Business News

Cum și în cât timp se poate radia o firmă în 2024. Totul despre dizolvare și lichidare. Care sunt documentele cerute

6 august 2024, de , in
Loading the Amira Audio Citește articolul...

La încetarea activității unei societăți comerciale, radierea este utilă datorită faptului că, între etapa de dizolvare și cea de lichidare, firma își păstrează o capacitate redusă de folosință, putând încheia actele necesare în vederea lichidării. Astfel, societatea are, în continuare, personalitate juridică.

Documentele necesare pentru înregistrarea menţiunilor privind radierea urmare dizolvării şi lichidării simultane a SNC, SCS, SRL (art. 235 din Legea nr. 31/1990, republicată, cu modificările şi completările ulterioare) şi GIE (art. 191 din Legea nr. 161/2003 – Titlul V – Grupurile de interes economic)

Ultimul pas din existența unei societăți comerciale este constituită din radierea acesteia din registrul comerțului, în urma dizolvării și lichidării. Radierea presupune încetarea deplină a capacității de folosință a societății comerciale.

1. Cererea de dizolvare

Dizolvarea are ca efect imposibilitatea firmei de a mai exercita operațiuni comerciale, acesta rămânând în ființă doar în vederea parcurgerii etapei lichidării.

Pașii dizolvării:

Titularii dreptului de a cere dizolvarea sunt persoanele interesate, inclusiv asociații și Oficiul Național al Registrului Comerțului.

Dacă este cazul mai trebuie prezentate la ONRC:

Publicarea în Monitorul Oficial

Dovada privind plata tarifului legal de publicitate şi, după caz, a tarifului poştal, în original sau în copie certificată de parte – detalii::

Publicarea actelor prevăzute de Legea societăților nr. 31/1990, republicată, cu modificările și completările ulterioare. Tariful este de 128 lei /pagina de manuscris în Monitorul Oficial.

Pagina de manuscris a actelor înaintate spre publicare Monitorul Oficial al României reprezintă 2.000 de semne, inclusiv spațiile. Actele înaintate spre publicare în Monitorul Oficial al României, vor avea un conținut lizibil, tehnoredactat la un rând și jumătate, cu corp 12 Times New Roman, fără ștersături sau adăugări nedactilografiate, care fac de neînțeles textul acestora –  detalii;;

Societățile se dizolvă în următoarele cazuri

2. Lichidarea unei firme

În conformitate cu art. 233 alin. (1) din Legea 31/1990:„Dizolvarea societății are ca efect deschiderea procedurii lichidării. Dizolvarea are loc fără lichidare, în cazul fuziunii ori dizolvării totale a societăților sau în alte cazuri prevăzute de lege.”

Dacă solicitarea de dizolvare nu este contestată în timp de 30 de zile de la publicarea în Monitorul Oficial,  se va depune un nou dosar la Registrul Comerțului, cuprinzând cererea de radiere a firmei.

În cursul termenului de 30 de zile de la înregistrarea mențiunii de dizolvare, creditorii au posibilitatea de a formula opoziție cu privire la lichidarea societății în vederea satisfacerii creanțelor născute din raporturile cu societatea în cauză.

Împotriva încheierii registratorului solicitantul și orice persoană interesată, alta decât solicitantul, poate face plângere împotriva încheierii registratorului în termen de 10 zile calendaristice de la data publicării în Buletinul Oficial, conform Legii nr. 265/2022.

Prin intermediul compartimentelor de asistenţă din cadrul oficiilor registrului comerţului de pe lângă tribunale se acordă, la cerere, servicii de asistență  detalii;;

3. Radierea societății comerciale

După trecerea celor 30 de zile de la publicarea în Monitorul Oficial a deciziei de dizolvare se vor depune la registrul Comerțului:

„Cererea de înregistrare în registrul comerțului se soluționează de către registrator, pe bază de înscrisuri, în termen de o zi lucrătoare de la înregistrarea cererii, care poate/pot dispune administrarea şi a altor acte doveditoare decât cele enumerate. (Procedura în fața registratorului). Încheierea registratorului privind soluționarea cererii de înregistrare în registrul comerțului se publică în Buletinul Electronic al Registrului Comerțului (BERC) și poate fi vizualizată, gratuit, prin accesarea portalului de servicii online al ONRC”, explică reprezentanții Registrului Comerțului.

Timpul necesar pentru radierea firmei

Durata totală a procesului de radiere poate varia în funcție de complexitatea cazului și de promptitudinea cu care sunt depuse documentele necesare. Î

n general, procesul poate dura între 3 și 6 luni, dar poate fi prelungit în cazul în care apar dificultăți în lichidare sau în obținerea avizelor necesare.

Este recomandat să consultați un avocat sau un specialist în domeniu pentru a vă asigura că toate etapele sunt parcurse corect și eficient.

Alte îndrumări de la ONRC

Reprezentanții Registrului Comerțului mai oferă următoarele precizări.

 

Începe să iei decizii bazate pe date
Alege una dintre soluțiile Termene.ro