România este țara din UE cu cel mai mic procent de firme interesate să inoveze în propriile afaceri
- Mai mult de jumătate dintre întreprinderile din UE sunt active în domeniul inovării, conform unui studiu realizat de Eurostat, biroul de statistică al Comisiei Europene. Însă doar 9% dintre companiile din România au raportat că au desfășurat activități inovative în cadrul propriilor afaceri.
România se află pe ultimul loc dintre statele Uniunii Europene în ceea ce privește inovarea în afaceri, conform unei analize realizate de Eurostat. Companiile din România inovează de cinci ori mai puțin decât media europeană. Comparativ cu Belgia, țara în care antreprenorii inovează cel mai des, diferența este și mai mare. Companiile belgiene inovează de șapte ori mai mult decât cele din România.
51% din totalul întreprinderilor din UE au raportat că au avut o anumită formă de activitate de inovare în perioada 2020-2022, potrivit Anchetei Comunitare privind Inovarea (CIS). CIS raportează cu privire la inovarea în materie de produse și procese în întreprinderile din UE.
Cea mai recentă analiză CIS arată că Belgia a avut cea mai mare pondere a întreprinderilor active în domeniul inovării (70%), urmată de Grecia (66%) și Germania (63%). În schimb, cele mai scăzute ponderi ale întreprinderilor cu activitate de inovare au fost observate în România (9%), Bulgaria (26%) și Ungaria (30%).
Firmele mai mari inovează mai des
Ponderea întreprinderilor active în domeniul inovării este mai mare în rândul întreprinderilor mari decât în rândul întreprinderilor mici.
În perioada 2020-2022, probabilitatea ca întreprinderile mari, cu 250 sau mai mulți angajați, să desfășoare activități de inovare (78%) a fost mai mare decât în cazul întreprinderilor mijlocii, cu 50-249 de angajați (64%), și al întreprinderilor mici, cu 10-49 de angajați (47%).
Mediul de afaceri nu este sprijinit să inoveze
Ionel Amariței, specialist în cercetare, explică faptul că aceste date referitoare la gradul redus de cercetare și inovare al mediului de afaceri din România sunt explicabile prin lipsa de programe dedicate inovării. „Statul român nu a fost interesat să lanseze programe în masă de cercetare și inovare, prin urmare inovarea a rămas printre ultimele priorități de cheltuieli pentru o firmă autohtonă. În afară de companiile din IT, cred că sunt foarte puține cazuri de investiții în acest sector”, ne explică acesta.