Loading the Amira Audio Citește articolul...
  • Peste o treime dintre angajații din construcții au salarii cuprinse între 4.500 și 7.000 de lei. Media netă în domeniu este de 5.000 de lei pe lună, conform unui studiu realizat de o platformă de recrutare. Salariile din construcții sunt mai mari decât cele oferite în domeniul financiar. Explicația ar fi că Inteligența Artificială nu poate fi aplicată încă în domeniul construcțiilor pentru a înlocui munca fizică.

Peste 11.000 de joburi au fost postate de angajatorii din construcții de la începutul anului și până acum pe platforma eJobs. Domeniul construcțiilor este al șaselea cel mai activ angajator din economie, conform unui comunicat al celor de la eJobs, după domenii precum retail, servicii, call center/BPO, industria alimentară și turism.

Cele mai mari salarii din topul domeniilor care au nevoie de forță de muncă

Din această listă, domeniul construcțiilor este cel care plătește cel mai bine, media salarială netă în industrie fiind de 5.000 de lei pe lună, potrivit datelor Salario, un comparator salarial electronic.

„Nevoia de candidați pentru sectorul construcțiilor este mare pe tot parcursul anului, însă în sezonul cald crește odată cu numărul proiectelor, dar și pe fondul faptului că vedem mai mulți muncitori care pleacă la muncă în străinătate. Este, chiar și în afara acestui aspect, un domeniu cu o rată mare de fluctuație, astfel încât angajatorii au nevoie să recruteze permanent. Tocmai de aceea sunt și printre cei care apelează cel mai des la soluția importului de personal din Asia”, spune Roxana Drăghici, Head of Sales în cadrul eJobs.ro.

Valoarea salariilor din construcții

Cu o medie salarială netă de 5.000 de lei, cei care lucrează în construcții sunt plătiți la un nivel similar cu angajații din inginerie, petrol/gaze sau crewing/casino și peste cei din domenii precum financiar, administrativ/logistică, producție, auto sau resurse umane.

Cele mai mari medii salariale din industrie au fost înregistrate pentru pozițiile de diriginte de șantier (6.600 de lei net), inginer de instalații (6.000 de lei), inginer proiectant (6.000 de lei), inginer construcții (6.000 de lei), inginer electrician (5.500 de lei), specialist achiziții (5.200 de lei) sau proiectant de instalații (5.200 de lei).

Cele mai mici salarii, pe de altă parte, au reieșit din datele introduse de cei care lucrează pe următoarele poziții: sudor (4.000 de lei), tehnician (4.000 de lei), instalator (4.100 de lei), contabil primar (4.500 de lei), reprezentant tehnic (4.500 de lei).

Un muncitor în construcții câștigă în medie 4.300 de lei, iar un lăcătuș 4.400 de lei, după cum arată datele Salario. Acești indicatori reprezintă medii nete, la nivel național, pentru toate județele și nivelurile de experiență.

Tinerii ocolesc totuși construcțiile

„Vedem o creștere a nevoii de candidați care au între 2 și 5 ani de experiență în domeniu, însă, alături de ei, cei mai căutați sunt muncitorii calificați și necalificați. Pentru a-i atrage, angajatorii nu doar că le pun la dispoziție diverse facilități și beneficii, ci sunt dispuși să le ofere și salarii mari doar pentru a bate palma pentru o perioadă mai lungă de timp”, mai spune Roxana Drăghici.

În ceea ce privește aplicările, din cele 4,3 milioane de aplicări înregistrate de la începutul anului și până acum, 350.000 au fost pentru joburile din construcții. Este unul dintre puținele domenii în care candidații cu vârsta cuprinsă între 18 și 24 de ani nu se află pe locul al doilea în clasamentul aplicărilor, ci abia pe locul al patrulea. Cel mai mult au aplicat cei din segmentul de vârstă 25-35 de ani, urmați de cei de 36-45 de ani și peste 45.

Explicațiile: Inteligența Artificială din domeniul financiar și lipsa forței de muncă în construcții

Nora Drăghici, expert în recrutare, ne spune că, deși pare curios ca domeniul construcțiilor să ofere salarii mai mari decât cele din domeniul financiar, realitatea anului 2024 aceasta este. „Construcțiile și imobiliarele asigură peste 8% din PIB, dacă nu și mai mult. Construcțiile sunt un domeniu mereu în dezvoltare, dezvoltare care se face în lipsa unei mari părți a românilor calificați în domeniu. Asta pentru că o bună parte din specialiștii în construcții au plecat în alte state europene, în Italia, Spania, Marea Britanie. Aceștia fie muncesc acolo sezonier, câteva luni și apoi se întorc acasă pentru a pleca înapoi, fie s-au mutat deja cu familia. Oricum ar fi, ei nu sunt o forță de muncă activă pentru construcțiile de la noi, pentru că afară au venituri de peste 2.000 de euro, iar aici au undeva la 1.000”, ne spune aceasta.

În construcții, firmele caută din poartă în poartă salariați în sate și comune sau aduc muncitori din străinătate pentru a-și termina proiectele.

Pe de altă parte, domeniul financiar este unul al schimbărilor impuse de Inteligența Artificială. „Multe dintre posturi vor fi desființate, dacă nu au fost deja. Inteligența Artificială și digitalizarea înlocuiesc munca umană, așa că în domeniu este un surplus. Angajatorii nu se mai întrec să plătească salarii peste medie sau peste concurență. Un exemplu simplu este cel al bancomatelor cu depunere. Nu mai este nevoie să stai la ghișeu la bancă să alimentezi un cont, poți face asta la bancomat. Analizele de date sunt făcute de roboți de analiză sau de aplicații cu Inteligență Artificială”, ne mai precizează Nora Drăghici.

Despre Termene.ro

Dacă tot sunteți aici, Termene.ro vă recomandă să vă abonați la newsletterul Cafeaua de la 7, care vă oferă ocazia să citiți tot ce s-a întâmplat important în ziua precedentă. Newsletterul vă recomandă informații care pot fi importante pentru antreprenori, știri utile în viața cotidiană, dar și noutăți de povestit colegilor sau angajaților într-o pauză.

Varianta video a newsletterului, poate fi urmărită pe Facebook, Youtube, Instagram, Tiktok, sau aici, pe blogul de news al platformei Termene.ro

Distribuie mai departe