Patronatele analizează programul Start-Up Nation 2024 și cred că nu va aduce plus valoare economiei. „Facem 100.000 de frizerii?”
- Antreprenorii nu doresc decalarea programului Start-Up Nation, dar susțin că, deocamdată, acesta nu aduce valoare adăugată economiei, deoarece noii întreprinzători sunt lăsați să facă ce vor, pe orice domeniu. Oamenii de afaceri critică și Registrul Comerțului pentru lipsa de viziune și organizare, care îi face să piardă zilnic timp și bani pentru simple modificări sau mențiuni în actele firmei.
Noul site al Oficiului Național pentru Registrul Comerțului (ONRC) le-a creat mari dificultăți întreprinzătorilor din România, precum și celor care vor să-și înființeze o firmă. Dacă înainte de lansarea noului portal, cererile se soluționau în două-trei zile, acum se ajunge, prin amânări succesive, la trei săptămâni și chiar o lună.
Oamenii de afaceri cred, totuși, că, cel puțin în acest moment, nu ar trebui amânată lansarea programului Start-Up Nation, dar critică programul pentru problemele de finanțare și pentru faptul că nu este canalizat către anumite sectoare ale economiei, pentru a aduce valoare adăugată.
„Start-Up Nation are alte hibe, în sensul că nu ne hotărâm dacă finanțăm orice sau dacă finanțăm ceva care să aducă valoare adăugată într-un sector, deci să contribuie la PIB.Finanțând startup-uri la modul global nu credem că ajută prea mult economia. ”, este de părere Cristian Pârvan, președintele Patronatului Investitorilor Autohtoni din România (PIAROM) pentru Termene.ro.
„Nu orientăm economia către nimic”
„La Start-Up Nation au fost probleme de finanțare, de rambursare a ajutorului contractat, au fost întârzieri mari în rambursările statului. Acolo sunt problemele importante, iar în general, părerea noastră este că noi nu orientăm economia către nimic, o lăsăm să facă fiecare ce vrea. Facem 100.000 de frizerii?”, a explicat cu o notă ironică Cristian Pârvan, președintele Patronatului Investitorilor Autohtoni din România (PIAROM) pentru termene.ro.
Start-Up Nation 2024 este împărțit în două subprograme, unul adresat exclusiv tinerilor sub 30 de ani. Al doilea este direcționat către persoanele între 30 și 35 de ani sau către șomeri cu sau fără indemnizație de șomaj, dar care sunt în căutarea unui loc de muncă sau sunt fără ocupație de mai mult timp.
Valoarea unui grant poate ajunge până la maximum 50.000 de euro (250.000 de lei), iar beneficiarul trebuie să asigure minimum 10% din finanțarea pe care o solicită.
Start-Up Nation 2024 își propune să contribuie la înființarea a peste 7.200 de întreprinderi mici și mijlocii și la crearea a peste 15.500 de locuri de muncă. Ediția din 2024 va include și o componentă de training. Astfel, înainte de a depune proiectele pentru finanțare, antreprenorii vor urma cursuri antreprenoriale.
200.000 de firme în România cu capital negativ
Antreprenorii cred că problemele pe care le are în prezent Registrul Comerțului sunt de radierea celor care înregistrează an de an pierderi mari.
„La Registrul Comerțului nu erau probleme la înființarea firmelor, chiar dacă toată lumea apasă pe această chestiune. Problema în România este la scoaterea de pe piață a firmelor care n-ar trebui să existe. Vă aduc aminte comunicatul BNR-ului care spunea că sunt peste 200.000 de firme cu capital negativ. Este o aberație. Nu le radiem, în schimb tot timpul spunem că vom îmbunătăți procedurile de înființare a firmelor”, scoate în evidență contradicția Cristian Pârvan.
Problemele noului portal al Registrului Comerțului i-au pus pe oamenii de afaceri în situația de a pierde mult timp și bani pentru a face modificări în actele firmei sau pentru diverse mențiuni.
„Deficiența care într-adevăr aduce probleme mediului de afaceri este rezolvarea mențiunilor sau modificărilor pe care trebuie să le faci prin Registrul Comerțului. Acolo sunt probleme, într-adevăr. Registrul Comerțului comunică, din păcate, destul de puțin. Ce se întâmplă este că, dintr-o funcționare normală, mai bagi 40 de milioane de euro și merge mai prost. Asta este absurd”, pune degetul pe rană președintele Patronatului Investitorilor Autohtoni din România.