Business News

Start-Up Nation va începe în octombrie. Până atunci, furnizorii de cursuri antreprenoriale se pot înscrie în program în perioada 19-30 septembrie

11 septembrie 2024, de , in
Loading the Amira Audio Citește articolul...

Programul Start-up Nation 2024 nu va începe până în luna octombrie. Ministerul Antreprenoriatului și Turismului (MEAT) a anunțat astăzi că, între 19 și 30 septembrie, firmele care oferă cursuri de pregătire antreprenorială se pot înscrie în program.

Ulterior, prima etapă a celei de-a patra ediții a Start-up Nation va fi deschisă celor care doresc să își deschidă o afacere și să obțină un grant de 50.000 de euro.

Furnizorii acceptați în cadrul programului vor fi obligați să includă în oferta lor o programă de pregătire antreprenorială și să își asume un număr minim de cursanți, pentru o perioadă de formare de aproximativ patru luni.

Lansarea Start-up Nation în luna octombrie

În perioada 19-31 octombrie, trainerii care vor asigura cursurile obligatorii în prima etapă a Start-up Nation 2024 se vor înscrie în program. Aceștia vor susține cursuri antreprenoriale pentru persoanele care doresc să aplice pentru finanțare.

Formatorii profesionali înscriși vor oferi ulterior aceste cursuri antreprenoriale candidaților la finanțare. Cursurile vor fi gratuite pentru beneficiarii Start-up Nation, costurile fiind acoperite de MEAT.

După finalizarea cursurilor antreprenoriale obligatorii, solicitanții Start-up Nation vor putea depune proiectele de finanțare, care vor fi evaluate de specialiștii MEAT.

1. Înscrierea și selecția formatorilor de cursuri de pregătire antreprenorială.
2. Aplicarea persoanelor fizice eligibile, interesate de dobândirea acestor competențe, pentru participarea la cursuri.
3. Înființarea de întreprinderi de către absolvenții certificați ai cursurilor, care vor putea aplica pentru obținerea unei finanțări de până la 250.000 de lei/IMM.

Cum se înscriu formatorii profesionali

Înscrierile se vor deschide pe 19 septembrie 2024, la ora 10:00, și se vor desfășura prin intermediul platformei oficiale a programului, accesibilă la adresa https://minimis.imm.gov.ro.

Formularul electronic de înscriere va rămâne activ timp de 10 zile calendaristice, până pe 30 septembrie 2024, ora 20:00.

Criterii de eligibilitate pentru furnizori

Furnizorii de formare profesională pot aplica pentru ambele componente ale programului, Pilonul I și Pilonul II, cu condiția să îndeplinească următoarele criterii de eligibilitate:

„Cea de-a patra ediție a programului Start-Up Nation România pune accentul pe dobândirea de competențe antreprenoriale, prin facilitarea accesului la cursuri de formare. Bugetul disponibil este de 450 de milioane de euro, suma fiind finanțată din fonduri externe nerambursabile, prin Programul Educație și Ocupare 2021-2027”, anunță reprezentanții Ministerului Economiei, Antreprenoriatului și Turismului (MEAT).

Din total, valoarea alocației financiare va fi de cel mult 250.000 lei/IMM și va acoperi până la 90% din valoarea cheltuielilor eligibile, beneficiarul având obligația de a crea minimum două locuri de muncă.

Grilă punctaj

Criterii privind evaluarea on-line a cererii de finanțare

–––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––

Criterii

Punctaj

Valoarea aportului propriu

A

1

Valoarea procentului aferent aportului propriu este ≥ 20% din valoarea eligibilă a proiectului

20

2

Valoarea procentului aferent aportului propriu este ≥ 15% din valoarea eligibilă a proiectului

15

3

Valoarea procentului aferent aportului propriu este ≥ 10% din valoarea eligibilă a proiectului

10

B

1

Societatea va obține profit din exploatare ≥ 1 începând cu anul următor plății AFN

20

2

Societatea  NU va obține profit din exploatare ≥ 1 începând cu anul următor plății AFN

0

Criterii aferente investiției

C

1

Ponderea investițiilor în echipamente tehnologice și cheltuielilor asimilate echipamentelor tehnologice specificate la art. 4.3.1, lit. a) din procedura programului reprezintă mai mult de 40% din valoarea cheltuielilor eligibile înscrise în cererea de finanțare aferentă formularului de înscriere;

20

2

Ponderea investițiilor în echipamente tehnologice și cheltuielilor asimilate echipamentelor tehnologice specificate la art. 4.3.1, lit. a) din procedura programului reprezintă mai mult de 30% din valoarea cheltuielilor eligibile înscrise în cererea de finanțare aferentă formularului de înscriere;

15

3

Ponderea investițiilor în echipamente tehnologice și cheltuielilor asimilate echipamentelor tehnologice specificate la art. 4.3.1, lit. a) din procedura programului reprezintă mai mult de 20% din valoarea cheltuielilor eligibile înscrise în cererea de finanțare aferentă formularului de înscriere;

10

Criterii aferente locurilor de muncă

D

1

Soldul balanței comerciale al codului CAEN pe care aplică este negativ (conform Anexei)

10

2

Soldul balanței comerciale al codului CAEN pe care aplică este pozitiv

( conform Anexei)

0

Criterii aferente componentei de dezvoltare durabilă

E

1

Proiectul prezintă investiții în valoare ≥ 15.000 lei în elemente de cost privind dezvoltarea durabilă

20

Proiectul prezintă investiții în valoare ≥ 10.000 lei în elemente de cost privind dezvoltarea durabilă

10

Criterii aferente debutului în afaceri

F

1

Asociații/acționarii NU au mai avut calitatea de asociați/acționari în altă întreprindere înființată in baza Legii 31/1990, pînă la data publicării în monitorul oficial a ordinului de ministru pentru aprobarea prezentei proceduri de implementare.

10

2

Asociații/acționarii AU mai avut calitatea de asociați/acționari în altă întreprindere înființată in baza Legii 31/1990, până la data publicării în monitorul oficial a ordinului de ministru pentru aprobarea prezentei proceduri de implementare.

0

–––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––

Condiții de eligibilitate pentru granturile de 50.000 de euro

Pentru a beneficia de sprijin, societățile trebuie să îndeplinească în mod cumulativ următoarele condiții de eligibilitate la momentul înscrierii în cadrul modului 4 de finanțare a întreprinderilor:

Persoana al cărei formular de înscriere a fost selectat în vederea finanțării va trebui să aibă calitatea de reprezentant legal, acționar unic/acționar majoritar și administrator al afacerii nou înființate și sprijinite prin proiect, reprezintă societatea, are rol executiv în întreprindere, fiind efectiv cel care asigură gestiunea afacerii, este responsabil de patrimoniul întreprinderii înființate, are responsabilitatea de a garanta întru totul desfășurarea legală a activității economice și realizarea obiectelor de activitate.

Începe să iei decizii bazate pe date
Alege una dintre soluțiile Termene.ro