Rata de angajare a României. Statele UE recrutează tot mai mult, dar tot nu acoperă numărul europenilor care ies din câmpul muncii
- În al doilea trimestru al anului 2024, rata de angajare a persoanelor cu vârste între 20 și 64 de ani din Uniunea Europeană a ajuns la 75,8%, o creștere de 0,2 puncte procentuale comparativ cu primul trimestru al aceluiași an.
- Rata de angajare a crescut și în România, cu 0,2% în al doilea trimestru din 2024 față de primele trei luni din acest an.
Rata de angajare crește, dar piața muncii scade în al doilea trimestru al anului 2024, aceasta este concluzia analizei realizate de Eurostat, biroul de statistică a Comisiei Europene.
Și gradul de flexibilitate al pieței muncii, care include persoanele cu nevoi de angajare nesatisfăcute, o mare parte dintre acestea fiind șomeri, a scăzut la 11,0% din forța de muncă extinsă, în același interval de vârstă, în al doilea trimestru al anului 2024. Aceasta reprezintă o scădere de 0,1 puncte procentuale comparativ cu primul trimestru din 2024.
Aceste date provin din raportul publicat astăzi de Eurostat cu privire la piața muncii din Uniunea Europeană în trimestrul al doilea din 2024.
Țările cu cea mai mare creștere a ratei de angajare, România este în jumătatea a doua
Între primul și al doilea trimestru din 2024, Estonia (+1,0 puncte procentuale), Lituania (+0,9 pp) și Cehia (+0,8 pp) au înregistrat cele mai mari creșteri ale ratei de angajare dintre cele 18 țări membre ale UE unde rata de angajare a crescut.
Rata de angajare a rămas stabilă în Italia, Polonia și Slovacia. În schimb, șase țări au înregistrat scăderi ale ratei de angajare, cele mai mari fiind în Slovenia (-0,7 pp) și Finlanda (-0,4 pp).
Rata de angajare a crescut și în România, cu 0,2%. Cu acest procent, țara noastră se află printre ultimele zece state membre UE ca rata de angajare în trimestrul al doilea.
Fluxurile de pe piața muncii în al doilea trimestru al anului 2024
În perioada dintre primul și al doilea trimestru din 2024, aproximativ 3,2 milioane de șomeri cu vârste între 15 și 74 de ani din UE, reprezentând 24,0% din totalul șomerilor din primul trimestru al anului, și-au găsit un loc de muncă. În același timp, 3,3 milioane de persoane (24,8%) au ieșit complet din forța de muncă.