Livetext – Topul celor mai importante știri ale zilei pentru antreprenori, 4 iunie. Tot ce se întâmplă important astăzi afli de aici
- Azi e marți, 4 iunie, iar platforma Termene.ro prezintă cele mai importante știri ale zilei. Platforma Termene.ro monitorizează zilnic mediul de afaceri, instituțiile publice, dar și mass-media de specialitate pentru a oferi administratorilor și acționarilor de firme doar știrile importante din punct de vedere economic sau antreprenorial.
Monitorizarea începe de la ora 08:00 dimineața și continuă din 3 în 3 ore până la ora 22:00. După fiecare interval de 3 ore, dacă este cazul, pagina este actualizată cu știrile noi care ar putea interesa un antreprenor și nu numai.
Știrile zilei vor fi așezate într-o ordine descrescătoare a importanței informațiilor, de la cea mai importantă știre a zilei pentru mediul antreprenorial și pentru cel economic în general. Topul va fi actualizat pe parcursul zilei, așa că informația cea mai importantă de la prânz poate să fie pe locul trei sau patru la sfârșitul zilei.
Topul știrilor zilei
- 1. Cresc prețurile la gaze.
Prețul spot al gazelor a atins astăzi cel mai ridicat nivel al ultimei jumătăți de an, de 167,87 lei/MWh (33,74 euro/MWh), cu peste 40% peste cel reglementat, de 120 lei/MWh, în urma reducerii producției interne cu aproximativ 16%, cauzată de intrarea în revizie a zăcământului și stației de comprimare aferente de la Țigmandru, Mureș, operate de Romgaz. O cantitate de 4 GWh a fost tranzacționată la un preț maxim al zilei de 175 lei/MWh, conform analizei Profit.ro.
De ce este importantă știrea:
Dacă tendința de creștere va continua sau măcar se va menține, unele companii vor trebui să-și ajusteze cel mai târziu în toamnă prețurile de vânzare odată cu creșterea cheltuielilor de producție.
- 2. Ford a început asamblarea primului vehicul electric la Koln.
Ford Explorer este primul model care iese de pe linia de asamblare a Centrului de Electrificare Ford din Koln, bătrâna uzină din Germania fiind modernizată printr-o investiție de două miliarde de euro, anunță Economica.net.
- De ce este importantă știrea:
Este semnul că Ford încearcă să-și respecte planul de electrificare a producției. Asta înseamnă că în cursul acestui an și uzina Ford Otosan din Craiova are ca țintă debutul asamblării variantei electrice a modelului Puma, dar și a celor două versiuni Courier alimentate cu baterii, așa cum a anunțat compania anterior.
- 3. Prețurile producției industriale au scăzut cu 4% în aprilie față de aceeași lună din 2023.
În luna aprilie 2024, preţurile producţiei industriale pe total (piaţa internă şi piaţa externă) s-au situat aproape la acelaşi nivel înregistrat în luna martie 2024, arată datele publicate de Institutul Național de Statistică. În luna aprilie 2024, comparativ cu luna aprilie 2023, preţurile producţiei industriale pe total (piaţa internă şi piaţa externă) au scăzut cu 4,0%, anunță Economedia.ro.
De ce este importantă știrea:
Faptul că prețurile pentru producția industrială au scăzut este un semn bun a faptul că produsele realizate de industria autohtonă sunt competitive din punct de vedere al prețurile atunci când merg la export.
- 4. Crește volumul creditării.
În ciuda menținerii unei dobânzi ridicate la creditele acordate pentru locuințe care s-a situat în jur de 8% încă din vara anului trecut, volumul creditării a crescut din vara anului 2023, anunță Curs de Guvernare. Chiar în condițiile în care dobânzile creditelor ipotecare sunt aproximativ duble față de cât erau cu 2-3 ani în urmă, potențialii clienți nu au mai așteptat scăderea dobânzilor, existând riscul ca să crească prețul unei locuințe noi sau chiar mai veche.
În acest caz s-a manifestat și concurența de pe piața interbancară, băncile oferind posibilitatea de a refinanța un credit oricând, obținând o dobândă mai scăzută, însă prețul casei nu mai poate fi micșorat după achiziție. Stocul creditelor imobiliare a urcat în aprilie la 106,2 miliarde de lei, egalând vârful din decembrie 2022, după ce în iulie 2023, se consemnase o scădere la 104,6 miliarde lei.
- 5. Marii retaileri alimentari au ajuns și marii angajatori.
Primii zece mari retaileri alimentari au intrat în 2024 cu aproximativ 1.000 de angajați în plus, net, anunță o analiză Economica.net. Anul trecut doar doi retaileri alimentari dintre primii zece după cifra de afaceri și-au redus numărul mediu de angajați. Este vorba despre grupul Carrefour și Auchan, care și-au diminuat echipele cu 7% și respectiv 4% față de anul anterior. În schimb, La Cocoș, retailerul autohton controlat de familia Nica din Ploiești, a raportat cea mai mare creștere procentuală a numărului mediu de salariați.