• Odată cu aplicarea Sistemului de Garantare Reciclare (SGR), antreprenorii magazinelor alimentare, dar și clienții acestora au înțeles cât de importantă este reciclarea ambalajelor din plastic, metal și hârtie. Însă, reciclarea acestor ambalaje era realizată și până acum. Marile magazine, producători, dar și importatori aveau încheiate contracte cu firme specializate încă din 2019. Este vorba de companiile care preiau de la producătorii de ambalaje responsabilitatea reciclării acestora.

Legislația autohtonă a impus, din 2019, înființarea OIREP-urilor (Organizații ce Implementează Obligațiile privind Răspunderea Extinsă a Producătorilor), anterior numite Organizațiile de Transfer de Responsabilitate (OTR).

16 companii sunt avizate de Ministrul Mediului pentru a avea statut de OIREP. Doar cu aceste companii un producător de ciocolată poate încheia un contract de reciclare a ambalajelor în cazul în care societatea nu dispune de soluții proprii pentru a strânge și recicla ambalajele de la ciocolată produsă.

„OIREP-urile au apărut pentru a reduce ambalajele care ajung la groapa de gunoi”, așa cum reiese datele puse la dispoziție de Ministerul Mediului. România avea cea mai mare rată de depozitare a deșeurilor din UE, 72%, față de media europeană de 25,6%.

7.385 de producători, înregistrați la Administrația Fondului de Mediu ca emitenți de ambalaje, au devenit responsabili și susceptibili de a plăti din nou pentru deșeurile emise în piață. Aceste companii trebuie să încheie contracte cu OIREP/OTR sau să facă dovada că își pot recita singure ambalajele.

Ordonanța de Urgență 74/2018 reia această responsabilitate individuală a producătorului de gestionare a propriilor ambalaje introduse pe piața națională.

Prezentarea firmelor acreditate

OTR-ul/ sau OIREP, după redefinire, reprezintă ceea ce legislația internațională în domeniu numește Producer Responsibility Organisation (PRO), organizațiile care preiau Răspunderea Extinsă a Producătorului, adică fac transferul de responsabilitate, și care există în toate statele.

  • Clean Recycle SA din București (autorizată din iunie 2019)

A avut în 2022 o cifră de afaceri de 57,2 de milioane de lei și profit de aproape 3 milioane de lei cu 12 angajați.

Acționariatul este format din următoarele societăți: Big Blue Yahting SRL din București – 97,742%, Ar Linia Tea SRL din Arad – 2%, Bermas SA din Suceava  – 0.25%, Velta Prod SRL din Oradea – 2,5%, European Drinks SA – 2,6%, Mediplus Exim Srl din Ilfov – 0.002% și Aquatulip SRL din Ilfov – 0.002%.

La rândul său, acționarul principal Big Blue Yahting este deținut în totalitate de offshore-ul cipriot Likekultur Limited. Administratorul Likekultur Limited este Radu Cosmin Monda. Aceste este și CEO al Clean Recycle SA.

„Deja peste 600 de mari companii fac parte din portofoliul Clean Recycle”, spun reprezentanții companiei. Metro, Auchan, Zin Zin sunt câteva din marile companii care au contracte cu Clean Recycle SA pentru reciclarea ambalajelor.

  • Eco Synergy SA din București (autorizată din mai 2019)

A avut în 2022 o cifră de afaceri de 43,7 milioane de lei și un profit de peste 1,6 milioane de lei. 35 de angajați a raportat compania. Societatea are alte două SRL-uri ca acționari importanți: Stratos Management SRL (64,84875 %) Silver Brad SRL (33,32%). Mai dețin acțiuni sub 1%; Scandia Food SRL, Honest General Trading SRL, Bfg Packaging Srl, Roua Development SA, Fabka Group SRL, Ape Minerale Bacaia SRL, Hunedoara Baciia România, Erd Plastic Production SRL, Cramele Recas SA, Timis Recas România, Geo Food Distribution SRL, Tip Top Food Industry SRL.

Marius Daniel Ștefănescu și Paul Pop sunt co-acționari în cadrul : Stratos Management SRL.

„Suntem o organizație care implementează răspunderea extinsă a producătorilor în domeniul ambalajelor și deșeurilor de ambalaje, cu acoperire națională”, ne explică reprezentanții companiei.

  • Ecologic 3R Ambalaje SA din București (autorizată din mai 2019)

A avut cifra de afaceri în 2022 de 28,1 milioane de lei și un profit de 2,2 milioane de lei cu 19 de angajați.

Societatea Eco Team Trade SRL din București deține – 99,6855% din acțiuni. Acționarul unic al acestui SRL este Doruleț Iorga. Restul acțiunilor de la Ecologic 3R Ambalaje SA, undeva sub 0,4% aparțin unor acționari de tip listă.

„Suntem o echipă de experți cu experiență în domeniul managementului deșeurilor și avem în portofoliul de clienți peste 3.500 de producători și importatori la nivel național, din toate domeniile de activitate. Ne mândrim cu faptul că suntem companie de profil, care a introdus pe piața din România un sistem de operare on-line pentru managementul documentelor necesare desfășurării activității noastre”, ne explică reprezentanții societății.

  • Ecosmart Union SA din București (autorizată din mai 2019).

A avut în 2022 o cifră de afaceri de 24,2 milioane de lei și 1,6 milioane de lei înregistrați ca profit. 7 angajați a avut compania.

Crama Ceptura deține principalul pachet de acțiuni, 66,75%. Purcari Wineries Public Company Limited este acționarul unic de la Crama Purcari. Familia Bostan din Republica Moldova deține grupul de companii din jurul mărcii de vin Purcari.

Restul acțiunilor de la Ecosmart Union SA sunt deținute de: Leader International SRL din Ilfov – 12%, P3R International SRL din București – 3%, Parmafood Group Distribution SRL din Ilfov – 9%, Ostrovit SA din Constanța – 1%, Hortifruct SRL din București – 1%, Leoser SA din București – 1% și World Of Beer Distribution SRL -0.25%.

Lista clienților companiei poate fi consultată aici.

  • Eco-X SA din Vrancea (autorizată din mai 2019)

A avut în 2022 cifra de afaceri de 98,6 milioane de lei și profit de 6,1 milioane de lei. 12 angajați a raportat compania.

Acționariatul este format din următoarele firme: Finromex Euroservice SRL – 49,8875%, Ecosistem SRL din Vrancea – 49,8875%, Duraziv SRL din Ilfov – 0.05%, Prodvinalco SA din Cluj-Napoca – 0,025%, Defne Selos SRL din Ilfov – 0,025%, Vinexport Trade-Mark SA din Vrancea – 0.025%, Pro Brands Distribution SRL – 0.025%, Global Plast SRL, Vinimondo Import SRL – 0.025%, Cristalex 94 SRL din Bucuresti – 0,025%.

Antonello Alegeri (cu 49.875%) și Vali Gheorghiță (49.875%) sunt principalii beneficiari ai acestei companii care are în acționariat mai multe SRL-uri.

„Urmărim găsirea celor mai bune soluții care să garanteze că deșeurile de ambalaje ajung să fie reciclate”, susțin reprezentanții firmei din Vrancea.

  • Fepra EPR SA din București (autorizată din iunie 2019).

A avut în 2019 o cifră de afaceri de 98,2 de milioane de lei și un profit de 1,6 milioane de lei. Societatea are doar 35 de angajați.

Global Innovation Solution SRL deține peste 89,8% din acțiuni, fiind acționarul majoritar. Fepra SRL este acționarul unic de la Global Innovation Solution SRL. În final, Daniela Elena Georgescu este administratorul și acționarul Fepra EPR SA, via alte două societăți.

Lista clienților companiei poate fi consultată aici.

  • Financiar Recycling SA din Argeș (autorizată din mai 2019)

A avut în 2019 cifra de afaceri de aproape 35 de milioane de lei și un profit de 352.000 de lei. 14 angajați a raportat societatea. SRL-ul Terra Blue Contract deține peste 99% din acțiuni. Cristian Sîrboiu este beneficiarul real al acestei companii, deține 98% din acțiuni.

Acționariat Financiar Recycling SA

Restul acțiunilor de la Financiar Recycling SA aparțin Kober SRL – 0.5%, Alex – Star SRL – 0,1%, Rondocarton SRL – 0.1%, Apahida România 400 5 Fresh Bio Berry SRL – 0,1%, Thimm Packaging SRL – 0,1%.

  • Green Resources Management SA (autorizată din iunie 2019) din București

A avut în 2022 cifra de afaceri de 33,9 milioane de lei și un profit de 1,14 milioane de lei. 12 angajați a raportat și această companie.

Greentech SA din Buzău este acționarul principal, cu puțin peste 66%, iar Heineken România SA deține restul acțiunilor.

Societatea face parte din „ecosistemul Green Group, cel mai mare grup integrat de reciclare și un important jucător în economia circulară din Europa de Est. Apartenența la Green Group ne oferă un nivel unic de expertiză în reciclare și economie circulară, pusă la dispoziția clienților cu cea mai mare deschidere”, așa cum susțin reprezentanții companiei.

  • Greenpoint Management SA din București (autorizată în mai 2019).

Compania a avut o cifră de afaceri de 142,2 milioane de lei în 2022 și un profit de 3,6 milioane de lei. Societatea a raportat 38 de angajați.

Firma are ca acționar majoritar Green PC Ambalaje SRL cu 95% din acțiuni. Beneficiarii principali ai acestei firme, Green PC Ambalaje, sunt Adela Maria Lazăr (35%) și Corneliu Pașcu (26,77%).

Restul de acțiuni de la Greenpoint Management SA sunt deținute de alte trei societăți care dețin câte 1%: De Silva Exclusiv SRL, Romcim SA și Zarea SA.

Firma face parte Green Group, din comuna buzoiană Țintești, a devenit una dintre cele mai mari de profil din Europa, așa cum susțin reprezentanții holdingului. Compania din Buzău chiar importă deșeuri din alte țări pentru a-și menține fluxul tehnologic operațional. Cea mai importantă societate a grupului este Greenweee International SA din Țintești, județul Buzău.

  • Marathon EPR Group SA din Afumați (autorizată în mai 2019)

A avut în 2022 cifra de afaceri de 30,2 milioane de lei și un profit de 1,2 milioane de lei în anul 2022. Numărul de angajați a fost de 12.

Acționariatul este format din societățile: Contec Foods Srl din Ilfov – 56%, Marathon Distribution Group SRL din București – 34%, Sarerom SRL din Cluj – 8%, Contec Foods Ingredients SRL din Ilfov – 2%.

C0-beneficiari ai firmei sunt sunt Levent Atin și Aifun Geaner Suliman.

  • Reciclad Or SA din București (autorizată în mai 2019)

A avut în 2022 o cifră de afaceri de 126 milioane de lei și profit de 8 milioane de lei. Compania are 34 de angajați.

Acționariatul este format din: Colector Glass SRL din București – 96%, Klaus SRL – 1% din Galați, Maspex Romania SRL – 1%, Unicom Production SRL Filiala Urlati – 1% și Le Manoir SA – 1%.

Diana Ionela Cîțu este cel mai important beneficiar real al firmei, cu peste 81% din acțiuni. Ea este acționar principal la Colector Glass SRL din București.

  • Eco-Rom Ambalaje SA din București (autorizată în august 2019).

Societatea a avut o cifră de afaceri de 36,6 milioane de lei în 2022 și un profit de 198 de milioane de lei. Societatea a raportat 134angajați. Mai trebuie precizat că societatea este în insolvență.

Firma este deținută în cote egale, de 8,33%, de mai multe companii cunoscute: Heineken România SA, Tymbark Maspex România SRL, Argus SA, Munplast SA, Bergenbier SA, Uniliver South Central Europe SRL, Coca-Cola România SRL, Ursus Breweries SA. Tetra Park România SA, Mars România SRL și Quadrant Amroq Beverges.

  • Enviro Pack Consult SA din București (autorizată în august 2020).

Compania a avut o cifră de afaceri de 40,4 milioane de lei în 2022 și un profit de 109.000 de lei milioane Societatea a raportat 11 angajați.

Firma este deținută, ca acționar majoritar, de o altă societate din Capitală, Weee Recycling Solutions SRL (cu 96,36%). Beneficiarul real principal este Cătălin Marian Trifu, cu 72% din acțiuni controlate indirect.

Restul acțiunilor de la Enviro Pack Consult aparțin: Accent Protrade SRL din Bucuresti – 1,0782%, Beciul Domnes.A din Vrancea – 0,995%, Romco SRL din București – 0,995%, Ograda Cu Delicii SRL – 0,5016%, Conservfruct SRL din Neamț  – 0,0166%, Topi Import-Export SRL din Arges – 0.0166%, Mgc International Investments SRL din Topoloveni – 0,0166% , Alex – Star SRL din Argeș – 0,0133%, Alex Star Logistic SRL din Arges 0,0033%.

Lista de clienți ai companiei poate fi consultată aici.

  • Ecorep Group SA din Vrancea (autorizată din mai 2021).

Firma a avut o cifră de afaceri de 7,4 milioane de lei în 2022 și pierderi de aproape 700.000 de lei, la 9 angajați.

Acționarul principal al societății este Vrancart SA, cu 99.6% din acțiunile Ecorep Group SA. Restul acțiunile aparțin:I.A.M.U. SA din Albă – 0,1%, Dedeman SRL din Bacău – 0,1%, Somplast SA din Bistrita-Nasaud – 0,1% și Rom Paper SRL din Brașov cu 0,1%.

Acționariat ECOREP GROUP SA

Vrancart SA are ca acționari principali pe Lion Capital SA – 76.05% și Paval Holding SRL din Bacău – 17,29%.

  • Partslife Packaging Disposal Service România SA din Satu Mare (autorizată în mai 2022).

Societatea a avut o cifră de afaceri de 3,9 milioane de lei în 2022 și un profit de aproape 90.000 de lei. Firma a raportat 2 angajați.

Firma are ca acționar majoritar pe Partslife International Romania SRL, cu 98,3%. Beneficiarul real este compania germană Partslife International KFT.

  • CCAT Responsabilitate de Mediu SA din București (autorizată în decembrie 2022).

Compania a raportat o cifră de afaceri în 2022 de 1,16 milioane de lei și un profit de aproape 25.000 de lei cu 2 angajați.

Acționarul principal al firmei este Infrastructura Telecom SRL, cu 99,952%. Ileana Piso este acționarul unic al Infrastructura Telecom SRL.

Acționariat CCAT Responsabilitate de Mediu SA, sursa foto: platforma Termene.ro.

Restul acțiunilor de la CCAT Responsabilitate de Mediu SA aparțin: European Drinks SA – 0,008%, Lincor Trans SRL din Iași – 0,008%, Domeniile Dealu Mare SRL din Otopeni – 0,008%, Aramis Invest SRL din Baia Mare – 0,008%, Conservfruct Srl – 0.008%, Vanbet SRL din Vaslui – 0,008%.

Despre Termene.ro

Dacă tot sunteți aici, Termene.ro vă recomandă să vă abonați la newsletterul Cafeaua de la 7, care vă oferă ocazia să citiți tot ce s-a întâmplat important în ziua precedentă. Newsletterul vă recomandă informații care pot fi importante pentru antreprenori, știri utile în viața cotidiană, dar și noutăți de povestit colegilor sau angajaților într-o pauză.

Varianta video a newsletterului, poate fi urmărită pe Facebook, Youtube, Instagram, Tiktok, sau aici, pe blogul de news al platformei Termene.ro

Distribuie mai departe