Eroarea programului Start-Up Nation 2024, în viziunea patronatelor. „România nu are atâția bani încât să finanțeze orice!”
În Articol
- O parte din patronate au îndoieli că ediția din acest an a Start-Up Nation va fi un succes. Asta pentru că Ministerul Economiei, Antreprenoriatului și Turismului (MEAT) nu a anunțat foarte multe restricții legate de tipul de afaceri care vor putea primi granturile de 50.000 de euro.
- Chiar dacă anexa codurilor CAEN eligibile pentru finanțare nu a fost publicată, ministerul nu a anunțat până acum vreo restricție din acest punct de vedere. În plus, nici la primele trei ediții ale Start-Up Nation nu au fost impuse restricții legate de obiectul de activitate al firmei care va primi un grant.
Cristian Pârvan, președintele Patronatului Investitorilor Autohtoni din România (PIAROM), crede că prin Start-Up Nation statul român trebuia să finanțeze startup-uri în inventică, robotică și inteligență artificială. „Să stimulăm startup-urile în procesarea materiilor prime românești, ca să aducem valoare adăugată și să producem mai mult PIB”, spune acesta pentru Termene.ro.
De exemplu, deși în procedură se prevede o anexă cu codurile CAEN eligibile, ea nu a fost încă publicată.Procedura propusă menționează o anexă privind condurile CAEN eligibile la finanțare, dar lista în sine nu a fost publicată deocamdată.
Apoi, proiectul prevede că absolvenții cursurilor de antreprenoriat vor putea solicita finanțare prin societățile nou-înființate create în urma participării la cursuri.
Program cu valoarea adăugată mică în economie
Reprezentanții Patronatului Investitorilor Autohtoni din România sunt nemulțumiți că statul este dispus să finanțeze orice afacere, chiar dacă aduce o valoarea adăugată mică în economie.
„Ni se pare neproductiv pentru țară ca programul Start-Up Nation să fie construit și lansat cu orice fel de startup. România nu are atâția bani încât să finanțeze orice. După părerea noastră, a celor de la PIAROM, ar trebui finanțat ceea ce ar interesa România în mod deosebit, fie că se cheamă inventică, robotică sau inteligență artificială, dacă avem astfel de interese. Trebuie să reducem deficitul comercial și să stimulăm startup-urile în procesarea materiilor prime românești, ca să aducem valoare adăugată și să producem mai mult PIB”, a declarat Cristian Pârvan, preşedintele Patronatului Investitorilor Autohtoni din România (PIAROM), pentru Ternene.ro.
Putea fi sprijinită inovația
Oamenii de afaceri consideră că România nu are o strategie pentru startupuri, care să ne permită să ne dezvoltăm în domeniile cele mai profitabile, cum este, de pildă, cel industrial.
„Din păcate, asta nu se poate face având în vedere că România nu are o strategie economică de 34 de ani, nu mai vorbesc de strategie industrială. Noi finanțăm pe principiul „primul venit, primul servit” și pe alte criterii discutabile. Este vorba despre bani publici, din buzunarul nostru, al tuturor, și ar trebui cheltuiți în zone în care România este interesată în a-și crește competitivitatea”, adaugă președintele PIAROM.
Lecțiile de antreprenoriat, obligatorii pentru obținerea granturilor de 50.000 de euro
StartUp Nation 2024 cuprinde doi piloni. Pilonul I al programului Start-Up Nation 2024 se adresează tinerilor care nu au împlinit încă 30 de ani și va presupune selectarea unui număr de aproximativ 5.250 de planuri de viitoare afaceri.
Pilonul II vizează 3.864 de tineri de 30-35 de ani, cu dizabilități, defavorizați, din mediul rural, angajați sau șomeri. Toți candidații sunt obligați să participe la cursuri antreprenoriale înainte de a solicita granturi de 50.000 de euro.
Antreprenorii care vor să participe la programul de finanțare Startup Nation 2024 au obligația să urmeze cursuri de formare antreprenorială cu durata cumulată de minimum 40 de ore, indiferent de studiile pe care le-au absolvit deja, a precizat Ștefan-Radu Oprea, ministrul Economiei. În total, peste 9.000 de români vor participa la cursurile de formare antreprenorială.
Antreprenorii vor avea la dispoziție o platformă electronică în care vor putea să-și aleagă firmele ale căror cursuri de antreprenoriat doresc să le urmeze, dacă societățile respective de formare profesională mai au locuri disponibile.
După validarea documentației aferente fiecărui absolvent din grupul țintă, Ministerul Economiei, Antreprenoriatului și Turismului (MEAT) le va plăti furnizorilor de formare contravaloarea cursurilor, în sumă de 24,81 lei/oră pentru fiecare absolvent, compusă din 19,81 lei / oră aferentă formării și 5 lei/oră subvenție.
Plata contravalorii cursurilor de formare este condiționată de eliberarea certificatului de absolvire, conform prevederilor Ordonanței Guvernului nr. 129/2000 privind formarea profesională a adulților.
După validarea documentației fiecărui absolvent din grupul țintă, furnizorii de cursuri vor achita fiecărui absolvent subvenția de participare la curs, în sumă de 5 lei/oră/absolvent și vor pune la dispoziția MEAT documentația completă.
Scopul principal al acestor cursuri decontate de stat este ca, pe parcursul celor 40 de ore, antreprenorii să învețe să-și proiecteze și să scrie proiectul de afaceri pentru care urmează să ceară grantul de 250.000 de lei.