Business News

Esența zilei, 4 februarie. Proiectele legii bugetului de stat și bugetului asigurarilor sociale intră în comisii. Vot final joi

4 februarie 2025, de , in
Loading the Amira Audio Citește articolul...

Monitorizarea începe dimineața, de la 8.00, și va continua din 4 în 4 ore până ora 22.00.

UiPath a dat în judecată ANAF. Inspecție fiscală declanșată

UiPath SRL, subsidiara din România a grupului multinațional omonim specializat în automatizarea operațiunilor din companii fondat de românii Daniel Dines și Marius Tîrcă, listat de 4 ani la bursa americană New York Stock Exchange (NYSE) și cu venituri anuale de peste 1,3 miliarde dolari, a dat în judecată Agenția Națională de Administrare Fiscală (ANAF) și Ministerul Finanțelor de la București, cerând anularea unei decizii de soluționare a unei contestații a companiei defavorabilă acesteia, relevă date analizate de Profit.ro.

UiPath a făcut obiectul unei inspecții fiscale a ANAF privind impozitul pe profit, care a vizat perioada ianuarie 2018 – ianuarie 2022, inspecție finalizată în primăvara anul trecut. ″Au fost eliminate anumite deduceri, ceea ce a avut ca rezultat o propunere de reducere cu circa 66,7 milioane dolari (echivalentul a peste 276 milioane lei – n.r.) a pierderilor reportate. Suntem în curs de contestare a eliminării printr-un litigiu″, a transmis UiPath în decembrie 2024.

Cum vrea Guvernul să recupereze banii suspendați din PNRR din cauza numirilor de șefi incompatibili

Comisia Europeană a propus, la mijlocul lunii octombrie a anului trecut, suspendarea parțială a plăților din PNRR, pe cererea de plată nr. 3. Printre motive este modul netransparent și nebazat pe competență în care se fac numirile la șefia companiilor energetice de stat. Acest jalon valorează 300 de milioane de euro din cele 1,1 miliarde de euro suspendate. HotNews a întrebat Ministerul Energiei ce a întreprins Guvernul până acum pentru deblocarea sumei.

Numirile lipsite de transparență și de criterii profesionale, uneori realizate în conflict de interese și operate la companiile de stat, urmează să fie prevenite prin schimbarea legislației, dar încă nu s-a întâmplat nimic concret pentru că Guvernul așteaptă o analiză finală din partea Comisiei, a răspuns Ministerul Energiei.

Cele mai bune dobânzi la depozite – februarie 2025

Cele mai bune depozite bancare în lei din februarie 2025 aduc o dobândă de 6,6% la maturitatea de un an. Față de prima lună a anului, băncile au tăiat din dobânda depozitelor, în ciuda faptului că Banca Națională a decis menținerea dobânzii cheie.

Totodată, rata scumpirilor pare că nu s-a temperat încă, ba mai mult, inflația a crescut ușor la finalul lui 2024. Pentru suma de 10.000 de lei depusă în cel mai bun depozit bancar de pe piață vei obține 594 de lei – pentru maturitatea de 12 luni – după reținerea impozitului de 10%, reiese dintr-o analiză a Wall-Street.ro.

Guvernul va lua în următorii 4 ani 90% din profiturile companiilor de stat ca dividende

Guvernul României va continua să ia ca dividende, din companiile pe care le controlează, cel puţin 90% din profiturile nete până în anul 2028, reiese din Raportul privind situaţia macroeconomică pe anul 2025 şi proiecţia pe anii 2026-2028 ce însoțește legea bugetului de stat, scrie CursDeGuvernare.ro.

„La estimarea veniturilor bugetare pentru perioada 2025-2028 s-a avut în vedere menţinerea repartizării anuale a unei cote de minimum 90% din profitul net realizat sub formă de dividende/vărsăminte la bugetul de stat pentru societăţile naţionale, companiile naţionale şi societăţile cu capital integral sau majoritar de stat, precum şi regiile autonome precum şi influenţa măsurilor legislative introduse prin OUG nr.156/2024”, se arată în raport.

Guvernul a început din 2017 să ia ca dividende o cotă de 90% din profiturile companiilor la care are participații majoritare, iar în anumite cazuri a solicitat inclusiv dividende din rezervele financiare ale companiilor de stat. Această politică a fost implementată ca urmare a scăderii taxării și a creșterii deficitului bugetar pe măsură ce au fost majorate salariile bugetarilor și pensiile.

Proiectele legii bugetului de stat și bugetului asigurarilor sociale intră în comisii. Vot final joi

Proiectul legii bugetului de stat pe anul 2025 și cel al bugetului asigurărilor sociale de stat intră marți dimineața în dezbaterea comisiilor parlamentare. Începând cu ora 8,00, comisiile de specialitate vor examina și vor trebui să dea avize pe bugetele ordonatorilor de credite, după care acestea vor fi dezbătute pe rând în comisiile reunite de buget-finanțe ale Parlamentului, scrie Agerpres.

Miercuri, începând cu ora 14,00, conform programului anunțat până în prezent, Senatul și Camera Deputaților se reunesc în plen pentru dezbaterea celor două acte normative. Votul final este programat pentru joi.

CFR Călători a încheiat 2024 cu un profit de 15 milioane de lei

CFR Călători a încheiat anul 2024 cu un profit de 15 milioane de lei, prima dată după 9 – 10 ani, și nu va mai fi niciodată pe pierdere pe mandatul meu de director general, a declarat, luni, șeful companiei, Traian Preoteasa.

”În ultimii 10 ani pierderile lui CFR Călători au fost de ordinul sutelor de milioane. Ce a dus la acest profit, dat fiind că, știți foarte bine, bugetul de venituri și cheltuieli s-a aprobat pe o pierdere de un miliard de lei? (…) Chiar în ultima zi sau penultima zi a anului, deci 30 sau 31 decembrie, s-a aprobat o ultimă rectificare bugetară, care a dus compensația la un nivel de aproximativ 2,133 miliarde de lei. Este valoarea care acoperă cam 90% din solicitările noastre pentru 2024”, a spus Preoteasa.

Guvernul se aşteaptă ca băncile să facă profituri mai mari în 2025 şi să dea impozite mai mari

Băncile de pe piaţa românească ar urma să plătească în anul 2025 la buget în contul impozitului suplimentar pe cifra de afaceri suma de 1,32 mld. lei, în timp ce din taxarea profiturilor băncilor ar urma să ajungă la buget mai mulţi bani, respectiv 3,25 mld. lei, scrie Ziarul Financiar.

Astfel, suma cumulată ce va ajunge în vistieria statului din cele două impozite plătite de bănci este estimată pentru acest an la aproape 4,6 mld. lei, în creştere cu 15% faţă de 2024, conform proiectului de buget pentru 2025 aprobat de guvern.

Lunile critice ale lui 2025: Când are Guvernul marile scadențe la datoria publică – cu un total intern de 41 mld. lei – Scadențele pe Fidelis și Tezaur, sumă record

Guvernul României are vârfuri majore de scadențe la plata datoriei interne în lunile februarie, iulie și noiembrie ale acestui an, conform datelor de la Banca Națională a României (BNR) privind emisiunile de titluri de stat aflate în circulație, analizate de Cursdeguvernare.ro.

Cumulat, scadențele interne din acest an pe titlurile emise prin intermediul pieței primare, administrată de BNR, se ridică la 58,28 miliarde de lei, acestea fiind plăți care se vor face exclusiv în contul serviciului datoriei publice interne, potrivit CursdeGuvernare.ro.

Bilanț „negru” în companiile prezente în România: Concedieri pe bandă rulantă chiar de la început de an

La finalul primei luni din anul 2025, veștile nu sunt bune pentru unele companii din România, care au trecut deja la concedieri. Sunt disponibilizați sute de angajați de la companii din IT, de la firme care produc frigidere sau ștergătoare auto, precum și de la un șantier naval în care acționar majoritar este statul român.

Veștile care s-au tot adunat de la începutul anului par să confirme rezultatele unui sondaj recent. Astfel, ponderea companiilor care prevăd o reducere a numărului de angajați în anul 2025 a crescut la 11% în ianuarie 2025, de la 2% în ianuarie 2024, potrivit sondajului HR Barometru, realizat de PwC România, arată Economedia.ro.

Securitatea alimentară a Europei, afectată de importurile de mâncare și îngrășăminte din Rusia. România a cumpărat anul trecut de 127,5 milioane de euro

Securitatea alimentară a Europei riscă să fie afectată de importurile de produse agroalimentare și fertilizanți din Rusia, atrage atenția Consiliul European.

În 2023, spre exemplu, Federația Rusia a livrat către blocul comunitar 2,9 milioane de tone de alimente și peste 25% din consumul total de îngrășăminte.

Comisia Europeană vrea să stopeze fenomenul și a propus taxe vamale pentru aproximativ 100 de produse agroalimentare și fertilizanți. România a cumpărat anul trecut produse agroalimentare în valoare de 127,5 milioane de euro, din care 108,9 milioane de euro pentru îngrășăminte, potrivit Economica.net.

Începe să iei decizii bazate pe date
Alege una dintre soluțiile Termene.ro