cu 243.000 de unități, în condițiile unei scăderi cu circa 9.000 de unități a mașinilor electrice și PHEV, a contribuit la această majorare substanțială a emisiilor în Europa, relevă datele analizate de Profit.ro.

Producția de cărbune a României a totalizat, în primele șase luni ale acestui an, 929.700 tone echivalent petrol, fiind cu 19,8% mai mică (minus 230.100 tep) față de cea din perioada similară din 2023, conform datelor centralizate de Institutul Național de Statistică (INS), anunță Profit.ro. Importurile de cărbune au fost, în perioada menționată, de 95.900 tep, în scădere cu 42.400 tep (minus 30,7%) față de ianuarie-iunie 2023, informează Agerpres.

Societățile care vând asigurări de viață în România au plătit, în primele trei luni ale acestui an, peste 445 de milioane de lei clienților sau rudelor acestora. Doar o mică parte reprezintă plăți de indemnizații, adică suma cuvenită familiei la decesul persoanei asigurate. Grosul vine din maturități (contracte ajunse la final pe care asiguratul nu a mai dorit să le prelungească) și mai ales răscumpărări, adică contracte încheiate de client înainte de termen, anunță Economica.net.

Preşedintele PNL, Nicolae Ciucă, a declarat, vineri, că va avea o discuţie cu ministrul Finanţelor, Marcel Boloş, întrebat fiind dacă se gândeşte să-l schimbe pe acesta în contextul în care în partid ar exista nemulţumiri faţă de activitatea ministerială a lui Boloş. „Există o discuţie pe care am avut-o cu domnul ministru. Dincolo de aprecierea personală pe care o am legată de activitatea domnului ministru din perioada în care am exercitat funcţia de premier (…) – şi vreau să-i mulţumesc încă o dată şi să reamintesc că România cu ministrul Boloş la MIPE a reuşit să realizeze cea mai mare absorbţie în vreun an vreodată de când am devenit membri UE, şi asta i se datorează, din perspectiva mea, dumnealui şi echipei de la MIPE”, a afirmat Ciucă, vineri, într-o conferinţă de presă, la Târgu Jiu, conform Economica.net care citează surse Agerpres.

Ministrul Mediului, Mircea Fechet, anunță că vrea ca Guvernul să finanțeze baterii pentru stocarea energiei electrice produsă de prosumatori. „Eu îmi propun să finanțăm și baterii. O soluție utilă este finanțarea stocării. Ea nu va rezolva în totalitate problema decuplării automate a unui prosumator atunci când rețeaua este supraîncărcată. Însă, cu siguranță va ajuta acel prosumator să fie mai eficient din punct de vedere energetic și să poată folosi noaptea ceea ce produce ziua, lucru care astăzi nu se poate întâmpla în lipsa unor unități de stocare, anunță Profit.ro.

Consiliul Concurenței a efectuat inspecții inopinate la sediile și punctele de lucru ale companiei Profi Rom Food SRL din Timișoara și București. Inspecțiile s-au derulat în cadrul primei investigații privind posibile practici comerciale neloiale între companiile de pe lanțul de aprovizionare agricol și alimentar, potrivit unui comunicat de presă al instituției. Conform instituției, investigația a fost declanșată în urma indiciilor furnizate de firma Prăvălia D Art SRL, care a pus la dispoziția autorității de concurență documente ce sugerează posibile practici comerciale neloiale, interzise de lege, cum ar fi depășirea termenelor de plată stabilite prin contract și modificarea unilaterală a clauzelor contractuale de către Profi Rom Food SRL. Retailerul Profi a transmis că a colaborat cu Consiliului Concurenței în timpul inspecțiilor inopinate și că va continua să coopereze pe deplin în cadrul investigației în curs.

Începe să iei decizii bazate pe date
Alege una dintre soluțiile Termene.ro