Livetext Termene.ro – Știrile zilei pentru antreprenori, 8 aprilie. A fost anunțat deficitul pe luna martie: 7 miliarde de lei
- Azi e luni, 8 aprilie, iar platforma Termene.ro prezintă cele mai importante știri ale zilei. Platforma Termene.ro monitorizează zilnic mediul de afaceri, instituțiile publice, dar și mass-media de specialitate pentru a oferi administratorilor și acționarilor de firme doar știrile importante din punct de vedere economic sau antreprenorial.
Monitorizarea începe de la 08.00 dimineața și se continuă din 2 în 2 ore până ora 22.00. După fiecare interval de 2 ore, dacă e cazul, pagina este updatată cu știrile noi care ar putea interesa un antreprenor și nu numai.
- S-a publicat deficitul la trei luni.
Deficitul bugetar pentru primele trei luni ale anului a urcat la 36 miliarde lei, 2,07% din PIB, comparativ cu 22,75 miliarde lei, 1,42% din PIB, în primele trei luni ale anului trecut, potrivit datelor preliminare privind execuția bugetară, obținute de Profit.ro. Astfel, în martie deficitul a fost de numai 7 miliarde de lei, minimul lunar începând din octombrie anul trecut. În ianuarie, cheltuielile au depășit veniturile cu 7,9 miliarde de lei, iar în februarie cu 21 miliarde de lei, în contextul în care Guvernul a făcut și unele plăți mai mari, cum sunt plăți pentru înzestrarea armatei sau pentru datorii din sistemul de Sănătate.
- Zabka, cel mai mare retailer de proximitate din Polonia, intră pe piața din România.
Consiliul Concurenței a autorizat tranzacția prin care Żabka Polska preia DRIM Daniel Distribuție FMCG S.R.L. și RetailCo, anunță Profit.ro. În acționariat vor rămâne, cu participații minoritare, și Radu Trandafir, Marcela Trandafir, Ioana Ionițescu. În același timp, Radu Trandafir, Marcela Trandafir și Ioana Ionițescu și Żabka Polska sp. z o.o. vor înființa o nouă companie, RetailCo, prin intermediul căreia vor desfășura activități pe piața bunurilor de larg consum.
- Premierul Ciolacu crede că marile companii de asigurări vor veni în România după 2026.
Marcel Ciolacu a anunțat acum că, prin reforma fiscală ce va fi promovată prin PNRR, vor fi introduse o serie de deduceri la impozitul pe venit. Șeful Guvernului a adăugat că astfel de deduceri vor permite inclusiv dezvoltarea serviciilor de învățământ privat și instituțiilor spitalicești private, mai ales că, odată cu aderarea la OCDE, în 2026, vor veni în țară și mari companii de asigurări, anunță Profit.ro.
- Trenurile noi ale CFR întârzie și înainte de livrare.
Contractul de peste 3 miliarde lei semnat în ianuarie 2024 cu PESA (Polonia) pentru 62 de trenuri noi de scurt parcurs va fi anulat, anunță Economedia.ro. Curtea de Apel București a admis contestația Alstom (Franța), la fel cum s-a întâmplat și la contractul pentru alte 20 de trenuri de lung parcurs. După ce primește decizia CAB, Autoritatea pentru Reformă Feroviară (ARF) urmează să decidă dacă se dispune suspendarea sau anularea contractului.
- A fost lansat în consultare publică Planul Național de Acțiune privind deceniul digital pentru România.
Ministerul Cercetării, Inovării și Digitalizării a lansat în consultare publică Planul Național de Acțiune privind deceniul digital pentru România. Printre măsurile dorite a fi atinse până în 2030 se află și „transformarea digitală a întreprinderilor. Blogul de news al platformei Termene.ro a consultat proiectul și vă prezintă cele mai importante măsuri propuse.
Până atunci, România înregistrează un punctaj slab în ceea ce privește integrarea tehnologiilor digitale de către întreprinderi, atât în comparație cu media UE, cât și în raport cu obiectivele UE. Astfel, adoptarea IA este de 1 % în comparație cu media UE de 8 %, adoptarea serviciilor de cloud este de 11 % față de media UE de 34 %, iar volumele mari de date (Big Data) sunt utilizate de 5 % dintre companii față de 14 % la nivel european.
- Analiza care prevede declinul consumatorismului.
Economistul Valentin Lazea a publicat duminică în Curs de Guvernare o analiză intitulată „Cinci tendințe care prevestesc declinul consumerismului”. Autorul susține că testul său „se adresează în primul rând tinerilor, adică celor care privesc la viitorul în care urmează să-și construiască viața și carierele. La orizont se văd, însă, norii schimbărilor de paradigmă: un cumul de 5 factori vor aduce modificări substanțiale în maniera de funcționare atât economiilor, cât și a societăților”, scrie Lazea. Cei cinci factori, în opinia economistului sunt: 1. „Dividendul păcii a dispărut” după războiul din Ucraina: statele vor investi mai mult în înarmare și vor susține mai puțin consumul. 2. Dispariția globalizării, statele se vor întoarce la alianțe și la producerea bunurilor în cadrul acestor alianțe; 3. Concentrarea resurselor rare în China ceea ce va face că produsele realizare vor avea o durată de viață mai mare pentru a nu permite creșterea importurilor din China. 4. Creșterea inflației va limita apetitul băncilor pentru dobânzi mici la creditele de consum. 5. „Dividentul demografic” va dispărea, generația persoanelor inactive va fi tot mai numeroasă față de cei care muncesc în urma declinului demografic.