Salut,

Iată despre ce citești azi la cafea:

  • Motivele de frustrare ale angajaților români
  • Comerțul online în primul trimestru din 2024
  • Restaurantele, obligate să le ofere apă de la robinet gratuit consumatorilor
  • O taxă de utilizator nou pe X/Twitter
  • Soluții pentru a face față fricii de ceilalți
 

2-Jan-30-2024-11-29-31-8313-AMSubiectul zilei

Ce motive de frustrare au angajații români (sondaj)

 

Aproape 41% dintre angajaţi sunt nemulţumiţi şi foarte nemulţumiţi de actualul loc de muncă, potrivit unui sondaj realizat de eJobs.ro şi Up România. Principalele motive de frustrare sunt salariul, relaţia cu managerul şi lipsa recunoaşterii profesionale.

 

Iată principalele concluzii ale sondajului:

 

34% dintre angajaţi au diverse nemulţumiri în legătură cu jobul lor actual, în timp ce 7% se declară foarte nemulţumiţi. La celălalt pol, 54% dintre respondenţi spun că sunt mulţumiţi, iar 6% foarte mulţumiţi de mediul de lucru şi de etapa în care se află cariera lor.

 

Deşi ar fi tentaţi să-și găsească un alt loc de muncă, 32,3% spun că nu au găsit încă o variantă mai bună. Alţi 11,8% care consideră că piaţa nu le oferă alte opţiuni.

 

Peste 26% dintre respondenți deja caută şi aplică la alte joburi şi spun că nu vor mai rămâne mult timp în locul în care se află acum, iar 5,9% şi-au dat deja demisia şi urmează să plece.

 

Aproape 44% dintre cei aflați pe punctul de a-și da demisia spun că o contraofertă salarială i-ar putea face să se întoarcă din drum, iar 12,7% s-ar răzgândi dacă angajatorul actual le-ar oferi un pachet de beneficii mai generos.

 

5-4Cifre

6,4% 

din PIB va fi deficitul României în acest an, estimat de Consiliul Fiscal, dacă nu se va recurge din nou la o tăiere drastică a cheltuielilor de capital, se arată în Raportul de analiză a convergenţei „România – Zona Euro Monitor”. Comisia Europeană are estimări ce duc deficitul României la peste 6,5% din PIB în 2024.

 

8,616 miliarde de kWh

a fost consumul final de energie electrică în primele două luni din 2024, cu 1,7% mai mare faţă de perioada similară din 2023, în timp ce producţia internă a scăzut cu 0,8%, potrivit datelor publicate de Institutul Naţional de Statistică (INS).

 

5,4%

a fost creșterea înregistrată de comerțul online în primul trimestru din 2024, față de aceeași perioadă a anului trecut, potrivit unei analize realizate de o platformă de soluții software pentru eCommerce. Cea mai mare creștere s-a înregistrat în februarie 2024, când s-au plasat cu 14% mai multe comenzi decât în februarie 2023.

 

61% 

dintre angajații care au participat la un sondaj organizat de Genesis Property consideră că biroul ideal trebuie să fie într-un campus cu multe facilități și opțiuni pentru viața la birou și timpul liber, cu spații diferite unde pot lucra în funcție de nevoile lor.

 

logo icon NL paua#GăseștipeTermene

Pe Termene.ro ai acces rapid și simplu la toate datele fiscale, financiare și juridice de care ai nevoie. Colectăm aceste informații din aproape 20 de surse oficiale, pentru a te asigura că ai cele mai precise și actualizate date la îndemână.

 

Indiferent de nevoile tale de business, Termene.ro este instrumentul perfect pentru tine. Ai la dispoziție o gamă largă de funcționalități, de la monitorizarea partenerilor de afaceri până la targetarea specifică a prospecților. Hai și tu alături de noi și profită de avantajele oferite de Termene.ro!

 

4-Jan-30-2024-11-29-31-8636-AMLegislație & co.

Agenția de rating S&P a reconfirmat ratingul României la BBB-/A3 și a păstrat perspectiva la stabilă. Cu toate acestea, raportul S&P semnalează mai multe probleme importante, cum ar fi deficitul bugetar și inflația foarte mari, posibila creștere a TVA, scăderea populației active și corupția guvernamentală.

 

Directiva Uniunii Europene privind clădirile verzi a fost adoptată săptămâna trecută de statele membre. Țările UE vor trebui să-și prezinte planurile până în 2026 pentru a obține o reducere între 20% și 22% a consumului de energie pentru clădiri rezidențiale până în 2035.

 

De mâine, 18 aprilie, restaurantele, cantinele și chiar serviciile de catering trebuie să ofere apă de la robinet gratuit consumatorilor care le cer acest lucru. O ordonanță de urgență în acest sens, adoptată la începutul anului, a fost publicată în Monitorul Oficial luni, 15 aprilie. Pentru că nu era precizat nici un termen ulterior fix legat de data când va intra în vigoare, se aplică termenul automat de trei zile de la data publicării în Monitorul Oficial.

 

8-1Fonduri & investiții

Startup-ul românesc Idea Morph a atras o investiție de 300.000 euro pentru a transforma sesiunile de brainstorming online, intern sau cu clienții. Dezvoltarea inițială a produsului a durat 6 luni, pentru ca în momentul de față echipa să lucreze la extinderea funcționalităților cu noul Morph AI.

 

Doi jurnaliști români, Claudiu Pândaru și Alex Livadaru, și-au deschis acum patru ani un startup IT, intitulat Parol, împreună cu încă doi asociați. Parol furnizează în prezent soluții de inteligență artificială menite să ușureze procesele administrative din cadrul consultațiilor, în cadrul rețelei medicale Regina Maria.

 

Mobile_movTech Box

X (fostă Twitter) va introduce o taxă pentru conturile noi pentru a putea interacționa pe platformă, în urma testelor de anul trecut, a anunțat Elon MuskTaxa de cont nou, numită „Not A Bot”, va fi plătită în primele trei luni de utilizare a platformei, potrivit spuselor miliardarului. După trei luni de la crearea contului, utilizatorii vor putea posta și interacționa cu alte postări de pe platformă fără a plăti vreun abonament, dar până atunci acestea vor putea doar să vadă conținut.

 

Microsoft investește 1,5 miliarde de dolari în firma de inteligență artificială G42, cu sediul în Emiratele Arabe Unite. Investiția oferă gigantului american o participație minoritară și un loc în consiliul de administrație, permițând celor două companii să aprofundeze legăturile pe fondul bătăliei globale pentru dominația tehnologiei.

 

3-Jan-30-2024-11-29-31-8475-AMOff topic

📚 Un avertizor de integritate al Tesla, românca Cristina Bălan, s-a luptat cu Elon Musk în justiție timp de un deceniu, după ce și-a exprimat îngrijorarea cu privire la siguranța frânării autoturismelor electrice, ceea ce a dus la concedierea româncei. De ce continuă lupta sa cu multimiliardarul?

 

👀 Timp de mulți ani, economiile din sudul Europei au fost privite cu superioritate de către nordul Europei. Dar boom-ul post-pandemic pare să fi schimbat perspectivele țărilor din sud. Acest clip aruncă o privire asupra istoriei performanței acestora și a solidității modelului economic pe care-l întruchipează.

 

🎧 Un episod recent din The Real You Podcast studiază tulburarea de personalitate evitantă și anxietatea. După ce explorează frica de ridicol și de situații jenante, timiditatea și anxietatea socială, specialiștii oferă soluții pentru a face față acestor frici de ceilalți.

Despre Termene.ro

Dacă tot sunteți aici, Termene.ro vă recomandă să vă abonați la newsletterul Cafeaua de la 7, care vă oferă ocazia să citiți tot ce s-a întâmplat important în ziua precedentă. Newsletterul vă recomandă informații care pot fi importante pentru antreprenori, știri utile în viața cotidiană, dar și noutăți de povestit colegilor sau angajaților într-o pauză.

Varianta video a newsletterului, poate fi urmărită pe Facebook, Youtube, Instagram, Tiktok, sau aici, pe blogul de news al platformei Termene.ro

Distribuie mai departe