Business News

Patronatele nu cred în promisiunile autorităților fiscale legate de menținerea taxelor la același nivel în următorii doi ani. „Aproape lunar avem o creștere de deficit cu 1%”

23 iulie 2024, de , in
Loading the Amira Audio Citește articolul...

Ministerul Fnanțelor a anunțat recent că nu va modifica TVA-ul, cota unică de impozitare și impozitarea microîntreprinderilor până în 2026, iar atunci va face acest lucru doar dacă nu scade deficitul bugetului de stat.

Neîncredere

Patronatele privesc cu scepticism declarația autorităților fiscale, dar salută ideea pentru că oferă predictibilitate și stabilitate mediului de afaceri.

„Ar fi foarte bine dacă ar reuși să mențină toate aceste lucruri, pentru că orice stabilitate, inclusiv cea fiscală duce la stabilitate economică și, în general, la un trend pozitiv. Dacă nu se intervine cu simț de răspundere la reducerea cheltuielilor bugetare, nu văd ieșirea din această situație. Aproape lunar mergem cu o creștere de deficit de 1%, care nu o să poată fi suportată”, a declarat Augustin Feneșan, președintele Asociației Patronilor și Meseriașilor Cluj și prim-vicepreședintele Consiliului Național al Întreprinderilor Private Mici și Mijlocii din România pentru termene.ro.

Antreprenorii le arată guvernanților și soluția, pe care, de altfel, o știu, dar refuză să o aplice, mai ales într-un an electoral.

„Dacă nu se intervine la nivelul cheltuielilor, obligatoriu se va trece la creșteri de taxe. Realistic vorbind, e foarte greu să gestionezi țara în condițiile actuale de venituri, cheltuieli și deficit. Să rămână chiar o decizie în acest sens și peste trei luni să nu revină asupra ei. De la declarație la decizie este o cale și apoi de la menținerea deciziei în timp este încă un pas care trebuie să se întâmple”, avertizează Augustin Feneșan.

„Degeaba crești taxele”

Mediul privat consideră că stabilitatea fiscală și legislativă sunt esențiale pentru o economie sănătoasă. 

„Atâta timp cât nu se modifică actulul Cod Fiscal de la o lună la alta, de la un trimestru la altul și avem o previziune asupra a ceea ce urmează să fie anii următori sau lunile următoare, este bine. Cu siguranță, o stabilitate fiscală și legislativă nu poate să aibă decât un efect pozitiv”.  a declarat Adrian Sandu, secretar general și membru în Consiliul director al Asociației Constructorilor de Automobile din România, pentru termene.ro.

Oamenii de afaceri spun că orice modificare de taxe trebuie făcută doar după o consultare cu mediul de afaceri. 

„De ce le schimbi? Ca să faci o colectare mai bună? Ca să aduci mai mulți bani la buget? Ca să faci o colectare mai bună nu trebuie să schimbi nivelul taxelor. Trebuie să iei anumite măsuri ca să le colectezi mai bine. Degeaba crești taxele dacă raportul de colectare nu este unul favorabil. E ca și cum ai crește taxele cu 50% de mâine, dar nivelul de colectare s-ar înjumătăți, iar banii s-ar duce mai mult în economia subterană. Crescând nivelul taxelor nu faci altceva decât să transferi un sentiment de nesiguranță antreprenorilor, să faci antreprenorul să găsească soluții ca să evite scoaterea la suprafață a activităților taxabile”, concluzionează Adrian Sandu.

Începe să iei decizii bazate pe date
Alege una dintre soluțiile Termene.ro