Antreprenor. Caut finanțare!
În Articol
Finanțarea devine tot mai importantă în ierarhia nevoilor antreprenorilor români în contextul crizei generate de COVID-19. Ca antreprenor tech, am crescut cu ajutorul mai multor surse de finanțare în ultimii ani, așa că vă propun să analizăm patru opțiuni la îndemâna firmelor care caută soluții de redresare în următoarele 6-12 luni.
1. ”Cei trei F” (Family, Friends and other Fools)
”Cei trei F”, traduși în română prin ”cei trei P” – Părinți, Prieteni și…alți Proști, pot fi soluția la îndemână în contextul actual, în care mulți antreprenori caută surse de finanțare, dar au opțiuni tot mai limitate.
De ce cred că acum este un moment bun pentru a apela la ”cei trei F”? În primul rând, pentru că nu avem acces ușor la alte surse de finanțare dacă businessul nostru a fost afectat de criza COVID-19. Creditarea bancară este aproape inaccesibilă, finanțarea prin fonduri de investiții și business angels durează cel puțin 3 luni, iar atragerea de fonduri europene implică un orizont de timp de așteptare de cel puțin un an.
Dacă decizi să apelezi la oamenii apropiați ca să te ajute cu bani, încearcă să ramâi informal, dar să le oferi totuși informații concrete despre afacere, riscuri și ceea ce ar putea să câștige din parteneriatul cu tine. Împrumuturile de la ”cei trei F” se bazează pe încredere, iar pe cei apropiați nu-i interesează așa de mult un plan de afaceri, care devine important abia atunci când căutăm un business angel. Apelezi la “cei trei F” când ai mare nevoie de bani și n-ai suficiente resurse ca să realizezi un business plan. Totuși, e important să-i ții la curent în mod periodic pe cei ce te-au împrumutat, chiar dacă nu se pricep la afaceri așa de bine ca tine.
Deși este mai facil de obținut, finanțarea de la cunoscuți vine cu o responsabilitate și o încărcătură emoțională foarte mari. E știută tendința antreprenorului de a cere bani fără să facă prea multe calcule, fără să vadă dacă finanțarea este cu adevărat justificată. Dacă împrumutul către tine lasă fără resurse familia ta ori prietenii și există un risc cât de mic să-ți moară compania peste trei luni, e mai sănătos să fii prevăzător și să nu te finanțezi în acest mod.
Într-un astfel de parteneriat, riscurile sunt ridicate și sunt mai degrabă la nivel personal, iar incapacitatea de rambursare se traduce prin pierderea relației personale. Ține minte că oamenii pe care îi ai lângă tine sunt mai importanți decât orice sumă de bani!
2. Fondurile europene: un proces de maturizare antreprenorială
Din experiența mea ca antreprenor, fondurile europene reprezintă o soluție pentru finanțare în următoarele 12 luni. Avem vești bune că vor fi puse la dispoziție fonduri de până la 1 miliard de euro pentru susținerea financiară a afacerilor din sectoare cheie ale economiei, care doresc să facă investiții pentru dezvoltarea business-urilor, cât și pentru ajutorarea sectoarelor afectate de criza COVID-19.
Recomand antreprenorilor să aplice, cu următoarele condiții:
- Să se asigure înainte de a depune dosarul că pot avea acces la pre-finanțare.
- Să lucreze alături de un consultant cu experiență dovedită.
- Să aibă mare atenție la eligibilitate. Nu parcurge criteriile de eligibilitate doar de dragul de a o face, fiindcă o greșeală făcută acum te poate costa mult peste 5 ani.
Fondurile europene reprezintă un miraj pentru mulți antreprenori: sunt foarte utile când le câștigi, dar satisfacțiile nu vin atunci când obții proiectul sau primești banii, ci abia după ce ai finalizat proiectul cu succes. Fondurile europene sunt un proces de maturizare antreprenorială, aș zice. Înveți despre birocrație și te ciocnești de logica în care sunt gândite aceste proiecte, care e total atipică față de modul în care un antreprenor e obișnuit să gândească și să își dezvolte afacerea. Finanțarea prin fonduri europene te scoate din zona de confort.
Altfel, fondurile europene sunt relativ ușor de obținut, mai ales ca antreprenor tech. Primești o finanțare utilă fără să oferi la schimb procente din companie. Acesta este marele avantaj, de fapt: dacă firma ta poate să susțină partea de co-finanțare și costurile, realizezi o investiție în companie. Trebuie doar să fii atent la acte și proceduri, tot procesul ține, cum spuneam, de maturizarea antreprenorului și, implicit, a companiei.
3. Finanțarea bancară
IMM Invest este o sursă de finanțare pentru companii care erau oricum bancabile și înainte de criza COVID-19. Să nu uităm că băncile finanțează acum clienții buni care au șanse de revenire după această criză. Ca sfat general, recomand antreprenorilor să nu se ducă la bancă atunci când au mare nevoie. Trebuie să anticipezi nevoia de finanțare din viitor. Nu aștepta 3 luni până să ceri bani de la bancă, fiindcă deja o să ai cuțitul la os.
Nu sunt foarte optimist cu privire la finanțarea bancară pentru următoarele 6-12 luni. Să nu uităm că foarte mulți bancheri prognozează, conform unui studiu BNR, o scădere cel puțin moderată a cererii de credite pe termen lung din partea IMM-urilor. Băncile mizează că standardele de creditare şi termenii contractelor de credit pentru companii vor deveni mai restrictivi, în paralel cu reducerea cererii în special din partea IMM-urilor.
4. Soluția Termene.ro
Dacă nu vrei să apelezi la ”cei trei F”, dar nici n-ai vrea să treci prin interogatoriile din bănci, mai există o variantă. Împreună cu partenerii noștri de la TBI Bank am gândit un produs de finanțare rapidă pentru companii. Aplici direct din platforma Termene, trimiți un număr minim de documente de identificare și primești răspuns în maximum 24h. Poți să iei un împrumut până la 15.000 de euro pe o perioadă de 12 luni.
Tot procesul se desfășoară online, de la simularea creditului și trimiterea solicitării, până la comunicarea răspunsului. Nu mergi la bancă, nu pierzi timpul cu plimbatul hârtiilor și nici nu-i nevoie să ai cont curent la TBI Bank. Tot ce-ți trebuie e un cont în Termene.ro. Intră acum în contul tău termene.ro sau începe gratuit.
Începe gratuit! |
[shortcode_newsletter]