Business News

Granturile pentru afaceri oferite de stat „pervertesc ultima celulă sănătoasă a antreprenoriatului”

15 octombrie 2024, de , in
Loading the Amira Audio Citește articolul...

Mai mult, au fost și situații în care fondurile au fost epuizate în scurt imediat de la lansare, chiar și în câteva minute. Trebuie remarcat faptul că, în același timp, s-a redus numărul investițiilor private, granturile fiind ținta principală a antreprenorilor, la acest moment.

Nu toată lumea vede cu ochii buni aceste granturi, considerate mai degrabă un fel de asistență socială.

O mare greșeală

Gabriel Biriș, avocat și expert fiscal, fost secretar de stat în Ministerul de Finanțe, nu este de acord cu acordarea acestor granturi, care „pervertesc” antreprenoriatul din România.

„Personal, eu cred că granturile, invenția această numită granturi, adică bani publici în buzunare private este o mare greșeală din punct de vedere financiar, cât și uman, pervertește ultima celulă sănătoasă a societății și a antreprenoriatului”, afirmă Gabriel Biriș.

El atrage atenția că la acest moment aproape toate investițiile se fac pe bani publici.

„Noi începem să vorbim de antreprenoriat asistat social, aproape nu mai există investiții sau sunt mult prea puține investițiile noi importante care să nu fie făcute pe bani publici”, susține avocatul.

Ce presupune un grant

Un grant reprezintă o sumă de bani acordată pentru un anumit program sau proiect în diverse domenii de activitate. Banii pot proveni de la bugetul de stat, dar și să fie finanțări nerambursabile de la UE sau de la instituții internaționale.

Aceste programe susțin activități esențiale pentru dezvoltare socială și economică. Sistemul de finanțări externe nerambursabile face parte din colaborarea internațională, acordând ajutor în situații excepționale. Totul se face, însă, cu respectarea unei metodologii specifice.

De asemenea, există și programe naționale, care vin sprijinul antreprenorilor. În acest an, Ministerul Economiei, Antreprenoriatului și Turismului (MEAT) are prograte nu mai puțin de 18 programe naționale, cu buget total de 4,78 miliarde de lei sub formă de credite de angajament și 1,23 miliarde de lei sub formă de credite bugetare.

Granturi pentru IMM-uri

Iată câteva dintre cele mai cunoscute programe de finanțare acordate de către stat – granturi pentru IMM-uri.

Programul se adresează IMM-urilor care implementează proiecte din domenii precum agroalimentar și industria lemnului, energie, textile, TIC, turism, mediu, sănătate, obiectivul fiind dezvoltarea capacității de inovare.

Pentru a primi finanțarea, proiectele trebuie să fie inovatoare. Mai trecis, să existe confirmarea funcționalității unui prototip și validarea acestuia în mediul operațional pe parcursul tuturor fazelor de cercetare, dezvoltare și implementare.

Deschiderea apelului a avut loc în perioada 8 mai 2024-16 septembrie 2024, finanțaea nerambursabilă pe proiect fiind de până la 200.000 de euro.

Este dedicat activității operaționale sau pentru proiectele de investiții necesare dezvoltării afacerii. Depunerea proiectelor s-a putut face pnă pe 20 iunie 2024. Sprijinul se acordă atât sub formă de granturi, cât şi de garanţie pentru credite. Ajutorul de stat sub formă de garanții de stat poate atinge un procent de maximum 90% din valoarea finanțării, exclusiv dobânzile, comisioanele și cheltuielile bancare aferente creditului garantat. Pentru capital de lucru, creditele/liniile de credit nu pot depăși 5.000.000 lei/beneficiar, în timp ce pentru creditele de investiții suma maximă ajunge la 10.000.000 lei.

Sprijinul nerambursabil variază între 30% și 70%, cu posibilitatea de a ajunge la un maxim de 57,75 milioane de euro pe întreprindere.

Programul oferă antreprenoarelor din sectorul IMM oportunitatea de a obține finanțări de până la 200.000 lei.

Potrivit grilei de evaluare, cel mai mare punctaj îl primesc aplicațiile depuse de antreprenoare cu vechime în calitate de manager.

Prin Program se finanțează cheltuielile cu spațiile de lucru și dotarea spațiilor de lucru, cheltuielile cu mijloacele de transport necesare derulării activității, cheltuilelile cu salariile, cele cu utilitățile și chiar și cheltuielile necesare pentru depunerea aplicației de finanțare în cadrul programului Femeia Antreprenor.

Schema este valabilă până la 31 decembrie 2027, bugetul estimat pentru perioada 2024 – 2027 fiind de 800.000.000 lei.

Începe să iei decizii bazate pe date
Alege una dintre soluțiile Termene.ro