Loading the Amira Audio Citește articolul...
  • Azi e miercuri, 22 mai, iar platforma Termene.ro prezintă cele mai importante știri ale zilei. Platforma Termene.ro monitorizează zilnic mediul de afaceri, instituțiile publice, dar și mass-media de specialitate pentru a oferi administratorilor și acționarilor de firme doar știrile importante din punct de vedere economic sau antreprenorial.

Monitorizarea începe de la 08.00 dimineața și se continuă din 2 în 2 ore până ora 22.00. După fiecare interval de 2 ore, dacă e cazul, pagina este actualizată cu știrile noi care ar putea interesa un antreprenor și nu numai.

  • Serbia vrea să construiască împreună cu România Porțile de Fier 3.

Construcția hidrocentralei Porțile de Fier 3 a fost declarată proiect de importanță deosebită de către Guvernul Serbiei, a anunțat Ministerul Minelor și Energiei din Serbia despre facilitatea strategică de pe Dunăre, una din cele mai mari din regiune, care va fi făcută în cooperare cu România, așa cum scrie Profit.ro. Anunțul a fost făcut luni (20 mai) la Belgrad, după discuția ministrului sârb al Minelor și Energiei, Dubravka Đedović Handanović, cu ambasadorul României în Serbia, Silvia Davidoiu, scrie Radio Slobodna Evropa, citat de Profit.ro.

  • Hotelurile din București sunt pline cu turiști.

Hotelurile din Bucureşti sunt aproape pline în această perioadă, cu toate că preţurile au crescut, deoarece există un flux mare de străini care vin la festivaluri, astfel că agenţiile de turism oferă deja cazare şi în jurul Bucureştiului, a afirmat marţi Sorin Nicolescu, vicepreşedinte al Asociaţiei Naţionale a Agenţiilor de Turism (ANAT), conform Economedia.ro.

  • Prima evaluare a agenție Fitch pentru Romgaz SA a fost cu ratingul „BBB-” cu perspectivă stabilă.

Societatea Națională de Gaze Naturale Romgaz SA anunță acționarii și investitorii că primit din partea agenției Fitch Ratings Limited (“Fitch”) rating-ul „BBB-„, cu perspectivă stabilă (Investment Grade). Acesta este primul rating atribuit societății. Potrivit raportului emis de Fitch, rating-ul „reflectă poziția dominantă a Romgaz în piața gazelor naturale din România, potențialul de creștere a producției ca urmare a dezvoltării perimetrelor Neptun Deep și Caragele și politica financiară conservatoare”, susține Economica.net.

  • Un oficial european mizează pe investiții private de 100 de miliarde de euro în semiconductori până în 2030.

Luând cuvântul la conferința ITF World, organizată la Anvers (Belgia), Thomas Skordas a vorbit de viitorul Actului european privind cipurile, răspunsul Europei la programe similare din SUA, Japonia și China vizând susținerea producătorilor locali de cipuri pentru computere, anunță Profit.ro.  Thomas Skordas este director general adjunct la Direcția Generală Reţele de Comunicare, Conţinut şi Tehnologie. Actul european privind cipurile este pe cale să ajute la atragerea unor investiții private cu o valoare de peste 100 de miliarde de euro în industria europeană de semiconductori până în 2030, a declarat un oficial din cadrul Comisiei Europene, transmite Reuters, citat de Profit.ro

  • Sindicatele resping majorarea de 10% oferită de guvern și continuă protestele cu un miting de amploare.

„Oferta guvernului este de neacceptat”, este primul răspuns al sindicatelor din Registrul Comerțului la majorarea de 10% oferiră de Guvernul România. Astfel că pentru mâine, joi 23 mai, este anunțat un miting de amploare în Piața Victoria. Mai multe detalii pe Termene.ro.

  • Dr. Oetker România își vinde active ale afacerii cu produse din soia către The New Originals Company, o companie a holdingului de investiții Raiffeisen.

Consiliul Concurenței a anunțat miercuri că analizează tranzacția prin care Dr. Oetker România își vinde active ale afacerii cu produse din soia către The New Originals Company, o companie a holdingului de investiții Raiffeisen, anunță Economedia.ro. Activele preluate sunt aferente afacerii cu produse din soia desfășurate în România de către Dr. Oetker sub marca Inedit. Dr Oetker este o companie al cărei obiect principal de activitate este comerțul cu ridicata specializat al altor alimente, inclusiv peşte, crustacee şi moluşte.

  • Banca poloneză PKO intenționează să devină activă în România.

Cea mai mare bancă din Polonia, PKO Bank, a obținut deja licența de la Banca Națională a României și funcționează ca sucursală în România, chiar dacă fără activitate deocamdată. „Încă nu s-au hotărât dacă vor apela la o dezvoltare organică sau vor achiziționa o bancă locală”, spun surse oficiale din mediul bancar, citate de Economica.net. De circa două luni se discută ca PKO să cumpere Raiffeisen Bank România, susțin jurnaliștii de la Economica.net. Tranzacția este încă neclară, iar Raiffeisen Bank România a negat pentru Economica.net o eventuală tranzacție.

  • Cresc salariile în sistemul bugetar, inclusiv la Registrul Comerțului.

Termene.ro anunță că Ministerul Muncii și Solidarității Sociale a pus în dezbatere marți după-amiază, 21 mai, un proiect de ordonanță de guvern pentru majorarea veniturilor unor categorii de angajați publici, printre care și salariații de la Registrul Comerțului. Majorările salariale vor costa bugetul public 1,27 miliarde de lei în 2024. Mai multe detalii aici.

  • Cum vrea guvernul să crească numărul de intelectuali.

Numărul locurilor finanțate de la bugetul de stat pentru anul I de studii de licență crește, în anul universitar 2024 – 2025, la 66.000, de la 63.579 în prezent, conform cifrelor de școlarizare aprobate în ultima ședință de guverna, anunță Curs de Guvernare. Ministerul Educației explică acest avans și prin nevoia de „atingere a țintelor europene stabilite pentru dezvoltarea spațiului european al educației (2021- 2030)”. Problemele sunt, însă în altă parte decât în locurile în universități – potrivit analizei CursDeGuvernare: pe lângă abandonul din învățământul superior, problemele se acumulează la educația după care tinerii nu au capacitatea de-a urma o facultate, consideră Curs de Guvernare într-o analiză în care explică aceste probleme.

  • România ar putea împrumuta 3 miliarde de euro de pe piețele externe.

România ar putea împrumuta 3 miliarde de euro de pe piețele externe, marți, după ce a ieșit să împrumute euro pe 8 ani și 13 ani, conform informațiilor Bloomberg consultate de Economedia.ro. Guvernul a ieșit marți să împrumute de pe piețele externe, prin două emisiuni în euro, pentru a finanța deficitul și a refinanța datoria publică. Un împrumut este pe 8 ani, iar celălalt pe 13 ani. Aranjori ai emisiunii sunt BNPP, Citia, Erste, HSBC (B&D), JP Morgan și Societe Generale.

  • România pot călători în Turcia doar cu buletinul.

Cetățenii români pot călători în Turcia doar cu buletinul, începând cu 1 iunie, anunță Digi24, citat de Curs de Guvernare. Un decret prezidențial semnat de președintele Recep Tayyip Erdogan și publicat în Monitorul Oficial al Turciei aprobă intrarea românilor în Turcia fără a mai fi nevoie de pașaport.

„Cetățenii români posesori ai unui document național de identitate beneficiază de scutire de vize pentru călătoriile turistice și tranzitare în Turcia, cu o ședere maximă de 90 de zile în decursul unei perioade de 180 de zile, în conformitate cu articolul 18 din Legea nr. 6458 privind regimul străinilor și protecția internațională”, prevede decretul semnat de președintele turc.

Despre Termene.ro

Dacă tot sunteți aici, Termene.ro vă recomandă să vă abonați la newsletterul Cafeaua de la 7, care vă oferă ocazia să citiți tot ce s-a întâmplat important în ziua precedentă. Newsletterul vă recomandă informații care pot fi importante pentru antreprenori, știri utile în viața cotidiană, dar și noutăți de povestit colegilor sau angajaților într-o pauză.

Varianta video a newsletterului, poate fi urmărită pe Facebook, Youtube, Instagram, Tiktok, sau aici, pe blogul de news al platformei Termene.ro

Distribuie mai departe