Esența zilei, 18 noiembrie. Contribuabilii mici, obligați să depună Declarația D 406 SAF-T, de la 1 ianuarie
În Articol
- Este din nou luni, 18 noiembrie, iar „Esența weekendului” va rezuma știrile importante pentru mediul de afaceri și va oferi și explicații, puncte de vedere legate de evenimentele prezentate. Rubrica editorială va fi actualizată pe parcursul zilei de mai multe ori.
Monitorizarea începe dimineața, de la 8.00, și va continua până ora 22.00.
Guvernul își lovește și producătorii proprii de energie: Romgaz are de recuperat de la stat aproape 190 mil. lei costuri cu certificatele de emisii. Și nu e singurul, ar putea urma procese
Romgaz, cel mai mare producător de gaze naturale din România și producător de energie electrică, controlat de stat este și el victimă a comportamentului autorităților române de a nu se onora la timp de plata sumelor la care s-a obligat prin mecanismul de plafonare/compensare a prețurilor. Și nu este singura companie în această situație, arată Economica.net.
Bloomberg: Statul român se împrumută tot mai greu – obligațiunile sunt considerate cu risc în creștere, investitorii preferând să le vândă
Datoria publică a României se află sub presiunea din ce în ce mai mare a investitorilor îngrijorați de creșterea deficitului bugetar, de alegerile parlamentare și prezidențiale și de aterizarea dură a economiei care de abia dacă va înregistra o creștere de 1% la finalul anului.
Randamentul obligațiunilor guvernamentale ale României pe 10 ani a crescut la 7,09% în această săptămână, ducând ecartul diferenței până la randamentul titlurilor de stat ale Germaniei (etalon în Europa) la valoarea maximă de după iunie 2023 și făcând din titlurile românești cele mai riscante obligațiuni dintre cele emise de țările cu care ne comparăm în Uniunea Europeană, arată Cursdeguvernare.ro.
România, cu un PIB de aproximativ 350 miliarde de dolari se confruntă cu o combinație de riscuri în buza alegerilor parlamentare și prezidențiale de la sfârșitul acestei luni.
Mediul de business, îngrijorat cu privire la PIB
Oamenii de afaceri români sunt îngrijorați cu privire la viitorul economiei locale şi evoluţia propriilor companii, arată datele celui mai recent studiu Confidex S2 2024 date luni publicităţii, scrie Economica.net.
Potrivit studiului menționat, doar 29% dintre manageri se declară optimişti cu privire la perspectivele economiei româneşti, în scădere faţă de procentul de 34% înregistrat în semestrul anterior. În acelaşi timp, 34% dintre respondenţi îşi exprimă îngrijorarea în ceea ce privește evoluția economiei, procentul fiind mai mare cu 6 puncte comparativ cu S1 2024.
Bursa din România, peste cea din Ungaria sau Cehia dar de 3 ori sub Austria, Polonia
Ziarul Financiar analizează Bursa de Valori Bucureşti prin comparație cu celelalte burse din Europa Centrală şi de Est. Astfel, cu o capitalizare de 51 miliarde de euro şi 324 de companii listate, BVB este pe locul patru în rândul a 11 ţări analizate de ZF.
România depăşeşte bursele din Bulgaria şi Serbia, unde capitalizările sunt de doar 8 miliarde şi, respectiv, 4 miliarde de euro. Totuşi, prin comparație cu marile burse zonale, BVB are doar 14 companii de mari dimensiuni (capitalizare de peste 500 de milioane de euro) în timp ce Polonia are 47, iar Austria 30, scrie Ziarul Financiar.
CE vede o creștere economică bună pentru România și o inflație peste așteptări
Comisia Europeană anticipează pentru anul acesta și anul viitor o creștere economica de 1,4% și, respectiv, de 2,5%, pentru România, reiese din prognoza de toamnă, consultată de Ziarul Financiar.
În ceea ce privește inflația, aceasta ar urma să ajungă în decembrie la 5,5% și la 3,9% în 2025. De altfel, în ultimele 6 luni România a consemnat cea mai mare inflație în rândul statelor UE, remarcă publicația citată.
Numărul firmelor dizolvate, în creștere cu 7%
Numărul firmelor dizolvate a crescut cu 6,92%, în primele nouă luni din 2024, până la 30.094, faţă de 28.146 în perioada similară a anului trecut, conform datelor centralizate de Oficiul Naţional al Registrului Comerţului (ONRC), scrie Financialintelligence.ro, citand Agerpres.
Domeniul de activitate care a înregistrat cele mai multe dizolvări de firme, în perioada ianuarie – septembrie 2024, este comerţul cu ridicata şi cu amănuntul, repararea autovehiculelor şi motocicletelor, unde au fost raportate 8.244 de dizolvări la nivel naţional. Faţă de aceeaşi perioadă a anului anterior, dizolvările din acest sector au crescut cu 4,87%.
Contribuabilii mici, obligați să depună Declarația D 406 SAF-T, de la 1 ianuarie
Începând cu data de 01 ianuarie 2025 și contribuabilii mici vor transmite fișierul standard de control fiscal prin depunerea Declarației informativă D 406 SAF-T, ce cuprinde informații din evidența contabilă și fiscal, a anunțat astăzi Agenția Națională de Administrare Fiscală (ANAF).
După cum reamintește ANAF, Declarația informativă D 406 (SAF-T) este depusă din 01 ianuarie 2022 de către marii contribuabili și începând cu data de 01 ianuarie 2023 de către contribuabilii mijlocii.
Similar cu celelalte două categorii de contribuabili menționate, contribuabilii mici, care vor avea obligația depunerii Declarației informative D 406 (SAF-T) începând cu data de 01 ianuarie 2025, vor beneficia de o perioadă de grație ce va ajunge la nivel maxim de 6 luni, pentru prima raportare.
Oficiile poștale, pe cale de a fi închise
Poșta Română vrea ca în următorii ani să închidă toate oficiile poștale pe care le deține, spațiile urmând să fie închiriate, a anunțat Valentin Ștefan, directorul general al companiei, în cadrul unui eveniment, scrie Economica.net.
”… gradual începem sa le închidem, să reducem activitatea în oficiile poștale. O să vă dau un exemplu: vindeam niște timbre pentru Ministerul Justiției care aveau o valoare de 10 bani. Pentru 10 bani, comisionul nostru era de 5%. Nu poți să ai salarii și să fii profitabil când tu faci un maxim de 2 bani din produsul pe care tu îl vinzi”, a declarat acesta.