Esența zilei, 21 ianuarie. Ministerul Familiei va fi absorbit de Ministerul Muncii
În Articol
- Esența zilei, 21 ianuarie.Azi e marți, 21 ianuarie, iar „Esența zilei” va rezuma știrile importante pentru mediul de afaceri și va oferi și explicații, puncte de vedere legate de evenimentele prezentate. Rubrica editorială va fi actualizată pe parcursul zilei, așa că informația cea mai importantă de la prânz poate să fie pe locul trei sau patru la sfârșitul zilei.
Monitorizarea începe dimineața, de la 8.00, și va continua din 4 în 4 ore până ora 22.00.
ANALIZĂ. Marile achiziții ale capitalului românesc din 2024 în țară și în regiune
Antreprenorii români continuă să își consolideze prezența pe piețele regionale și internaționale, avansând rapid în liga marilor jucători economici. În 2024, au înregistrat achiziții importante în sectoare variate, de la sport și telecomunicații, până la retail și construcții.
Printre cele mai notabile tranzacții analizate de Economedia se numără preluarea clubului de fotbal Genoa de către Dan Șucu, achiziția retailerului Brico Dépôt România de către Dan Ostahie, extinderea Digi în Europa de Vest și consolidarea Grupului TeraPlast în regiune. Aceste mișcări nu doar că arată forța economiei românești, dar reflectă și diversificarea afacerilor antreprenorilor locali care investesc în sectoare strategice, contribuind astfel la dezvoltarea piețelor externe și la crearea de locuri de muncă în România.
Ministerul Familiei va fi absorbit de Ministerul Muncii
Ministerul Muncii fuzionează prin absorbţie cu Ministerul Familiei. În urma reorganizării, Ministerul Muncii îşi schimbă denumirea în Ministerul Muncii, Familiei, Tineretului şi Solidarităţii Sociale, iar Ministerul Familiei se desfiinţează, potrivit unui proiect de HG, consultat de Economica.net.
Germania e răspunzătoare de 6% din PIB-ul României
Germania e răspunzătoare de circa 6% din PIB-ul României, iar impactul sănătății precare prin care trece cea mai mare economie din UE este resimțită cel mai mult de exportatorii români din domeniile auto, electronice și de componente electrice, potrivit unei analize a bancherilor de la UniCredit, citată de Hotnews.ro.
Analiza UniCredit mai arată că în 2025, economia României va avea ca principal motor de creștere consumul privat, la fel ca Bulgaria, Ungaria, Turcia. Estimările de creștere ale UniCredit pentru acest an în România nu depășesc 2%, sub cele ale Poloniei, Bulgariei, Cehiei sau Croației, mai scrie publicația citată.
Unde să investești banii în 2025, de la bursă la crypto
Conform celui mai recent sondaj eToro Retail Investor Beat, 59% dintre investitorii individuali la nivel global se aşteaptă ca piaţa bull să continue în 2025, scrie Business Magazin. Investitorii români sunt şi mai optimişti, 76% dintre cei intervievaţi aşteptându-se la acest lucru.
Când vine vorba despre ce pieţe de acţiuni vor oferi cele mai bune randamente în 2025, 46% dintre investitorii români mizează pe Statele Unite, 37% pe Europa şi 24% pe piaţa chineză. Dacă aruncăm o privire la indicii bursieri de referinţă la nivel global, putem observa că randamentele din 2024 au fost destul de bune în ţări precum Slovenia (33,6%), Ungaria (30,9%), Croaţia (29,3%), SUA (29,6% pentru NASDAQ Composite şi 23,3% pentru S&P 500), Japonia (19,2%), Germania (18,9%), dar şi România (16,2% pentru BET-TR şi 8,8% pentru BET).
Traficul aerian, creștere cu 6% în 2024
Traficul aerian de pasageri din România a crescut cu aproape 6% în 2024, atingând 26.033.372 pasageri, comparativ cu 23.234.580 în 2023. Faţă de 2019, traficul a înregistrat o creştere de 12%, scrie Bursa.
În 2024, traficul aerian internaţional din România a crescut cu 7% faţă de 2023, în timp ce zborurile interne au înregistrat o scădere de 6%. Traficul de marfă a crescut cu 4%, iar numărul mişcărilor aeronavelor a urcat cu 3%. Un moment semnificativ a fost aderarea României la spaţiul Schengen aerian pe 31 martie,când s-au eliminat controalele la frontieră, îmbunătăţind eficienţa operaţională. După aderare, 70% din pasageri au călătorit în interiorul spaţiului Schengen, iar 30% spre/dinspre destinaţii non-Schengen, mai scrie publicația citată.
ASFR: România se află în pericol de infringement dacă nu modifică legislația din sectorul feroviar în privința siguranței
România se află în pericol de infringement dacă nu asanează legislaţia din domeniul feroviar, conform Directivei 798/2016 privind siguranţa feroviară, autorităţile din domeniu estimând că acest lucru se va întâmpla la sfârşitul anului 2025.
Termenul până la care procesul de asanare trebuia finalizat, prevăzut de directivă, era decembrie 2018, însă acesta a tot fost prelungit, arată Economica.net.
„Comisia Europeană a transmis către România 54 de întrebări referitoare la transpunerea Directivei 798/2016 privind siguranţa feroviară. La întrebarea 11 este consemnat următorul aspect: ‘Vă rugăm să furnizaţi dovezi care să arate modul în care România şi-a îndeplinit obligaţia în temeiul art. 8, alin. 2, în special au fost revizuite şi abrogate normele naţionale în conformitate cu criteriile prevăzute la art. 8 alin. 2 din directivă”.
Dobânzile suverane își continuă marșul: costul de îndatorare pe 10 ani al României depășește pragul psihologic de 8%
Costurile de îndatorare ale Guvernului României au continuat să crească în debutul săptămânii, dobânda suverană la titlurile de stat în lei pe 10 ani (RO10Y) trecând în piața secundară de pragul psihologic de 8%. La primele ore ale ședinței de tranzacționare de luni, RO10Y, referința pentru costul de finanțare din economia locală, a ajuns la 8,13%, cel mai ridicat nivel din ianuarie 2023 încoace. La ora actuală, RO10Y este la 8,06%, potrivit CursdeGuvernare.ro.
În restul țărilor din regiune, cu care România este adesea comparată, dobânzile suverane s-au corectat ușor – România a fost singura țară unde s-au consemnat creșteri ale costurilor de îndatorare (+15 puncte de bază în medie pe curba randamentelor) săptămâna trecută. Marele avans s-a consemnat pe titlurile cu maturitate lungă.
Bulgaria îndeplineşte criteriile pentru aderarea la zona euro / 1 ianuarie 2026, data ţintă pentru aderare
Bulgaria este acum pe calea adoptării monedei euro, 1 ianuarie 2026 fiind data ţintă pentru aderare, conform unei analize realizate de Institutul pentru Economie de Piaţă (IME), informează Novinite, conform Agerpres.
Datele publicate recent de Eurostat arată că în decembrie rata anuală a inflaţiei în Bulgaria îndeplinea criteriul stabilit în Tratatul de la Maastricht pentru adoptarea euro, arată G4media.ro.
Începând din decembrie 2024, inflaţia medie anuală în Bulgaria se situează la 2,6%. Comparativ, Lituania, Finlanda şi Italia aveau rate ale inflaţiei de 0,9%, 1% şi, respectiv, 1,1%, conform Eurostat.