Reguli pentru a avea angajați ucrainieni. Statul creează condiții pentru a facilita intrarea acestora pe piața muncii
- Ministerul Muncii a lansat în dezbatere publică un proiect de ordin ce include procedura prin care pot fi încadrați în muncă cetățenii ucrainieni. Acesta completează OUG nr. 96/2024 privind acordarea de sprijin şi asistenţă umanitară de către statul român cetăţenilor străini sau apatrizilor aflaţi în situaţii deosebite, proveniţi din zona conflictului armat din Ucraina.
Potrivit referatului de aprobare, cetățenii ucrainieni care nu pot proba cu acte calificarea profesională sau experiența de lucru se pot înregistra la agențiile județene de ocupare a forței de muncă/ a municipiului București, pe baza unui act de identitate, în vederea angajării sau se pot adresa direct unui angajator. Aceșția vor depune o declarație pe proprie răspundere în privința calificării profesionale și vor primi repartiție pentru un loc de muncă vacant, care corespunde calificărilor și experienței declarate.
Proiectul de ordin include totodată modelul declarației pe propria răspundere privind îndeplinirea condițiilor de calificare profesională şi experiență în activitate necesare ocupării locului de muncă.
Iată mai jos conținutul draftului lansat de Ministerul Muncii în dezbatere publică.
Procedura de încadrare în muncă a cetăţenilor ucraineni care provin din zona de conflict armat din Ucraina
Art.1 Cetăţenii ucraineni care provin din zona de conflict armat din Ucraina și doresc să se încadreze în muncă, dar nu deţin documente care să probeze calificarea profesională sau experienţa în activitate, se pot prezenta la agenţiile pentru ocuparea forţei de muncă judeţene, respectiv a municipiului Bucureşti, pentru a fi înregistrați.
Art.2 Înregistrarea la agenţiile pentru ocuparea forţei de muncă judeţene, respectiv a municipiului Bucureşti, se face în baza actului de identitate, pașaportului sau a altui document care atestă identitatea.
Art.3 După înregistrare, persoanele au acces gratuit la serviciile și măsurile prevăzute de Legea nr. 76/2002 privind sistemul asigurărilor pentru şomaj şi stimularea ocupării forţei de muncă, cu modificările și completările ulterioare.
Art.4 În cadrul serviciilor de informare și consiliere profesională persoana completează, cu sprijinul și sub îndrumarea consilierului de orientare în carieră, declarația pe propria răspundere, conform modelului prevăzut în anexa nr. 1.
Art.5 După parcurgerea activităților din cadrul serviciilor de informare și consiliere profesională, persoana este mediată în muncă, pe un loc de muncă vacant, care corespunde calificărilor și experienței declarate de persoană, și primește dispoziţia de repartizare în vederea prezentării la angajator.
Art.6 Susţinerea interviului sau probei de lucru se efectuează la angajatorul pentru care persoana a primit dispoziția de repartizare.
Art.7 În cazul în care cetățeanul ucrainean contactează direct un angajator, fără a mai solicita serviciile agenţiilor pentru ocuparea forţei de muncă judeţene, respectiv a municipiului Bucureşti, acesta completează declarația pe propria răspundere prevăzută la art.4, împreună cu angajatorul la care urmează să se încadreze.