Business News

Schema de ajutor de minimis pentru ONG-uri a fost publicată în Monitorul Oficial. Se finanțează și utilizarea Inteligenței Artificiale

19 aprilie 2024, de , in
Loading the Amira Audio Citește articolul...

 

Ministerul Fondurilor Europene a publicat pe 18 aprilie, în Monitorul Oficial nr. 368 din 2024, „Schema de ajutor de minimis «Digitalizarea sectorului organizațiilor neguvernamentale» din cadrul Planului național de redresare și reziliență, componenta 7 «Transformare digitală », investiția 9 «Digitalizarea sectorului organizațiilor neguvernamentale»”.

În urma publicării în Monitorul Oficial programul de granturi poate fi pus în aplicare la trei zile de la publicare.

Valoare totală a schemei de ajutor este de 5,3 milioane de euro. Prezenta schemă se aplică pe teritoriul României, în toate regiunile de dezvoltare: Nord-Est, Sud-Est, Sud Muntenia, Sud-Vest Oltenia, Vest, Nord-Vest, Centru și București—Ilfov.

Furnizorul schemei de ajutor de minimis este Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene (denumit în continuare MIPE), prin intermediul Direcției generale implementare PNRR și instrumente financiare (denumită în continuare DGIPNRRIF), care are calitatea și de administrator al schemei de ajutor de minimis.

Cum se face înscrierea

Așa cum reiese și din titulatura schemei de finanțări, programul se adresează organizațiilor non-guvernamentale (ONG) care doresc să-și digitalizeze activitatea.

Schema prevăzută este finanțată din fonduri de la bugetul de stat și din fonduri europene alocate României prin Mecanismul de redresare și reziliență, în condițiile legii.

Selecția proiectelor se va realiza în baza criteriilor cuprinse în ghidul specific.

Durata și bugetul schemei

Schema de ajutor de minimis se acordă până la epuizarea bugetului alocat, dar nu mai târziu de 31 decembrie 2024.

Plata ajutorului va putea fi efectuată până la data de 30 iunie 2026.

Sursa de finanțare pentru prezenta schemă este reprezentată de fonduri nerambursabile finanțate din PNRR și fonduri de la bugetul de stat.

Bugetul schemei de ajutor de minimis este de 5,3 milioane euro, echivalent în lei, din care 4,5 milioane euro fonduri nerambursabile finanțate din PNRR și 0,8 milioane euro fonduri de la bugetul de stat [valoarea TVA aferente cheltuielilor eligibile, în cazul în care nu sunt cheltuieli deductibile, este suportată din bugetul de stat, în baza schemei de ajutor de minimis, în conformitate cu art. 13 alin. (1) lit. b) din

Sumele rămase necheltuite într-un an vor fi reportate în anii următori în perioada de valabilitate a schemei.

Numărul maxim estimat de beneficiari de ajutor de minimis în cadrul prezentei scheme este de 180 de organizații neguvernamentale cu activitate economică.

Prezenta schemă de ajutor de minimis se aplică organizațiilor neguvernamentale (ONG-uri) care desfășoară activitate economică, care funcționează în conformitate cu principiile enunțate în legislația națională în vigoare, inclusiv organizațiilor înființate prin legi speciale.

Obiective programului de granturi

Prin prezenta schemă se oferă sprijin pentru atingerea următoarelor obiective:

Obiectivul principal îl constituie dezvoltarea sectorului organizațiilor neguvernamentale (ONG-uri)în scopul transformării digitale a acestuia.

Obiectivele secundare se referă la:

Ce este ajutor de minimis

Este ajutor limitat, conform normelor Uniunii Europene, la un nivel care nu distorsionează concurențași/sau comerțul cu statele membre, în conformitate cu prevederile art. 2 din Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 77/2014. În conformitate cu prevederile art. 3 alin. (2) din Regulamentul (UE) 2023/2.831, valoarea maximă a ajutorului de minimis ce poate fi acordat unei întreprinderi unice nu trebuie să depășească 300.000 euro pe o perioadă de 3 ani. Perioada de 3 ani care trebuie luată în considerare, în sensul Regulamentului (UE) 2023/2.831, ar trebui evaluată în mod continuu. Pentru fiecare nou ajutor de minimis acordat, trebuie luată în considerare valoarea totală a ajutoarelor de minimis acordate în ultimii 3 ani. Aceste plafoane se aplică indiferent de forma ajutoarelor de minimis sau de obiectivul urmărit prin acestea și indiferent dacă ajutorul acordat de statul membru este finanțat în totalitate sau parțial din resurse cu originea înUniunea Europeană.

Finanțări și pentru folosirea Inteligenței Artificiale

În cadrul acestui program, ONG-urilor pot cere investiții pentru digitalizare și pentru achiziționarea de soluții de Inteligență Artificială.

Inteligența Artificială (AI — Artificial intelligence) este definită ca „sisteme care utilizează tehnologii precum: explorarea și analizarea unor cantități mari de date text nestructurate, viziune computerizată, recunoașterea vorbirii, generarea limbajului natural, învățarea automată, învățarea profundăpentru a culege și/sau a utiliza date pentru a prezice, recomanda sau decide, cu diferite niveluri de autonomie, cea mai bună acțiune pentru atingerea unor obiective specifice”.

Modalitatea de acordare a ajutorului de minimis

Valoarea finanțării nerambursabile ce poate fi acordată pentru un proiect este de minimum 25.000 euro și maximum 70.000 euro, sumele menționate fiind calculate în lei la cursul de schimb InforEuro, valabil la data acordării ajutorului, și cu respectarea condițiilor de cumul aplicabile ajutorului de minimis, fiind necesară o cofinanțare de minimum 5% din valoarea totală eligibilă a proiectului depus.

Valoarea finanțării nerambursabile se va determina în funcție de gradul de digitalizare a ONG-ului la finalizarea perioadei de implementare a proiectului, conform DESI (2021), astfel:

Contribuția proprie a beneficiarului poate proveni din surse proprii, aport al membrilor fondatori, donații, credite bancare sau din orice alte surse care nu implică ajutor de stat/de minimis sau din alte surse private.

Ajutoarele de minimis se acordă proiectelor eligibile la finanțare, în baza cererii de finanțare, elaborată în conformitate cu elementele prevăzute în prezenta schemă și în ghidul specific, cu toate anexele necesare, ghid ale cărui dispoziții vor fi armonizate cu prezenta schemă de ajutor de minimis.

Valoarea totală a ajutoarelor de minimis acordate unei întreprinderi unice nu trebuie să depășească 300.000 euro pe o perioadă de 3 ani, luând în considerare inclusiv ajutorul de minimis acordat în baza prezentei scheme. Aceste plafoane se aplică indiferent de forma ajutoarelor de minimis sau de obiectivul urmărit prin acestea și indiferent dacă ajutorul acordat de statul membru este finanțat în totalitate sau parțial din resurse cu originea în Uniunea Europeană.

Finanțarea nerambursabilă maximă acordată în baza prezentei scheme este de 95% din valoarea eligibilă a cheltuielilor finanțabile prin ajutor de minimis, cu respectarea plafonului de minimis per întreprindere unică prevăzut la alin. (2).

Valoarea ajutorului va fi exprimată sub formă de grant, ca sumă brută înainte de deducerea taxelor sau a altor obligații
fiscale.

Beneficiari, activități și condiții de eligibilitate

Pot beneficia de ajutor de minimis în cadrul prezentei scheme organizațiile neguvernamentale (ONG-uri) care desfășoară activitate economică și care funcționează în conformitate cu principiile enunțate în legislația națională în vigoare, inclusiv organizațiile înființate prin legi speciale, cu respectarea cumulativă a următoarelor condiții:

Contribuția financiară proprie trebuie să fie constituită fie din resurse proprii, fie din resurse atrase, sub o formă care să nu facă obiectul niciunui alt ajutor de stat/de minimis;

Activitățile eligibile

Se poate solicita finanțare pentru:

Începe să iei decizii bazate pe date
Alege una dintre soluțiile Termene.ro