Business News

Cum este să faci afaceri în Viscri, satul cu 400 de oameni care locuiesc în jurul casei Regelui Charles

12 aprilie 2024, de , in
Loading the Amira Audio Citește articolul...

Casa din sătucul Viscri, județul Brașov, a Regelui Charles al III-lea a fost deschisă publicului de la începutul lunii aprilie cu o expoziție de fotografie. Proprietatea va putea fi vizitată până la finalul lunii octombrie, au anunțat reprezentanții Fundației Printul de Wales Romania, cea care administrează proprietatea.

Satul Viscri are 403 de locuitori, de 95 de ori mai puțin decât numărul turiștilor care au trecut în 2023 prin Viscri. Satul face parte din comuna brașoveană Bunești, care la rândul său are doar 2.400 de locuitori, cu tot cu cei din Viscri.

Viscri, sursă foto Pensiunea Viscri 32 – White Barn and Blue House/Facebook

Din punct de vedere al afacerilor, în satul Viscri 55 de firme își au sediul social, sediu declarat la Fisc sau au deschis un punct de lucru. Dintre acestea, 50 de societăți sunt active, conform platformei Termene.ro.

Activitățile comerciale care sunt cel mai des întâlnire la firmele din Viscri sunt: comerțul cu amănuntul (magazine), facilități de cazare (pensiuni), prelucrarea fructelor, fabricarea pâinii și alte produse de patiserie.

Mircea Pălăşan, primarul comunei din care face parte și satul Viscri ne-a spus că „afacerile în zonă s-au dezvoltat considerabil atât în preajma casei Familiei Regale Britanice, cât și a notorietății și farmecului satului Viscri care se află în patrimoniul UNESCO.

Primăria Bunești

Dacă turiștii sunt o binecuvântare pentru antreprenorii locali, locuitorii mai tradiționaliști sunt deranjați.

Afacerea cu langoși blocată de statutul UNESCO

Primarul ne-a mai relatat că în sat „sunt aproximativ 30 de firme, iar antreprenorii din comuna Bunești fac mereu alte cereri pentru a închiria spații în Viscri”. Izabela Carolea este unul dintre acești antreprenori.

Regele Charles al III-lea, sursă foto: Aura Woodward/Facebook

Ea este unul dintre antreprenorii curajoși care și-au deschis o afacere în Bunești (Carolea Buffet SRL), acum vrea să aibă și un punct de lucru în Viscri. Izabela Carolea are o afacere în Bunești și a făcut cerere pentru a plasa o rulotă comercială în Viscri. Localnica vrea să facă afaceri și în Viscri tocmai datorită casei Regelui Charles al III-lea și a turiștilor care sunt atrași de proprietate.
„Am lucrat inițial în Viscri, la brutăria unui prieten care avea foarte mulți clienți și căruia, i-am sugerat să facă și altceva, de exemplu să vândă langoși. Asta deoarece atât de mulți turiști veneau, încât pur și simplu nu făcea față”, ne povestește femeia. Această experiență a determinat-o chiar pe Izabela Carolea să își dorească o afaceri cu langoși în Viscri.

Casa Regelui Charles al III lea din Viscri

Primarul ne spune că afacerea Izabelei Carolea ar putea fi deschisă în Viscri dacă aceasta ar închiria un spațiu în domeniul privat al localității.

„În cazul în care ar avea o proprietate privată ar fi cel mai ușor, deoarece închirierea unui spațiu pe domeniu public nu este tocmai ușoară și datorită faptului că Viscri este aflat în UNESCO și trebuie să se respecte anumite standarde care să nu contravină cu cerințele Ministerului de Mediu sau cel al Culturii. Toate cererile sunt aprobate de către Consiliul Local”, ne explică acesta.

Mircea Pălăşan ne-a asigurat că angajații Primăriei sunt deschiși și oferă de fiecare dată informații și suport celor care au nevoie și atât cât este posibil, cererile sunt rezolvate.

„Antreprenorii sunt foarte creativi și se adaptează”, ne mai spune acesta.

Turismul aduce și cele mai mari venituri

Încadrat în lista Patrimoniului Mondial UNESCO, Viscri este prezent în ghiduri turistice internaționale și a fost subiectul mai multor reportaje în presa locală și internațională. Așa că turismul este principala activitate economică a firmelor locale.

Printre antreprenorii locali îi regăsim și pe Mara și Alexu. Un avocat (el) și un designer (ea) mutați la sat, în Casa Albastră sau în Șura Albă de la numărul 32, așa cum spun chiar ei pe pagina lor de prezentare.

Pensiunea Viscri 32 – White Barn and Blue House

Cei doi, „și-au vândut agoniselile de la oraș și au venit la Viscri pentru a-și încetini ritmul de trai și a-și schimba modul de viață, pentru a se implica în comunitatea satului și pentru a trăi mai sănătos”, așa cum ne povestesc.

Ei au deschis o pensiune, se numește Viscri 32 – White Barn and Blue House și oferă servicii de cazare în sat. Firma care operează această pensiune este Vis de Viscri SRL. În baza ultimelor declarații fiscale, societatea a făcut o cifră de afaceri de 1,8 milioane de lei în 2022 și un profit de 450.000 de lei, așa cum reiese din datele platformei Termene.ro.

De fapt, firma Vis de Viscri SRL este cea mai mare din sat dacă se ține cont de cifra de afaceri. Restul afacerilor nu au avut cifre de afaceri de peste un milion de lei.

Mara și Alexu au reușit să deschide pensiunea Viscri 32 – White Barn and Blue House după o restaurare plină de aventuri, folosind materiale și tehnici tradiționale și meșteri locali. Eu au reușit să redea farmecul celor două camere originale, oferindu-le, în același timp, confort contemporan și o atmosferă romantică, după cum spun aceștia.

Viscri 32 – White Barn and Blue House

Povestesc că au călătorit în Transilvania căutând mobilier și decorațiuni vechi. Au restaurat mobila, ferestrele, zidurile de piatră și au construit sobe pictate.

„Am refăcut hambarul din lemn de la 1869 și am finalizat Șura Albă de lângă livadă, în care au puteți găsi acum un mic restaurant Slow Food. Ingredientele sunt adunate de la familii de producători din zonă, rețetele transilvănene sunt gătite așa cum făceau bunicii Marei sau ușor reinterpretate, echipa e formată doar din oameni din sat și atmosfera e prietenoasă ca focul care arde în șemineul din șură în lunile reci”, ne spune Alexu Toader.

Alexu oftează înainte să ne răspundă la întrebarea despre cum este să ai o afacere într-un sătuc ca Viscri.

„În primul rând, să ai o afacere în Viscri este o mare provocare deoarece este sezonieră, mai ales că se leagă de turism. Noi avem 12 angajați care 4 luni pe an lucrează efectiv, trei luni încercăm să găsim ceva de făcut pentru ei, iar cinci luni de zile practic sunt ținuți artificial. Înainte, când casa familiei regale nu era muzeu, nu era atât de bine pentru afaceri, dar de doi ani, de când această casă a devenit muzeu, acest lucru este deosebit de relevant. Ne ajută foarte mult și ca afaceri locale, dar și comunității de aici deoarece o parte din fonduri sunt redistribuite comunității. Totuși, publicul nostru țintă nu este legat doar de acest aspect, ci sunt oamenii care ajung aici pentru aerul curat, pentru faptul că Viscri este cel mai bine sat conservat din România, pentru arhitectura rurală specifică de aici și patrimoniul cultural”, ne povestește acesta.

Ceramica pe pâine

O altă firmă din preajma satului Viscri este SES Fruelco HNV , afacere care îmbină gustul mâncării cu elementele de ceramică.

Am aflat de la un reprezentant al firmei că „Produsele gourmet Fruleco provin din zone agricole cu Înaltă Valoare Naturală (HNVF), aflate în regiuni rurale unde agricultura tradițională reprezintă principala activitate economică și un factor important în protejarea naturii. Aici se asortează bucatele cu ceramica albastră de Saschiz, lucrată manual la roata olarului, după tradiția locului, renumită pentru culoarea sa intensă încă din secolul al XVII-lea”.

Afacerile din Viscri se învârt în jurul turiștilor.

Reprezentanții de la Fruleco, ne-au spus că deși firma lor nu mai face afaceri în Viscri, ne pot spune că „prezența casei Familiei Regale de Wales este cu siguranță un mare atu al locurilor deoarece atrage mereu un număr considerabil de turiști, dar Viscri înseamnă mult mai mult decât atât și oferă posibilități nelimitate de relaxare: Biserica fortificată, plimbări pe ulițele satului, arhitectura caselor săsești, activități la ateliere de ceramică, al fierarului, al meșteșugului pâslei, restaurante tradiționale, echitație”.

Brutăria de lângă casa lui regelui

Tot în zonă se mai află celebra brutărie „Pâine de casă Onea”, a familiei Onea, care nu locuiesc foarte departe de Regele Charles. 

„Când a fost ultima dată la noi în sat, i-am trimis Prințului Charles să guste pâinea noastră, împreună cu câteva dintre dulcețurile pe care le facem pentru turiști. Ne-am gândit să îi dăm și dânsului să deguste că poate i se face poftă de la atât miros. Am aflat că i-au plăcut mult produsele noastre, mai ales pâinea”, a spus într-un interviu la Agrointeligența – agrointel.ro, Domnica Onea.

Casa Regelui Charle al III lea din Viscri găzduiește și expoziții pentru a atrage turșiti.

Afacerea sa se desfășoară sub forma unei întreprinderi individuale.

În același interviu, Domnica Onea adăuga că: „Întreaga afacere a pornit din dorința noastră de a le pune pe masă turiștilor produsele tradiționale din zonă, așa cum le știam noi când eram mici, cu gustul copilăriei la țară. Făbricuța de pâine a fost, de fapt, o consecință a succesului mâncării de la noi pentru că turiștii ne cereau mereu să le dăm pâine și la pachet, așa de mult le plăcea”.

Ce se poate vizita în Viscri

Situată în comuna Bunești, localitatea Viscri își trage originile încă din secolul al XII-lea, când secuii au fost aduși aici pentru a proteja granița estică a regatului. Ei au construit o biserică din calcar alb-verzui, care a dat numele satului în maghiară și germană. 

Casa Regelui Charle al III lea din Viscri,

Viscri este recunoscut drept unul dintre cele mai pitorești sate din România, fiind vizitat și apreciat atât de localnici, cât și de călătorii străini, popularitatea sa crescând în Europa după ce Regele Charles a achiziționat o proprietate în acest colț de lume mirifică. Este binecunoscut faptul că Înălțimea Sa Regală Prințul Charles de Wales vizitează acest loc cel puțin o dată pe an și preferă să exploreze împrejurimile pitorești.

La o simplă căutare, veți găsi tot ce se poate face în Viscri și veți vedea că are și un Centru Comunitar, pe pagina căruia sunt postate mereu evenimente legate de gastronomie, ateliere meșteșugărești, muzică, concerte de caritate, expoziții și vernisaje de artă. Cu alte cuvinte, dinamica din această localitate ar trebui să influențeze în mod favorabil viața afacerilor locale, care mai de care mai diversificate.

Începe să iei decizii bazate pe date
Alege una dintre soluțiile Termene.ro