Business News

Ghidul Start-Up Nation 2024 pentru depunerea cererilor de finanțare ar putea apărea de-abia din iulie. Variantă de lucru

Loading the Amira Audio Citește articolul...

Ghidul, manualul procedurii de înscriere a proiectelor în platformă ar putea fi publicat în trimestrul al treilea din acest an, așa cum a aflat Termene.ro. Cel puțin  aceasta este varianta de lucru din această săptămână de la Ministerul Economiei, Turismului și Antreprenoriatului (MEAT), dar și cea transmisă membrilor coaliție de guvernare formată din partidele PSD și PNL.

Pe 23 aprilie, MEAT a pus în dezbatere proiectul ordonanței de urgență care permite organizarea Start-Up Nation în acest an. După aprobarea acestui proiect într-o viitoare ședință de guvern, MEAT va publica apoi în maximum 30 de zile și ghidul de aplicare.

Trimestrul al treilea: țintă pentru publicarea ghidului

După cum a anunțat Termene.ro în premieră, înscrierea în Start-Up Nation 2024 se va realiza în două etape la ediția din acest an, a patra a programului. (https://termene.ro/articole/cand-incepe-start-up-nation-2024)

„Da, pentru prima etapă, cea a cursurilor, procedura va fi un simplă. Pentru depunerea proiectelor de finanțare, ministerul va publica un manual, un ghid care probabil va fi pus în dezbatere până în mai, iunie și apoi va fi aprobat de guvern până în trimestrul al treilea”, ne-a declarat un reprezentant al Ministerul Economiei, Turismului și Antreprenoriatului (MEAT).

Informația ne-a fost confirmată parțial și de europarlamentarul Rareș Bogdan.

„Proiectul Start-Up Nation este gestionat de Ministerul Economiei, Antreprenoriatului și Turismului și încă nu a fost lansat ghidul. Se așteaptă linia de finanțare de la MIPE (n.r. – Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene) pentru că va fi lansat din fonduri europene anul acesta. Se estimează trimestrul al treilea pentru publicarea ghidului”, ne-a transmis europarlamentarul Rareș Bogdan.

Trimestrul trei al anului este perioada dintre lunile iulie și septembrie.

Noutățile ediției Start-Up Nation 2024

Ediția a patra a Start-Up Nation va aduce o serie de noutăți în ceea ce privește condițiile de eligibilitate și de punctaj a solicitărilor.

În privința condițiilor care trebuiesc îndeplinite, Ștefan-Radu Oprea ne spune că „sunt condiții diferite, deoarece această ediție este pe fonduri europene. Primul pas vor fi cursurile pentru întocmirea planului de afaceri și apoi, va urma depunerea proiectelor”.

Valoarea finanțării nerambursabile ar putea crește la 250.000 de lei per IMM, acoperind cel mult 90% din valoarea cheltuielilor eligibile din proiectele ce urmează a fi depuse. În plus, antreprenorii ar putea fi obligați să creeze cel puțin două locuri de muncă pentru a beneficia de această finanțare. 

În edițiile anterioare ale programului, suma oferită a fost de 200.000 de lei per beneficiar, deci anul acesta vine cu o creștere.

Antreprenorii vor avea posibilitatea să obțină granturi nerambursabile majorate cu aproximativ 50.000 de lei, cu condiția de a urma un program de formare profesională. Această condiție de eligibilitate presupune participarea la cursuri de antreprenoriat cu o durată de 40 de ore. Platforma electronică de înscriere va include un modul special destinat selecției formatorilor.

Bugetul total al programului va fi de 400 de milioane de euro.

Programul se află încă în etapa de pregătire, iar orice informații oficiale despre punerea acestui proiect în consultare publică, adoptarea cadrului legislativ aferent și deschiderea perioadei de înscriere vor fi comunicate exclusiv de MEAT și vor fi publicate pe site-urile oficiale www.economie.gov.ro și www.imm.gov.ro.

Ediția precedentă Start-Up Nation

La ultima ediție, cea din 2022, prin intermediul programului Start-up Nation România, antreprenorii au beneficiat de granturi pentru firmele nou înființate, în condițiile prevăzute în procedura de implementare. Cererile au primit finanțări în ordinea descrescătoare a punctajelor obținute, în următoarele condiții:

Pentru aplicanții care și-au asumat crearea și menținerea unui singur loc de muncă prin intermediul programului: Alocație Financiară Nerambursabilă (AFN) – maximum 100.000 lei/beneficiar, sumă care poate reprezenta maximum 95% din valoarea cheltuielilor eligibile (inclusiv TVA pentru societățile neplătitoare) aferente proiectului;

Pentru aplicanții care și-au asumat crearea și menținerea a două locuri de muncă prin intermediul programului: Alocație Financiară Nerambursabilă (AFN) – maximum 200.000 lei/beneficiar, sumă care poate reprezenta maximum 95% din valoarea cheltuielilor eligibile (inclusiv TVA pentru societățile neplătitoare) aferente proiectului.

Programul a fost derulat exclusiv online, pe platforma granturi.imm.gov.ro.

Începe să iei decizii bazate pe date
Alege una dintre soluțiile Termene.ro