Loading the Amira Audio Citește articolul...

Patronatele din domeniul panificației au anunțat de la sfârșitul anului 2022 că industria de profil se află la câțiva pași de colaps. Prețurile mari la energie, la materie primă și lipsa forței de muncă sunt printre cauzele care au afectat sectorul de morărit panificație.

 

„În perioada sărbătorilor pascale, românii vor plăti între 15 și 20 de lei pentru un cozonac a cărui greutate nu depășește 700 de grame. Iar dacă își doresc un cozonac de 1 kilogram, atunci vor scoate din buzunar până la 80 de lei”.

Paștele, momentul radiografiei

Oferta de cozonaci din perioada Sărbătorilor Pascale din România a fost de aproximativ 6 milioane în acest an, ne-a estimat președintele Patronatului Român din Industria de Morărit, Panificație și Produse Făinoase – ROMPAN, Aurel Popescu. Cifra este mai mică față de anul precedent, Paștele din 2022, cu aproape 1,5 milioane de cozonaci. Asta înseamnă o scădere de 20%.

„Anul acesta vom scoate pe piață până la 6 milioane de cozonaci, mai puțin decât anul trecut când depășeam 7,5 milioane, iar la export, în special în țările unde există comunități mari de români, vor merge în jur de 600.000 de cozonaci, față de aproximativ două milioane în perioada Crăciunului. Anul acesta, ca o noutate, vor merge la export dar se vor găsi și pe piața internă cozonacii însiropați și cozonacii cremoși și bineînțeles pască cu brânză. Toate aceste produse sunt făcute după rețete românești”, ne-a explicat Aurel Popescu.

Scăderea este explicată prin faptul că românii au devenit mai cumpătați din cauza puterii scăzute de cumpărare, dar nici nu mai aruncă atât de multe produse alimentare. „După părerea mea risipa alimentară este mai mică și cred că fenomenul acesta este un lucru bun”, a spus el. Deși nu a avansat un procent în ceea ce privește scumpirea cozonacilor față de anul trecut, Popescu a precizat că prețul a fost ajustat cu indicele prețurilor la energie, gaze și materie primă.

Un cozonac de circa 700 de grame poate fi cumpărat în această perioadă cu circa 15-20 de lei bucata, dar prețurile pot ajunge și la 70-80 lei pe kilogram, asta în magazinele de retail. În patiserii sau la târgurile tradiționale, un kilogram de cozonac trecea și de 150 de lei.

Analiza sectorului

Codul CAEN care ar cuprinde firmele care fac și cozonaci este 1071, cel destinat pentru „fabricarea pâinii, fabricarea prăjiturilor și a produselor proaspete de patiserie”.

Sunt peste 6.150 de firme care ca obiect de activitate principal acest fabricarea pâinii, a prăjiturilor și a altor produse din patiserie.

Cifra de afaceri a acestor societăți a fost în 2021, ultimul an pentru care sunt publice bilanțurile firmelor – pentru 2022 nu au fost încă publicate de Ministerul Finanțelor, de 8,3 miliarde de lei. Asta înseamnă cam 0,43 din cifra de afaceri a României.

Asta înseamnă cam 52.400 angajați. Firmele din acest sector au înregistrat și un profit de 856,8 milioane lei (194,7 milioane euro).

Topul firmelor din domeniul panificației

Clasamentul primelor companii din domeniu a fost realizat și detaliat cu ajutorul datelor care pot obținute de orice abonat al platformei termene.ro.

  • Vel Pitar SA din Râmnicu Vâlcea

A înregistrat în 2021 o cifră de afaceri de 586,3 milioane lei și peste 1.900 de angajați.

Societatea este deținută de grupul de panificație Bimbo, originar din Mexic. Compania Vel Pitar a fost înființată în 2001 prin fuziunea mai multor fabrici de pâine (Mopariv din Vâlcea, Panegrano din Cluj, Berceni din București, Granpan din Tecuci și Spicul Argeș). În 2003, fondul american de investiții Broadhurst a plătit 1,1 milioane dolari pe primele acțiuni ale Vel Pitar. La începutul anului, Bimbo a anunțat că a achiziționat toate acțiunile Vel Pitar într-o tranzacție evaluată la 150, 200 de milioane de euro.

Acțiunile Vel Pitar sunt trecute pe numele firmei spaniole BB Global Investing Holdings, din grupul Bimbo.

  • La Lorraine SRL din Câmpia Turzii (județul Cluj)

A înregistrat în 2021 o cifră de afaceri de 217,3 milioane lei și 491 de angajați.
Acționarul majoritar al societății este Nicolae Chiorean (95,82).

  • Fornetti România SRL din județul Timiș

A înregistrat în 2021 o cifră de afaceri de 212,9 milioane lei și peste 480 de salariați.
Acțiunile firme sunt deținute de două societăți din Ungaria: Aryzta Hungary Group Holdings KFT – 97,49569% și Fornetti KFT – 2,50431%.

  • Trans Agape SRL din municipiul Sibiu

A înregistrat în 2021 o cifră de afaceri de 133,6 milioane lei și 436 de angajați.
Vasile Presecan este asociatul unic.

  • Trei Brutari SRL din Târgoviște

A înregistrat în 2021 o cifră de afaceri de 106,6 milioane lei, dar și 281 de angajați.
Cei doi acționari ai firmei sunt Maria Doina Andrei (95%) și Victor Alexandru Andrei (5%).

  • Simpa SA din municipiul Sibiu

A înregistrat în 2021 o cifră de afaceri de 106 milioane lei și 331 de salariați.
Acționarul majoritar al firmei este Maria Agârbicean, cu 98,85%.

  • Lantmannen Unibake Romania SA din Pantelimon (județul Ilfov)

A înregistrat în 2021 o cifră de afaceri de 102,2 milioane lei și 103 de angajați.
Firma este deținută de grupul suedez cu același nume, Lantmannen.

  • Lidas SRL din județul Tulcea

A înregistrat în 2021 o cifră de afaceri de 86,6 milioane lei și 198 de angajați.
Acționarul majoritar este Elena Anastase, cu 95%.

  • Dobre & Fiii SRL din Constanța

A înregistrat în 2021 o cifră de afaceri de 86,5 milioane lei și 37 de angajați.
Co-acționarii firmei sunt Dragoș Piuaru și Magdalena Cristina Piuaru.

  • Panemar Morărit și Panificație SRL din Cluj-Napoca

A înregistrat în 2021 o cifră de afaceri de 82 milioane lei.
Nicolae Chiorean este acționarul majoritar, cu peste 95% din acțiuni.

Bonus, care va fi prețul pâinii în 2023

Patronatele din domeniu estimează că prețul pâinii, principalul produs al acestui sector economic, nu va crește, dar nici nu va scade.

În ceea ce privește prețul pâinii, președintele ROMPAN a subliniat că acesta s-a stabilizat, iar cel puțin până în toamna acestui an va rămâne nemodificat. Acesta a subliniat că nu estimează o ieftinire în contextul unui grâu mai ieftin care vine din Ucraina întrucât brutarii au lucrat prea mult în pierdere.

„Pe piața pâinii, prețurile s-au stabilizat și cred că vor rămâne cam la nivelul acesta până în toamnă, în prezent prețul fiind cu aproximativ 20% mai mare decât anul trecut în aceeași perioadă. Influența grâului mai ieftin din Ucraina este mică pentru industrie, dar trebuie să vă spun că atunci când a fost 400 de euro tona de grâu, noi nu am putut mări prețurile la pâine la nivelul acela și am lucrat în pierdere. Acum ne lingem rănile, încercam să recuperăm ce am pierdut şi între timp vedem ce se mai întâmplă cu costurile”, a adăugat Aurel Popescu.

 

Despre Termene.ro

Dacă tot sunteți aici, Termene.ro vă recomandă să vă abonați la newsletterul Cafeaua de la 7, care vă oferă ocazia să citiți tot ce s-a întâmplat important în ziua precedentă. Newsletterul vă recomandă informații care pot fi importante pentru antreprenori, știri utile în viața cotidiană, dar și noutăți de povestit colegilor sau angajaților într-o pauză.

Varianta video a newsletterului, poate fi urmărită pe Facebook, Youtube, Instagram, Tiktok, sau aici, pe blogul de news al platformei Termene.ro

Distribuie mai departe