Programul Start-Up Nation 2024 a fost aprobat astăzi printr-o ordonanță de guvern. Condiții pentru primi granturi de 50.000 de euro
În Articol
- Chiar dacă programul Start-Up Nation a fost aprobat încă din august, Comisia Europeană nu a avizat încă finanțarea pentru granturile pe care le vor primi proiectele de afaceri, potrivit informațiilor obținute de Clever News Center. Ediția din acest an a Start-Up Nation este finanțată din fonduri externe nerambursabile aferente Programului Educație și Ocupare 2021-2027.
- Bugetul programului este de aproape 450 de milioane de euro, 80% provenind din fonduri europene și 20% din bugetul de stat, pe o perioadă de cel mult 5 ani. Sprijinul financiar este de maximum 50.000 de euro pentru fiecare beneficiar.
Start-Up Nation 2024 riscă să devină Start-Up Nation 2025, având în vedere că programul de granturi ar putea fi lansat efectiv abia anul viitor. Motivele întârzierii sunt trei, însă cel mai important dintre acestea este că reprezentanții Comisiei Europene nu au avizat programul. Specialiștii de la Bruxelles au solicitat de mai multe ori informații suplimentare și modificarea condițiilor de finanțare pentru programul lansat în septembrie de Ministerul Economiei, Antreprenoriatului și Turismului (MEAT).
Comisia Europeană consideră că programul nu este suficient de clar și nu include axe de dezvoltare pentru anumite tipuri de afaceri, ceea ce face ca multe dintre finanțări să fie risipite pe proiecte care nu aduc valoare adăugată pieței muncii și economiei. În plus, programul de training antreprenorial care precede aplicarea pentru finanțări nu este considerat suficient de clar de către specialiștii europeni. Aceste informații au fost obținute din surse Clever News Center. Persoane din cadrul Comisiei Europene și al Guvernului României ne-au confirmat aceste informații în ultimele săptămâni.
Oficial, reprezentanții Ministerului Economiei, Antreprenoriatului și Turismului nu ne-au răspuns la întrebările trimise direct sau la solicitările oficiale. De asemenea, nici reprezentanții Comisiei Europene în România nu au dorit să ofere un răspuns clar la solicitările trimise în ultimele săptămâni.
OK-ul Comisiei Europene așteptat din august
Lucian Ioan Rus, fost secretar de stat în Ministerul Economiei, Antreprenoriatului și Turismului și coordonatorul Direcției Generale Antreprenoriat și Finanțări pentru IMM-uri, a explicat în august că, din punctul său de vedere, nu există nicio problemă legată de primirea acestui aviz.
Aprobarea programului Start-Up Nation de către Comisia Europeană ar urma să aibă loc în următoarele două săptămâni. Cel mai probabil, OK-ul de la Bruxelles va veni în cursul săptămânii viitoare.
După ce avizul va fi primit, Ministerul Economiei, Antreprenoriatului și Turismului ar urma să pregătească deschiderea înscrierilor la cursurile obligatorii de antreprenoriat. Doar după această etapă se vor putea depune cererile de finanțare.
Potrivit informațiilor de la acea dată, Comisia Europeană ar urma să transmită un răspuns în legătură cu Start-Up Nation 2024 în maxim două săptămâni.
MEAT anunța încă din august că lipsește aprobarea Comisiei Europene
Start-Up Nation este anunțat și amânat pentru a fi lansat propriu-zis încă din iunie. Pe 5 iunie, MEAT lansa în consultare publică proiectul Ghidului Solicitantului pentru cele două linii de finanțare din Start-Up Nation 2024: una destinată tinerilor sub 35 de ani și alta pentru persoanele peste vârsta de 35 de ani.
Programul propriu-zis a fost aprobat în luna august printr-o ordonanță de guvern, care a fost publicată în Monitorul Oficial pe 14 august 2024.
În luna septembrie, ministerul a scos în dezbatere publică proiectul-pilot al procedurii de implementare a programului Start-Up Nation 2024, care vine în completarea Ordonanței Start-Up Nation.
Ulterior, MEAT a anunțat că, începând cu data de 19 septembrie, se deschide perioada de înscriere pentru furnizorii de formare profesională în cadrul programului Start-Up Nation 2024. La începutul lunii octombrie, a fost publicată lista furnizorilor de formare profesională care s-au înscris în program.
Cele două subprograme Start-Up Nation
Ediția din acest an a Start-Up Nation este finanțată din fonduri externe nerambursabile aferente Programului Educație și Ocupare 2021-2027.
Din proiectul ordonanței de urgență care reglementează programul Start-Up Nation 2024, reiese că o mare parte din finanțările de 446 de milioane de euro vor fi destinate proiectelor depuse de antreprenori sub 30 de ani din alte regiuni decât București și Ilfov.
Start-Up Nation 2024 este împărțit în două subprograme: unul adresat exclusiv tinerilor sub 30 de ani, iar al doilea direcționat către persoanele între 30 și 35 de ani sau către șomerii, cu sau fără indemnizație de șomaj, care sunt în căutarea unui loc de muncă sau nu au ocupație de mai mult timp.
Valoarea unui grant poate ajunge până la maximum 50.000 de euro (250.000 de lei), iar beneficiarul trebuie să asigure minimum 10% din finanțarea solicitată.
Start-Up Nation 2024 își propune să contribuie la înființarea a peste 7.200 de întreprinderi mici și mijlocii și la crearea a peste 15.500 de locuri de muncă. În premieră, ediția din 2024 va include o componentă de training. Astfel, înainte de a depune proiectele pentru finanțare, antreprenorii vor urma cursuri antreprenoriale.