Loading the Amira Audio Citește articolul...
  • Așa cum v-a anunțat Termene.ro, sindicaliștii din Oficiul Național pentru Registrul Comerțului (ONRC) se pregătesc de noi proteste, chiar și la sfârșitul acestei săptămâni, nemulțumiți de veniturile salariale mici. În replică, Ministerul Muncii și Solidarității Sociale a pus în dezbatere marți după-amiază, 21 mai, un proiect de ordonanță de guvern pentru majorarea veniturilor unor categorii de angajați publici, printre care și salariații de la Registrul Comerțului. Majorările salariale vor costa bugetul public 1,27 miliarde de lei în 2024.

Pe lângă angajații de la Registrul Comerțului, vor mai beneficia de creșteri salariale și angajații din instituții de cultură, diplomații, administrațiile locale și instituții finanțate din venituri proprii ale Guvernului și Parlamentului.

Ordonanța de Urgență privind măsuri referitoare la salarizarea personalului din unele sectoare de activitate bugetară, precum și reglementarea unor aspecte organizatorice” este numele proiectului pus în dezbatere.

Majorare în două tranșe

În acest document este prevăzută o creștere salarială pentru categoriile menționate de 10% față de nivelul acestor venituri în decembrie 2023. Majorarea se va face în două tranșe: prima în iunie, de 5%, și a doua în septembrie, de 5%.

„Prin derogare de la prevederile art. 11 alin. (4) și art. 16 alin. (2^1) din Legea-cadru nr. 153/2017, cu modificările și completările ulterioare, funcționarii publici și personalul contractual din cadrul familiei ocupaționale ‘Administrație’ din aparatul de specialitate al primarului și din instituțiile și serviciile publice de interes local corespunzătoare Anexei nr. IX, lit. C, pozițiile 21-28, pot beneficia, începând cu luna iunie 2024, de majorarea salariului de bază cu până la 10% față de nivelul acordat pentru luna decembrie 2023”, se precizează în inițiativa Ministerului Muncii.

Creșterile salariale propuse vor costa bugetul public 1,27 miliarde de lei sau 250 de milioane de euro în anul 2024, conform estimărilor din nota de fundamentare a ordonanței de guvern propuse.

Nemulțumirile de la ONRC: sindicaliștii amenințau chiar cu greva generală

„Oamenii sunt foarte indignați, în special pentru că, în urma protestelor din aprilie, s-a trecut la represalii împotriva protestatarilor și s-au primit chiar și sancțiuni”, a explicat Monica Pietriș, liderul Sindicatului Angajaților din ONRC – SAONRC.

În urmă cu două săptămâni, liderii sindicali s-au întâlnit cu secretarul de stat din Ministerul Justiției, Simona Momeu, care le-a transmis că a fost deja calculat impactul bugetar al revendicărilor și acestea ar fi fost avizate. Monica Pietriș spune însă că nu s-a precizat nici când, nici cum vor avea loc aceste majorări: „Suntem plimbați cu promisiuni de când avem aceste revendicări și nu primim niciun răspuns concret. De exemplu, după întâlnire, am cerut să mi se comunice impactul bugetar, dar nu am primit nici până acum cifrele.”

Contactată de Termene.ro, Simona Momeu nu a comentat situația, spunând doar că detaliile privind întâlnirea au fost făcute publice la vremea respectivă de minister.

1.300 de angajați ar fi în cadrul oficiilor de registru al comerțului din întreaga țară.

Limitarea la 500 de lei pentru decontările de ochelari și alte dispozitive

În plus, proiectul prevede limitarea la suma de 500 de lei a banilor pe care ar putea să îi primească bugetarii dacă lucrează cu ecrane sau cu calculatoare, dar statul va deconta în schimb un consult oftalmologic.

„Începând cu data intrării în vigoare a prezentei ordonanțe de urgență, în aplicarea prevederilor Legii securității și sănătății în muncă nr. 319/2006, cu modificările și completările ulterioare, autoritățile și instituțiile publice, astfel cum sunt definite la art. 2 alin. (1) pct. 30 din Legea nr. 500/2002 privind finanțele publice, cu modificările și completările ulterioare, și la art. 2 alin. (1) pct. 39 din Legea nr. 273/2006 privind finanțele publice locale, cu modificările și completările ulterioare, indiferent de sistemul de finanțare și de subordonare, pot deconta lucrătorilor care folosesc în mod obișnuit un echipament cu ecran de vizualizare pe o durată semnificativă a timpului normal de lucru achiziția de dispozitive de corecție speciale, în limita sumei de 500 lei/persoană”, se mai precizează în proiect.

În plus, angajații din sistemul public vor beneficia și de un control oftalmologic gratuit. „Lucrătorii din cadrul autorităților și instituțiilor publice beneficiază de dreptul prevăzut la alin. (1) în baza rezultatelor examenului oftalmologic, care atestă faptul că pentru desfășurarea activității este necesară folosirea de dispozitive de corecție speciale, respectiv că este necesară modificarea celor utilizate la momentul examinării.”

Cine primește majorările salariale de 10%

  • Funcționarii publici și personalul contractual din cadrul familiei ocupaționale „Administrație” din aparatul de specialitate al primarului și din instituțiile și serviciile publice de interes local.
  • Personalul Agențiilor județene pentru protecția mediului și al Agenției pentru protecția mediului București.
  • Familia ocupațională de funcții bugetare din Anexa nr. III – Cultură.
  • Familia ocupațională de funcții bugetare din Anexa nr. IV – Diplomație.
  • Familia ocupațională de funcții bugetare din Anexa nr. V, Capitolul VI – personalul cu funcții de conducere și de execuție din cadrul Oficiului Național al Registrului Comerțului și al oficiilor registrului comerțului de pe lângă tribunale.
  • Familia ocupațională de funcții bugetare din Anexa nr. VII – personalul din autoritățile și instituțiile publice finanțate integral din venituri proprii, aflate în subordinea, sub autoritatea, în coordonarea Guvernului, ministerelor și a celorlalte organe de specialitate ale administrației publice centrale și locale, din cele aflate în coordonarea prim-ministrului, precum și din cele aflate sub controlul Parlamentului.
  • Familia ocupațională de funcții bugetare din Anexa nr. VIII – Administrație, inclusiv pentru funcționarii publici și personalul contractual din aparatul de specialitate al primarului din unitățile administrativ-teritoriale de până la 20.000 de locuitori, respectiv pozițiile 21-28 din lit. C ale Anexei nr. IX.

 

Despre Termene.ro

Dacă tot sunteți aici, Termene.ro vă recomandă să vă abonați la newsletterul Cafeaua de la 7, care vă oferă ocazia să citiți tot ce s-a întâmplat important în ziua precedentă. Newsletterul vă recomandă informații care pot fi importante pentru antreprenori, știri utile în viața cotidiană, dar și noutăți de povestit colegilor sau angajaților într-o pauză.

Varianta video a newsletterului, poate fi urmărită pe Facebook, Youtube, Instagram, Tiktok, sau aici, pe blogul de news al platformei Termene.ro

Distribuie mai departe