Salut,

Iată despre ce citești azi la cafea:

  • IMM Plus 2024 a devenit operațional
  • Cum a arătat piața muncii în 2023
  • O prevedere din „Ordonanța-trenuleț” care a trecut neobservată
  • Mecanismul de responsabilitate extinsă a producătorului de haine
  • Insolvența persoanelor fizice
  • Cultura companiei și impactul său asupra individului
 

2-Jan-30-2024-11-29-31-8313-AMSubiectul zilei

Cum a arătat piața muncii în 2023:

o sinteză statistică

 

Peste jumătate dintre persoanele ocupate lucrau anul trecut în sectorul de servicii, arată datele Institutului Naţional de Statistică (INS). În 2023, rata de ocupare a populaţiei în vârstă de muncă (15-64 ani) a fost de 63%, în scădere faţă de anul anterior cu 0,1 puncte procentuale. Am sintetizat mai jos principalele date incluse în studiul INS:

  • Numărul salariaţilor a fost în scădere faţă de anul precedent (-60.100 persoane), însă aceștia au deţinut în continuare cea mai mare pondere (85,7%) în totalul populaţiei ocupate. În anul 2023 lucrătorii pe cont propriu şi lucrătorii familiali neremuneraţi reprezentau 13% din populaţia ocupată.
  • Sectorul privat a absorbit 82,8% din populația ocupată, în timp ce sectorul public concentra 16,6% din acest segment, iar în sectorul mixt lucrau 0,6% dintre persoanele ocupate.
  • Rata de ocupare a tinerilor (15-24 ani) a fost de 18,7%, iar cea a persoanelor vârstnice (55-64 ani) de 51%.
  • Rata de ocupare a fost mai mare la bărbaţi (71,7%, faţă de 54,3% la femei).
  • Din totalul persoanelor ocupate, 54,9% lucrau în servicii, 33,2% în industrie şi construcţii, iar 11,9% în sectorul agricol.
  • În activităţile neagricole erau ocupate aproape 6,78 milioane de persoane, ponderi semnificative în rândul acestora fiind deţinute de cele care îşi desfăşurau activitatea în industria prelucrătoare (22,2%), comerţ (19,7%) şi construcţii (11,9%).
 

5-4Cifre

600,5 milioane de lei 

a împrumutat joia trecută Ministerul Finanţelor de la bănci, într-o licitație de obligațiuni de stat cu o valoare de 600 milioane lei, scadentă în 2030, cu o dobândă de 6,61% pe an.

 

de 5 ori

este mai mare venitul mediu al celor mai bogaţi 10% dintre români față de venitul celor mai săraci 10%, arată un Infografic Monitorul Social, bazat pe cifre din 2022. Potrivit acestei surse, România înregistrează unul dintre cele mai mari decalaje din Uniunea Europeană între veniturile mari şi cele mici în rândul populaţiei: în UE, acest raport este de 3,6.

 

10,8%

a fost scăderea volumului lucrărilor de construcții, ca serie brută, în perioada 1 ianuarie-29 februarie 2024, față de aceeași perioadă a anului precedent, a anunțat Institutul Național de Statistică. Ca serie ajustată în funcție de numărul de zile lucrătoare și de sezonalitate declinul consemnat a fost de 11,8%.

 

logo icon NL paua#GăseștipeTermene

Pe Termene.ro ai acces rapid și simplu la toate datele fiscale, financiare și juridice de care ai nevoie. Colectăm aceste informații din aproape 20 de surse oficiale, pentru a te asigura că ai cele mai precise și actualizate date la îndemână.

 

Indiferent de nevoile tale de business, Termene.ro este instrumentul perfect pentru tine. Ai la dispoziție o gamă largă de funcționalități, de la monitorizarea partenerilor de afaceri până la targetarea specifică a prospecților. Hai și tu alături de noi și profită de avantajele oferite de Termene.ro!

 

4-Jan-30-2024-11-29-31-8636-AMLegislație & co.

O prevedere introdusă anul trecut în Codul Fiscal prin „Ordonanța-trenuleț” a trecut neobservată, însă ar putea intra în curând în vigoare, anunță Mariana Vizoli, expertă în fiscalitate. Este vorba de o limitare la 50% a dreptului de deducere pentru cei care cumpără, închiriază sau au achiziționat pe baza unui contract de leasing imobile în clădiri sau în spații de locuit aflate în zone rezidențiale sau blocuri de locuințe, dacă imobilele respective nu sunt utilizate exclusiv în scopul activității economice.

 

De la 1 ianuarie 2025 ar urma să intre în vigoare mecanismul de responsabilitate extinsă a producătorului, anunță ministrul Mediului, Mircea Fechet. Acesta prevede că importatorii sau producătorii de haine vor fi responsabili pentru costurile de gestionare a deșeurilor respective.

 

Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor (ANPC) propune modificarea legii privind procedura insolvenței persoanelor fizice, potrivit datelor obținute de Avocatnet.roConform instituției, analiza activității comisiilor teritoriale de insolvență pe o perioadă de șase ani de la intrarea în vigoare a legii a relevat unele deficiențe semnificative și necesitatea adoptării unor modificări ale legislației care guvernează insolvența persoanelor fizice.

 

Operatorii economici care nu vor respecta obligaţia de a asigura dotarea automatelor comerciale cu aparate de marcat electronice fiscale (AMEF), în vederea transmiterii datelor fiscale către sistemul informatic al Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală (ANAF), vor fi sancţionaţi, începând din octombrie, cu amenzi de până la 10.000 de lei sau suspendarea activităţii, informează instituţia.

 

8-1Fonduri & investiții

Schema de ajutor de stat IMM Plus este oficial operațională, a declarat ministrul Finanțelor, Marcel Boloș. Ordinul comun care stabilește plafoanele de garantare pe componente, regulile de gestionare a plafoanelor de garantare, plata ajutoarelor de stat specifice fiecărei componente din cadrul schemei de ajutor de stat, precum și convențiile de garantare și plată a grantului și convențiile de implementare a fost publicat în Monitorul Oficial.

  • Contractele de garantare și acordurile de finanțare aferente programului vor fi emise până la 30 iunie 2024. Plata dobânzilor se efectuează până la data de 31 iulie 2026 inclusiv.

 

Schema de ajutor de minimis pentru ONG-uri în a fost publicată în Monitorul OficialFinanțările de tip grant vor fi oferite la maximum 180 de organizații din România până în limita bugetului de 5,3 milioane de euro. Programul este desfășurat de Ministerul Investițiilor și Programelor Europene (MIPE) și este finanțat în mare parte prin fonduri europene din Programul Național de Redresare și Reziliență (PNRR).

 

Mobile_movTech Box

Campania frauduloasă de apeluri telefonice în care atacatorii se prezintă drept angajaţi ai Directoratului Naţional de Securitate Cibernetică (DNSC) continuăavertizează specialiştii instituţiei. Pentru a atrage potenţiale victime în capcană, atacatorii folosesc o tehnică numită „spoofing”, în care atacatorul foloseşte tehnologia Voice over IP (VoiceIP) pentru a apela victima, preluarea informaţiilor de contact făcându-se fără acordul instituţiei sau al persoanei fizice.

 

Aproximativ 36% dintre români folosesc smartphone-ul peste 7 ore pe zi, potrivit unui studiu realizat de Xiaomi în perioada martie-aprilie 2024, pe un eșantion de 1.690 respondenți. Dincolo de utilizatorii intensivi, care depășesc 7 ore pe zi, cei mai mulți dintre respondenți, 44,2%, folosesc activ smartphone-ul timp de 4-6 ore pe zi, în timp ce pentru alți 18% sunt de ajuns 1-3 ore de utilizare zilnică.

 

3-Jan-30-2024-11-29-31-8475-AMOff topic

📚  Economedia a întocmit, pe baza unor exemple de salarii scoase pe piaţă la începutul lunii în marile orașe din țară, o hartă cu cele mai mari venituri la nivel național, în mai multe domenii.

👀 Peste o lună și jumătate sunt programate alegerile pentru Parlamentul European, care în mod obișnuit nu atrag atenția unui public larg. Clipul alăturat explică de ce ar trebui să ne pese pe cine trimitem acolo.

 

🎧 Pornind de la o serie de situații întâlnite în viața de zi cu zi, acest podcast studiază relația dintre cultura unei companii și impactul acestei culturi la nivel individual, inclusiv asupra sănătății mintale a angajaților.

Despre Termene.ro

Dacă tot sunteți aici, Termene.ro vă recomandă să vă abonați la newsletterul Cafeaua de la 7, care vă oferă ocazia să citiți tot ce s-a întâmplat important în ziua precedentă. Newsletterul vă recomandă informații care pot fi importante pentru antreprenori, știri utile în viața cotidiană, dar și noutăți de povestit colegilor sau angajaților într-o pauză.

Varianta video a newsletterului, poate fi urmărită pe Facebook, Youtube, Instagram, Tiktok, sau aici, pe blogul de news al platformei Termene.ro

Distribuie mai departe