Începând de astăzi, 15 mai 2020, încetează starea de urgență pe întreg teritoriul României și este înlocuită cu starea de alertă, pentru o perioadă de 30 de zile. Măsurile restrictive aplicate în perioada stării de urgență, instituite prin Decretul nr. 195/16 martie 2020 al Președintelui României și prelungite ulterior, vor fi adaptate regulilor specifice stării de alertă.

 

Reguli de prevenție obligatorii pe perioada stării de alertă

Dintre măsurile de prevenire și control al infecțiilor, aplicabile pe timpul stării de alertă conform hotărârii Comitetului Național pentru Situații de Urgență, publicată astăzi în monitorul oficial, subliniem următoarele:

 

  1. În spațiile comerciale, mijloacele de transport în comun, la locul de muncă și în alte spații închise este obligatorie purtarea măștii, astfel încât nasul și gura să fie acoperite.
  2. Telemunca este obligatorie în cazurile în care specificul activității permite munca de acasă. Instituțiile și autoritățile publice, precum și societățile au obligația organizării activității astfel încât munca să se desfășoare de la domiciliul angajaților.

 

Dacă munca nu poate fi desfășurată de acasă, angajatorii sunt obligați să ia măsuri pentru:

  • controlul temperaturii personalului propriu și vizitatorilor la punctele de control-acces în incinte;
  • dezinfectarea obligatorie a mâinilor înaintea intrării în spațiile de lucru;
  • decalarea programului de lucru, pentru entitățile cu un număr mai mare de 50 de salariați, astfel încât începerea, respectiv terminarea programului de lucru să se realizeze la intervale de minimum 1 oră, pe parcursul a minimum 3 ore, în tranșe de minimum 20% din personal.

 

  1. În instituțiile publice și societățile care desfășoară activități comerciale/de lucru cu publicul, care implică accesul persoanelor în interiorul clădirilor:
  • se asigură o suprafață minimă de 4 mp pentru fiecare client/persoană și o distanță minimă de 2 m între oricare două persoane apropiate;
  • nu se permite accesul persoanelor a căror temperatură corporală, măsurată la intrarea în incintă, depășește 37,3ºC;
  • se asigură dezinfectarea suprafețelor expuse și evitarea aglomerării de persoane, în special în zonele caselor de marcat/ghișeelor.

 

  1. Operatorii de transport persoane, publici și privați, își organizează activitatea astfel încât să fie respectate regulile specifice.
  2. Sunt interzise organizarea și desfășurarea de mitinguri, demonstrații, concerte sau orice alte întruniri în spații deschise, precum și de activități culturale, științifice, artistice, sportive, de divertisment, jocuri de noroc, activități de fitness, activități în piscine și de tratament balnear desfășurate în spații închise.
  3. Sunt însă permise:
  • activitățile de îngrijire personală care se desfășoară în spațiile special destinate și cu respectarea măsurilor de prevenire și protecție;
  • activitățile de pregătire a sportivilor de performanță în cantonamente, care se desfășoară cu respectarea măsurilor de prevenire și protecție;
  • activitățile culturale desfășurate în muzee, biblioteci și săli de expoziții, cu respectarea măsurilor de prevenire și protecție;
  • activitățile recreativ-sportive în aer liber, precum ciclismul, drumețiile, alergarea, canotajul, alpinismul, vânătoarea, pescuitul și altele asemenea, care se desfășoară cu participarea a cel mult 3 persoane care nu locuiesc împreună.

 

  1. Slujbele/activitățile religioase, cu participarea publicului, sunt permise dacă se desfășoară doar în exteriorul lăcașurilor de cult, sau doar cu participarea a maximum 16 persoane în interiorul lăcașurilor de cult.
  2. Nu este permisă activitatea de servire și consum al produselor din interiorul restaurantelor, hotelurilor, motelurilor, pensiunilor, cafenelelor sau altor localuri publice, cât și la terasele din exteriorul acestor locații.
  3. Unitățile de mai sus pot prepara hrana și comercializa produse alimentare și băuturi alcoolice și nealcoolice, prin activități de „drive-in”, „room-service”, livrare la client, „take-away” care nu presupun rămânerea clienților în spațiile destinate acestui scop.
  4. Este suspendată temporar activitatea în centrele comerciale cu suprafața construită mai mare de 15.000 mp, în care își desfășoară activitatea mai mulți operatori economici, cu excepția următoarelor categorii de magazine, care asigură:
  • vânzarea produselor alimentare, veterinare, farmaceutice, a produselor și serviciilor de optică medicală și a serviciilor de curățătorie;
  • vânzarea produselor electronice și electrocasnice, doar dacă operatorii economici asigură livrarea acestora la domiciliul/sediul cumpărătorului;
  • accesul direct din exteriorul incintei și este întreruptă comunicarea cu restul complexului.

 

  1. Turiștii străini nu pot intra în țară. Este interzisă intrarea pe teritoriul României a cetățenilor străini și apatrizilor cu excepția: membrilor de familie ai cetățenilor români; membrilor de familie ai cetățenilor altor state membre ale U.E. sau ale Spațiului Economic European ori ai Confederației Elvețiene, cu rezidență în România; persoanelor care posedă o viză de lungă ședere, un permis de ședere sau un document echivalent permisului de ședere eliberat de autorități ori un document echivalent acestora emis de autoritățile altor state, potrivit dreptului U.E.; persoanelor care se deplasează în interes profesional, dovedit prin viză, permis de ședere sau un alt document echivalent; personalului diplomatic sau consular, personal al organizațiilor internaționale, personal militar sau personal care poate asigura ajutor umanitar.

 

Acestor persoane li se aplică măsura carantinării/izolării la locuință împreună cu familia/aparținătorii cu care locuiesc împreună, iar pentru cele care nu au posibilitatea îndeplinirii condițiilor pentru măsura mai sus menționată sau solicită acest lucru pentru a nu își expune familia, se poate opta pentru măsura carantinei instituționalizate, în spații special destinate puse la dispoziție de autorități

 

  1. Este permisă activitatea cabinetelor de medicină dentară pentru cazurile care nu reprezintă urgență, cu respectarea măsurilor de prevenire și control al răspândirii infecțiilor.
  2. Este permisă asigurarea asistenței medicale ambulatorii pentru cazurile care nu reprezintă urgență.
  3. Este permisă circulația persoanelor în afara locuinței/gospodăriei, în interiorul localităților, cu respectarea măsurilor de prevenire a răspândirii infecției și evitarea formării grupurilor pietonale mai mari de 3 persoane care nu aparțin aceleiași familii.
  4. Se redeschid parcurile pentru public, cu excepția locurilor de joacă pentru copii și cu respectarea măsurilor generale de prevenire și protecție.
  5. Deplasarea persoanelor în afara localității/zonei metropolitane, este permisă doar în următoarele cazuri, pe baza declarației pe propria răspundere:
  • deplasarea în interes profesional, inclusiv între locuință/gospodărie și locul/locurile de desfășurare a activității profesionale și înapoi;
  • deplasarea în scop umanitar sau de voluntariat;
  • deplasarea pentru realizarea de activități agricole;
  • deplasarea pentru comercializarea de produse agroalimentare de către producătorii agricoli;
  • deplasarea pentru îngrijirea sau administrarea unei proprietăți din altă localitate sau eliberarea de documente necesare pentru obținerea unor drepturi;
  • deplasarea pentru participarea la programe sau proceduri în centrele de tratament;
  • deplasarea din alte motive justificate, precum îngrijirea/însoțirea copiilor/membrilor de familie, îngrijirea unei/unui rude/afin sau persoană aflată în întreținere, asistența persoanelor vârstnice, bolnave sau cu dizabilități, decesul unui membru de familie;
  • deplasarea pentru asistență medicală care nu poate fi amânată și nici realizată de la distanță;
  • deplasarea pentru activități recreativ-sportive individuale desfășurate în aer liber (ciclism, drumeție, alergare, canotaj, alpinism, vânătoare, pescuit și altele) cu participarea a cel mult 3 persoane;
  • deplasarea pentru participarea la evenimente familiale, cu un număr limitat de persoane și respectarea regulilor de distanțare socială;
  • deplasarea pentru achiziția, service-ul, efectuarea ITP sau alte operațiuni de întreținere a vehiculelor, activități care nu pot fi efectuate în localitatea de domiciliu.

 

  1. Se menține măsura suspendării cursurilor în toate unitățile și instituțiile de învățământ până la finalul anului școlar/universitar.
  2. Se permite desfășurarea, după data de 02.06.2020, a unor activități de pregătire, pe o perioadă de 2 săptămâni, pentru elevii claselor terminale (a VIII-a, a XII-a și a XIII-a), precum și pentru organizarea examenelor naționale în condițiile respectării măsurilor de prevenire.

 

Articol scris de Valentin Dumitru, avocat senior, membru în echipa partenerilor noștri Vlănțoiu și Asociații: Avocatură de business, Dreptul muncii, Protecția datelor cu caracter personal, Dreptul Internetului.

 

Dacă ți se par utile informațiile de pe blogul Termene și vrei să afli când publicăm un nou articol, te poți abona la newsletterul nostru săptămânal.

Vreau să primesc newsletterul

 

Despre Termene.ro

Dacă tot sunteți aici, Termene.ro vă recomandă să vă abonați la newsletterul Cafeaua de la 7, care vă oferă ocazia să citiți tot ce s-a întâmplat important în ziua precedentă. Newsletterul vă recomandă informații care pot fi importante pentru antreprenori, știri utile în viața cotidiană, dar și noutăți de povestit colegilor sau angajaților într-o pauză.

Varianta video a newsletterului, poate fi urmărită pe Facebook, Youtube, Instagram, Tiktok, sau aici, pe blogul de news al platformei Termene.ro

Distribuie mai departe