Business News

Știrile weekendului, 12-13 octombrie. Statul vrea un drept de preempțiune. România este țara europeană cu cei mai mulți proprietari de case

12 octombrie 2024, de , in
Loading the Amira Audio Citește articolul...

Monitorizarea începe sâmbătă, de la 08.00 dimineața, și se continuă din 4 în 4 ore până duminică la ora 22.00. După fiecare interval de 2 ore, dacă e cazul, pagina este actualizată cu știrile noi care ar putea interesa un antreprenor și nu numai.

România are cea mai mare rată de locuințe aflate în proprietate personală din Europa, relevă datele analizate de Profit.ro. Românii preferă să cumpere în loc să stea în chirie, deoarece consideră banii ca fiind investiți. Dacă stau în chirie, consideră banii dați ca pierduți. Și prețurile mai mici decât în regiune par însă să încurajeze achiziția, anunță Profit.ro.

Perspectivele pentru exporturile de aluminiu românesc cât şi european pe piaţa nord-americană, dominată în ultimii ani de producătorii chinezi, sunt unele optimiste, fiind deja efectuate contractări pentru anul viitor, a declarat presei, la târgul Aluminiun 2024 de la Dusseldorf, un reprezentant al producătorului de aluminiu românesc Alro Slatina. Evenimentul Aluminium 2024, care a avut loc la Dusseldorf, în Germania, în perioada 8 – 10 octombrie, a reunit 819 expozanţi şi parteneri din 50 de ţări, producători şi procesatori de aluminiu, cât şi experţi în reciclare, printre aceştia numărându-se şi Alro, unul dintre cei mai mari producători de aluminiu integraţi pe verticală din Europa, după capacitatea de producţie, anunță Economedia.ro.

Valoarea comerțului online din România ar putea ajunge la 11,7 miliarde de euro în 2024, echivalentul a 3,42% din PIB, în creștere cu 10% față de anul precedent, estimează specialiștii din domeniu. România se clasează pe locul 3 între statele membre UE din Europa Centrală și de Est în ceea ce privește valoarea comerțului electronic, după Polonia și Cehia, conform Raportului European Ecommerce 2024, comandat de Ecommerce Europe și EuroCommerce și realizat de Centrul pentru Cercetări de Piață al Universității de Științe Aplicate din Amsterdam. Potrivit raportului, în 2023, comerțul electronic românesc de bunuri și servicii a atins valoarea de 10,6 miliarde de euro, reprezentând 3,32% din PIB, în creștere față de anul precedent (3,17% din PIB), transmite Asociația Română a Magazinelor Online (ARMO), anunță Curs de Guvernare.

Transportatorii români trebuie să își doteze autovehiculele de transport intracomunitar cu tahograf inteligent 2 până la data 31 decembrie 2024. După această dată, cei care nu au respectat această regulă, riscă să facă chiar și un an de închisoare și să plătească amenzi majore, avertizează Uniunea Națională a Transportatorilor Rutieri din România (UNTRR).

Tahograf este un dispozitiv care înregistrează viteza autovehicululului, permițând verificarea respectării timpului de odihnă și de lucru și a restricțiilor de viteză de către conducătorul auto. Conform UNTRR, doar 10.000 din 60.000 de TIR-uri au ultima variantă de tahograf.

Un proiect de Ordinanță de Urgență instituie dreptul ministerelor care, în numele statului, exercită calitatea de acționar minoritar la companii, să poată cumpăra ele acțiunile pe care acționarii majoritari le-ar scoate la vânzare. În acest moment, legea nu permite instituțiilor publice să cumpere acțiuni emise de societăți comerciale și nu au dreptul să participe la cumpărări de acțiuni, sub sancțiunea nulității contractelor de vânzare. Însă acum, lucruriile se schimbă, un proiect de OUG pus în dezbatere de Ministerul Energiei stipulând că „ministerele de resort pot cumpăra acțiuni la societățile la care acestea exercită, în numele statului, calitatea de acționar”, anunță Economica.net.
Începe să iei decizii bazate pe date
Alege una dintre soluțiile Termene.ro