Măsuri suplimentare de sprijin pentru mediul de afaceri românesc
Guvernul a adoptat propunerile ministerului Finanțelor Publice pentru măsuri suplimentare de sprijin acordate firmelor afectate de criza COVID-19, care să asigure continuarea activității lor și păstrarea locurilor de muncă în economie. Măsurile sunt menite să aibă efecte pozitive asupra circuitelor economico-financiare și asupra furnizorilor direcți și indirecți.
Printre alte măsuri adoptate, actul normativ aprobat prevede și:
- prelungirea scutirii de la obligația plății impozitului specific pentru anumite domenii economice,
- extinderea acordării de bonificații pentru plata impozitului pe profit și a impozitului pe veniturile microîntreprinderilor
- prelungirea suspendării calculului de dobânzi și penalități de întârziere.
Astfel, Guvernul a aprobat prelungirea aplicării următoarelor măsuri fiscale până la data de 25 octombrie 2020, inclusiv:
– nu se calculează și nu se datorează dobânzi și penalități de întârziere, conform Codului de procedură fiscală, pentru obligațiile fiscale care au devenit scadente după data de 21 martie 2020;
– nu se calculează și nu se datorează dobânzi și penalități, conform Codului de procedură fiscală, pentru plata cu întârziere a ratelor din graficele de eșalonare;
– măsurile referitoare la suspendarea executării silite, reducerea semnificativă a perioadei de soluționare a deconturilor cu sume negative de TVA cu opțiune de rambursare, suspendarea termenului de prescriere, suspendarea condițiilor de menținere a eșalonărilor la plată.
Referitor la măsurile privind impozitul specific, a fost adoptată scutirea de la plata impozitului specific, în anul fiscal 2020, pentru o perioadă de 90 zile. De asemenea, s-a stabilit și mecanismul de recalculare a impozitului specific datorat, în sensul scăderii acestei perioade din totalul de 365 zile ale anului fiscal. Această scutire de impozit va fi aplicabilă de către toți contribuabilii care se află sub incidența Legii nr. 170 /2016 privind impozitul specific unor activități, întrucât nu sunt reglementate condiții specifice de acordare, iar impozitul astfel recalculat va fi împărțit în două plăți semestriale egale, prima plată urmând a fi efectuată până la 25 iulie 2020.
Măsurile adoptate în domeniul TVA se referă la introducerea cu celeritate a unei scutiri temporare de TVA pentru livrările, importurile și achizițiile intracomunitare de măști de protecție individuale și ventilatoare medicale pentru terapie intensivă, necesare pentru constituirea rescEU – rezerva de capacități a Uniunii Europene. Măsura este limitată în timp, până la 1 octombrie 2020, respectiv pe durata participării României la acest proiect.
În ceea ce privește măsurile privind bonificații la plata impozitului pe profit/impozitului pe veniturile microîntreprinderilor, în procesul de dezbatere parlamentară privind legea de aprobare, respectiv Legea nr. 54/2020, a fost admis un amendament prin care se reglementează ca bonificațiile pentru plata impozitului pe profit și a impozitului pe veniturile microîntreprinderilor să se acorde și pentru trimestrele II și III, la termenele de plată 25 iulie 2020 și 25 octombrie 2020. Totodată, pentru contribuabilii plătitori de impozit pe profit care au optat pentru anul fiscal modificat sau cei care plătesc concomitent impozit specific și impozit pe profit nu sunt reglementări specifice. Astfel, actul normativ prevede extinderea regulilor și pentru aceste categorii de contribuabili, în sensul aplicării bonificațiilor pentru achitarea impozitului pe profit datorat/plății anticipate, pentru trimestrele II și III, respectiv pentru perioada 26 iunie-25 septembrie inclusiv, și perioada 26 septembrie-25 decembrie inclusiv, din anul 2020, după caz.
Pentru mai multe detalii, puteți accesa sursa informației.
Articol publicat pe Universul Juridic.
[shortcode_newsletter]