Livetext – Știrile zilei pentru antreprenori, 16 mai. Tot ce se întâmplă important astăzi afli de aici
- Azi e joi, 16 mai, iar platforma Termene.ro prezintă cele mai importante știri ale zilei. Platforma Termene.ro monitorizează zilnic mediul de afaceri, instituțiile publice, dar și mass-media de specialitate pentru a oferi administratorilor și acționarilor de firme doar știrile importante din punct de vedere economic sau antreprenorial.
Monitorizarea începe de la 08.00 dimineața și se continuă din 3 în 3 ore până ora 22.00. După fiecare interval de 3 ore, dacă e cazul, pagina este actualizată cu știrile noi care ar putea interesa un antreprenor și nu numai.
- Electrica semnează o înțelegere cu un gigant din Abu Dhabi, controlat de familia conducătoare a Emiratelor Arabe Unite.
Compania Electrica a semnat un Memorandum de Înțelegere cu Esyasoft Holding referitor la colaborarea pentru furnizarea schemei de implementare și finanțare/investiții pentru modernizarea și automatizarea infrastructurii rețelei de rețea, prin tehnologiile Smartgrid, infrastructură avansată de contorizare (AMI), infrastructură de încărcare a vehiculelor electrice, stocarea energiei și implicarea consumatorilor, anunță Profit.ro.
- Oferta Premier Energy s-a închis la prețul de 19,5 lei/acțiune.
Premier Energy, una dintre companiile private de infrastructură energetică integrată pe verticală cu cea mai rapidă creștere din Europa de Sud-Est și unul dintre cei mai mari jucători din domeniul energiei regenerabile din România și Republica Moldova potrivit propriei descrieri, a finalizat oferta publică inițială de acțiuni. Prețul Ofertei a fost stabilit la 19,5 de lei pe acțiune oferită („Prețul de Ofertă”), ceea ce implică o capitalizare de piață de 2,4 miliarde de lei (489,8 milioane de euro), anunță Economica.net. Încasările brute din Ofertă sunt de 695,1 milioane RON, constând în 483,5 milioane de lei pentru Emitent și 211,5 milioane RON pentru „Acționarul Vânzător” (luând în considerare vânzarea acțiunilor supra-alocate).
- Cum se descurcă start-up-urile în 2024.
Startup-urile la început de drum au nevoie finanțare din partea investitorilor pentru a-și dezvolta compania și ideea proiectului, conform unei analize realizate de Economedia.ro. De aceea este foarte important pentru fondatori să convingă fondurile de investiții și business angels că merită finanțare pentru a duce mai departe compania. Echipa, ideea și produsul sunt principalele caracteristici de care investitorii țin cont atunci când vor să finanțeze startup-uri. În ceea ce privește piața investițiilor în startup-uri, anul trecut finanțările au încetinit, mai ales din cauza faptului că durata de a ridica o rundă de finanțare a crescut foarte mult. Un motiv ar putea fi și reticența investitorilor de a finanța diverse companii. Economedia a întrebat mai multe fonduri de investiții și business angels despre criteriile după care se ghidează atunci când aleg să investească într-un startup, dar și despre potențialul pieței și motivele pentru care companiile la început de drum eșuează ulterior.
- Proteste sindicale la Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene.
Sindicatul „MIPE Normalitate” organizează proteste, joi și vineri, în fața Ministerului Investițiilor și Proiectelor Europene, anunță Profit.ro. Angajații solicită stabilirea nivelului de salarizare în funcție de cel maxim din cadrul categoriei profesionale, acordarea unui statut special personalului de specialitate care gestionează fonduri europene nerambursabile și îmbunătățirea condițiilor în care își desfășoară activitatea.
- Sistemul bancar a avut un surplus de lichiditate de aproape 50 de miliarde de lei, în luna aprilie.
Băncile comerciale active pe piața din România au înregistrat la nivel cumulat un surplus de lichiditate de 49,6 miliarde de lei, în medie zilnică, în luna aprilie, în creștere de la 44,7 miliarde de lei în luna martie, potrivit datelor statistice publicate de către Banca Națională a României (BNR). Excedentul de lichiditate din piață a fost plasat de băncile comerciale la BNR, prin intermediul facilității de depozit a băncii centrale, la o rată de dobândă de 6%, conform unei analize realizate de Economedia.ro.
- Încă o ieftinire a carburanților la Petrom.
Motorina standard se apropie tot mai mult de 7 lei pe litru, anunță Economedia.ro.
Liderul pieței carburanților din România, Petrom, continuă ieftinirea carburanților, începută luna trecută pe 20 aprilie, zi în care motorina a scăzut sub 7,5 lei pe litru. Joi, 16 mai, a avut loc cea de-a noua reducere de preț din această perioadă. De data aceasta, motorina și benzina s-au ieftinit cu câte 5 bani pe litru, iar motorina rămâne în continuare carburantul cu prețul mai mic, inversare petrecută pe 27 aprilie.
- Salina Praid a fost închisă vizitatorilor și a fost oprită și producția.
Societatea Națională a Sării a decis sistarea activității de producție și de vizitare în Salina Praid, pentru siguranța personalului și a vizitatorilor, până la rezolvarea situației create de infiltrații recente, anunță Profit.ro. 571.000 de persoane au vizitat Salina Praid în anul 2023, mai multe decât în 2022, când baza turistică a fost închisă timp de aproximativ două luni, din cauza unei infiltrații în zona galeriei de acces în subteran.