Business News

Amnistia fiscală, o măsură cu dedicație pentru firmele cu datorii

5 septembrie 2024, de , in
Loading the Amira Audio Citește articolul...

Pentru a beneficia de amnistia fiscal, trebuie plătite până pe 25 noiembrie toate restanțele la bugetul de stat ale firmelor (TVA, impozit pe profit, accize etc) sau persoanelor fizice (impozitul pe venituri extrasalariale).

Firmele bun-platnice și cel mai probabil inclusiv persoanele fizice vor fi recompensate. Vor primi o reducere cu 3% a taxelor pe care urmează să le achite de luna următoare.

Patronatele consideră că nu este o măsură bună, ci mai degrabă una cu dedicație, în special pentru firmele de stat cu datorii, mai ales că 2024 este an electoral.

Măsură electorală

Dragoș Frumosu, președintele Federației Naționale a Sindicatelor din Industria Alimentară – Sindalimenta, nu este de acord cu amnistia fiscală, pe care o vede mai degrabă ca fiind o decizie electorală, decât benefică pentru mediul de afaceri.

„Este o promisiune electorală, din punctul meu de vedere. Este o încercare de a strânge cât mai mulți bani la buget, pentru că alte măsuri nu sunt în stare să ia. Ministrul Boloș (n.red -Ministrul Finanțelor Publice Marcel Boloș) promite o anumită amnistie sau reducere în condițiile în care se gândește că dacă până la o anumită data încasează niște sume de bani, încasează mai mult decât altfel. Din puntul meu de vedere înseamnă un fel de incompetență a instituțiilor statului. Presupun că Boloș a gâdit că astfel angajează mai mulți bani la buget. Sunt foarte multe firme care n-au plătit și sunt protejate. Sunt liste întregi, eu așa cred. În opinia mea, nu este o măsură bună”, declarat pentru Termene.ro Dragoș Frumosu.

Mai mult cu dedicație

Frumosu recunoaște că este posibil ca printre persoanele fizice sau juridice datoare la stat să fie și cazuri în care acestea pur și simplu din cauza altor măsuri luate în ultimul an de guvernanți să se fi blocat finaniar și să nu fi putut să plătească taxele și obligațiile către stat.
„Cred că procentul este foarte mic. Sunt de părere că un procent mare al datornicilor și al rău-platnicilor este al firmelor care sunt protejate, din acest punct devedere consider că este o greșeală. În momentul în care vii cu o astfel de măsură de amnistie, în mod normal ar trebui să ai o listă cu toate firmele aflate în sitația aceasta, să vezi istoricul fiecărei firme. În funcție de istoric și concluzia generală pe care o tragi în urma analizei, să vii apoi cu o măsură care să protejeze niște firme care într-adevăr dovedesc că au fost în imposibilitate de plată. Dacă amnistiezi toate firmele, firme cu capital de stat, multe dintre ele datornice și societăți cu capital privat protejate, atunci i-am lăsat să fure și, acum, îi iertăm în totalitate și îi amnistiem. Este greșit”, a mai precizat Frumosu.

Bonificaţie de 3%

Premierul Marcel Ciolacu anunță că luni va fi pus în transparență publică actul normativ în baza căruia vor fi anulate dobânzile și penalităţile celor cu datorii la stat, dacă plătesc aceste restanțe până la data de 25 noiembrie.

Bonificația de 3% are ca scop stimularea contribuabililor bun-platnici, care și-au achitat la timp taxele și impozite. Ei vor primi această bonificație sub forma unui credit fiscal, care poate fi utilizată pentru stingerea obligațiilor fiscale datorate către bugetul de stat, pe parcursul a trei perioade fiscale (2025-2028), începând cu anul 2025.

Cum se aplică amnistia fiscală

O persoană fizică va trebui să achite 50% din restanța principală (fără sumele accesorii – penalități și dobânzi) la bugetul de stat până la 25 noiembrie. După ce fac această plată, restul datoriei este ștersă în totalitate pentru persoanele cu datorii sub 5.000 de lei. Pentru persoanele cu datorii de peste 5.000 de lei, după plata a 50% din restanța principală, Fiscul va șterge 25% din datoria principală inițială. Totodată, după plata a 50% din datoria principală pentru toate persoanele fizice se șterg sumele accesorii.

O societate comercială cu datorii la bugetul de stat trebuie să plătească integral restanța inițială (fără sumele accesorii – penalități și dobânzi) până pe 25 noiembrie 2024. După această plată, firmei i se va anula sumele accesorii pe care astfel nu va mai trebui să le achite.

Începe să iei decizii bazate pe date
Alege una dintre soluțiile Termene.ro