Livetext – Știrile zilei pentru antreprenori, 17 iunie. Tot ce se întâmplă important astăzi afli de aici
- Azi e luni, 17 iunie, iar platforma Termene.ro prezintă cele mai importante știri ale zilei. Platforma Termene.ro monitorizează zilnic mediul de afaceri, instituțiile publice, dar și mass-media de specialitate pentru a oferi administratorilor și acționarilor de firme doar știrile importante din punct de vedere economic sau antreprenorial.
Monitorizarea începe de la 08.00 dimineața și se continuă din 3 în 3 ore până ora 22.00. După fiecare interval de 3 ore, dacă e cazul, pagina este actualizată cu știrile noi care ar putea interesa un antreprenor și nu numai.
- Cifra de afaceri din industrie a crescut.
Cifra de afaceri din industrie, pe total (piața internă și piața externă), a crescut în termeni nominali, cu 7,1%, în primele patru luni ale anului, comparativ cu perioada similară din anul 2023, arată datele Institutului Național de Statistică (INS), anunță Profit.ro.
- Analiză privind ratele la credite.
Românii care au credite în lei, cu dobândă variabilă, vor plăti rate ceva mai mici la bănci. De la 1 iulie, cotația IRCC, indicele de referință pentru creditele consumatorilor, va scădea, ușor, de la 5,90%, cât este în prezent, la 5,86%. Astfel, dacă luăm ca exemplu un credit de tipul Noua Casă, în valoare de 50.000 de euro, pe 30 de ani, rata actuală va scădea, în medie, de la 1 iulie, odată cu actualizarea IRCC, cu aproximativ 7 lei, arată calculele Economedia, realizate cu ajutorul calculatorului de credite FinZoom.ro.
- ROBOR a stagnat.
Indicele ROBOR la 3 luni a stagnat la 6,02%. Indicele ROBOR la 3 luni este cel în funcție de care sunt calculate dobânzile la majoritatea creditelor în lei, anunță Profit.ro. ROBOR (Romanian Interbank Offer Rate) este rata medie a dobânzii la care se împrumută, între ele, instituțiile bancare din România, în lei, iar evoluția sa este legată, în principal, de nivelul de lichiditate existent în piață.
- Creștere spectaculoasă a încasărilor ANAF după noile măsuri fiscale, cu aproape 27 de miliarde de lei.
Venituri bugetare nete colectate de ANAF în primele cinci luni ale anului au fost de 175,19 miliarde de lei, în creștere cu 117,8% comparativ cu aceeași perioadă a anului 2023, anunță instituția.
„În primele cinci luni ale anului 2024 s-au colectat venituri bugetare nete în sumă 175,19 miliarde de lei, ceea ce reprezintă: creștere de 117,8% (indice nominal), în sume absolute cu 26,52 miliarde de lei mai mult decât în perioada similară din anul 2023 (148,67 miliarde de lei), în condițiile unor rambursări de TVA cu 0,6 miliarde de lei peste rambursările din primele cinci luni ale anului precedent”, explică ANAF pentru Curs de Guvernare.
Cele mai importante creșteri au venit din avansul CAS și CASS-urilor, un avans datorat, precizează ANAF, „recentelor modificări legislative”.
- Datoria statului a ajuns la 845,1 miliarde lei.
Datoria statului a crescut în luna martie cu 3,8 miliarde de lei și a ajuns la 845,1 miliarde lei, potrivit datelor Ministerului Finanțelor. Suma reprezintă un nou nivel record. Gradul de îndatorare s-a situat la 51,9% din PIB, față de 52,4% din PIB anunțat anterior pentru februarie, în contextul în care baza de raportare, PIB pentru ultimele patru trimestre, a fost majorată în creștere, anunță Profit.ro.
- Executivul de la Palatul Victoria consideră că inițiativa parlamentară de reducere a cotei de impozit de la 10% la 5% pentru spațiile sub 100 de metri pătrați ar putea afecta bugetul și nu ar reduce evaziunea din domeniu.
Într-un punct de vedere asupra unui proiect de lege pentru modificarea și completarea Legii nr. 227/2015 privind Codul fiscal în ceea ce privește veniturile din chirii, Guvernul României nu susține această inițiativă, anunță CleverNews.ro. Reprezentanții Guvernului României cred că această inițiativă ar putea duce la scăderea veniturilor la bugetul de stat. Propunerea legislativă dorește reducerea „cotei de impozit perceput pe chirii, de la 10% la 5%, în cazul proprietarilor persoane fizice care închiriază un singur bun cu destinația de spațiu de locuit, în suprafață de maximum 100 metri pătrați, precum și scutirea de la contribuția la bugetul de asigurări de sănătate”. Proprietarii ar beneficia de această reducere a impozitului dacă parcurg pașii de înregistrare și declarare a chiriei, folosind site-ul Agenției Naționale de Administrare Fiscală (ANAF), mai anunță CleverNews.ro.