Livetext Termene.ro – Știrile zilei pentru antreprenori, 22 aprilie. Tot ce se întâmplă important astăzi afli de aici
- Azi e luni, 22 aprilie, iar platforma Termene.ro prezintă cele mai importante știri ale zilei. Platforma Termene.ro monitorizează zilnic mediul de afaceri, instituțiile publice, dar și mass-media de specialitate pentru a oferi administratorilor și acționarilor de firme doar știrile importante din punct de vedere economic sau antreprenorial.
Monitorizarea începe de la 08.00 dimineața și se continuă din 2 în 2 ore până ora 22.00. După fiecare interval de 2 ore, dacă e cazul, pagina este updatată cu știrile noi care ar putea interesa un antreprenor și nu numai.
- România și Polonia sunt de două ori mai bogate după aderarea la UE.
Pe măsură ce se apropie cea de-a 20-a aniversare a extinderii UE pentru multe țări din regiune (Cehia, Ungaria, Polonia, Slovenia și Slovacia), analiștii Erste scot în evidență aspectele cheie legate de beneficiile aderării, precum și provocările viitoare, anunță Economedia.ro conform unei analize Erste.
O trecere în revistă a evoluției PIB-ului pe cap de locuitor începând cu 2004 arată beneficiile României. “Vedem în mod clar că Polonia și România au depășit performanțele și sunt acum de două ori mai “bogate” decât erau în 2004. Cu alte cuvinte, PIB-ul lor pe cap de locuitor s-a dublat în ultimele două decenii”, arată analiza Erste.
- Sameday ar dori să preia Sprinter din Ungaria.
Compania de curierat Sameday Group, parte din grupul eMAG, anunță că intenționează să preia compania de curierat Sprinter din Ungaria pentru a consolida rețeaua de puncte de livrare out of home, anunță Profit.ro.
- Deficit de 106,5 miliarde de lei în 2023.
România a înregistrat un deficit bugetar de 106,5 miliarde de lei în anul 2023, al treilea cel mai mare din Uniunea Europeană, de 6,6% din Produsul Intern Brut (PIB), arată datele publicate luni de Biroul European de Statistică Eurostat, anunță Economedia.ro. Deficite mai mari raportat la PIB au fost doar în Italia (-7,4%) și Ungaria (-6,7%). Cheltuielile guvernamentale ale României au fost de 40,2% din PIB, în timp ce veniturile au fost de numai 33,6% din PIB. Datoria guvernamentală a României a fost de 783,5 miliarde lei, respectiv de 48,8% din PIB.
- România ar putea avea mai mult zahăr din sfeclă.
Producția de sfeclă de zahăr a României ar putea crește în anul de marketing 2024/2025 cu 13%, compensând producțiile mai mici așteptate pentru marii producători europeni, arată ultima analiza a Departamentului pentru Agricultură a SUA. Sezonul 2024/25 prezintă atât provocări, cât și oportunități pentru producătorii europeni, mai spun analiștii americani, anunță Economica.net. În acest moment, zahărul consumat de România este realizat în mare parte din trestie de zahăr.
- ROBOR a rămas la 6,05%.
Indicele ROBOR la 3 luni a stagnat la 6,05%. Indicele ROBOR la 3 luni este cel în funcție de care sunt calculate dobânzile la majoritatea creditelor în lei, anunță Profit.ro.
- Michelin se mută din Polonia în România.
Producătorul de anvelope Michelin a anunțat că intenționează să închidă fabrica de anvelope pentru camioane din Olsztyn, într-o mișcare care a stârnit îngrijorare în întreaga Polonie, și va muta producția în România, scrie polanddaily24, citat de Economedia.ro. În prezent, 430 de persoane lucrează în fabrica din Olsztyn, Polonia, la producția de anvelope pentru camioane. Michelin este un angajator cheie în regiunea Warmia și Mazury din Polonia.
- Ordinul privind transferul fondurilor între ministere și fondurile de garantare pentru IMM Plus a fost publicat în Monitorul Oficial.
În documentul guvernamental se precizează două aspecte: alocarea banilor de la ministere spre fondurile de garantare și faptul că băncile trebuie să semneze declarația de respectare a costurilor creditelor oferite antreprenorilor, anunță Termene.ro. Prin acest document tehnic interministerial se stabilește practic linia de finanțare care va sta la dispoziția fondurilor de garantare pentru proiectele selectate pentru a primi ajutorul de stat oferit de guvern pentru Programului IMM Plus. Schemă de ajutor de stat care continuă IMM Invest Plus. Practic, se transfere sumele de bani de la Ministerul Finanțelor la fondurile de garantare care vor acorda efectiv ajutorul de stat. Ordinul a vizat aprobarea „procedurii de implementare a Programului IMM Plus pentru componentele IMM România Plus, Agro Plus, IMM Prod Plus, Construct PLUS și Innovation Plus”. Dintre aceste scheme de ajutor din IMM Plus, doar pentru Construct Plus s-au deschis înscrierile.
- Directorul de HR de la City Grill este sigur că ospătarii restaurantelor companiei câștigă 2.000 de euro pe lună.
Grupul City Grill, care operează restaurante și cafenele sub brandurile Caru’ Cu Bere, Hanu’ lui Manuc, Pescăruș, Hanu’ Berarilor, Buongiorno.Italian, City Grill și hotelul La Boheme, oferă, de pildă, unui ospătar, posibilitatea de a avea venituri de 2.000 de euro, atât pentru angajații români, cât și pentru cei importați de pe piețele non-UE. „Dacă v-aș spune cât câștigă un ospătar la noi, cred că foarte mulți ar fi uimiți, dar câștigă practic un salariu de peste 2.000 de euro, cu tot cu beneficii și bacșiș. Peste 2.000 de euro lejer. Pentru mine nu este o suma mică, dacă ne referim la oamenii care vin aici și câștigă atât, în condițiile în care în țările lor câștigă undeva la 100 de dolari (…) E același lucru care s-a întâmplat în România, în 2008-2009, când românii câștigau la noi 1.000 de lei, iar în Vest luau 2.000 de euro”, a declarat Ionuț Păun, Human Resources Director Grup City Grill, în cadrul evenimentului HR 2.0 – Piața Muncii între prudență și încetinire economică, conform wall-street.ro.
Salariul mediu net în HoReCa a ajuns, în luna februarie a acestui an, la valoarea de 2.881 de lei, potrivit datelor de la Institutul Național de Statistică (INS). Industria se numără, de ani buni deja, printre cele care oferă cele mai mici salarii angajaților, cu mici excepții la jucătorii mari care aleg să ofere salarii peste media pieței.