Esența zilei, 20 ianuarie. Fonduri nerambursabile de peste 2 miliarde de euro pentru investiții în start-up-uri, în T1
În Articol
- Azi e luni, 20 ianuarie, iar „Esența zilei” va rezuma știrile importante pentru mediul de afaceri și va oferi și explicații, puncte de vedere legate de evenimentele prezentate. Rubrica editorială va fi actualizată pe parcursul zilei, așa că informația cea mai importantă de la prânz poate să fie pe locul trei sau patru la sfârșitul zilei.
Monitorizarea începe dimineața, de la 8.00, și va continua din 4 în 4 ore până ora 22.00.
(Proiect) Un al doilea gazoduct pe sub Dunăre între România și Bulgaria care ar tripla capacitatea actuală de import/export gaz
România (prin Transgaz) și Bulgaria (prin Bulgartransgaz) au în plan să construiască o a doua conductă de gaz pe sub Dunăre, pe lângă cea de la Giurgiu – Ruse, care ar avea o capacitate bidirecțională de 3,5 miliarde metri cubi, se arată în secțiunea Deazvoltarea Sistemului Național de Transport Gaze din cadrul documentului guvernamental „Plan de acțiuni preventiv privind măsurile de garantare a securității aprovizionării cu gaze naturale în România”, scrie Economedia.ro.
Potrivit studiului de prefezabilitate, lucrările ar costa 52 de milioane euro, iar noua conductă va fi operaționalizată în 2027, laolaltă cu creșterea capaictății stației de comprimare/decomprimare de la Giurgiu.
Fonduri nerambursabile de peste 2 miliarde euro pentru investiții în start-up-uri, în T1
Peste două miliarde de euro, fonduri nerambursabile, sunt disponibile în primul trimestru al acestui an, pentru investiții în start-up-uri, tehnologie, AI, energie verde, agricultură sau turism, arată o analiză realizată de o companie de consultanță.
Potrivit datelor REI Group, publicate luni, în primele luni din 2025, autoritățile pregătesc lansarea a peste 15 linii de finanțare distincte, cu alocări cuprinse între 50.000 de euro și peste 57 de milioane de euro. În acest context, programul Start-up Nation va dispune de cea mai mare alocare, în cuantum de 445 milioane de euro, scrie Agerpres.
România, printre statele UE cu cele mai mari creșteri ale lucrărilor de construcții
Încep lucrările la un nou lot din Autostrada Transilvania
Șoferii vor putea parcurge distanța de 26 de kilometri între Chiribiș și Suplacu de Barcău la viteză de autostradă, din 2026.
CNAIR a transmis companiei Erbașu Construcții ordinul de începere a lucrărilor pe acest lot din Autostrada Transilvania (A3), iar termenul de finalizare este de 18 luni, scrie ebihoreanul.ro.
Statul se împrumută tot mai scump: Randamentele titlurilor de stat cu scadenţa la 10 ani au depăşit pragul de 8%
Titlurile de stat cu scadenţa la 10 ani erau cotate luni la un randament de 8,15% pe piaţa secundară, în creştere faţă de dobânda efectivă de tranzacţionare de 8,04% afişată vineri de BNR, scrie Ziarul Financiar.
Randamentele s-au aflat pe un trend crescător în ultima perioadă după ce au închis 2024 la nivelul de 7,48%. Dobânda la titlurile pe 10 ani a depăşit pragul de 8% încă de săptămâna trecută.
CNSP: Câștigul salarial mediu net lunar va crește cu 6,2% în 2025
Câștigul salarial mediu net lunar se va majora în 2025 cu 6,2%, până la 5.355 lei, iar cel real va crește cu 1,6%, conform Prognozei 2024-2028, varianta de toamnă, a Comisiei Naționale de Strategie și Prognoză, scrie Agerpres.
În 2026, câștigul salarial mediu net lunar va înregistra un avans de 6,7%, la 5.712 lei (+3,3% câștigul real), în 2027 de 6,4%, la 6.079 lei (plus 3,3% câștigul real), iar în 2027 va crește cu 6,1%, la 6.449 lei (+3% câștigul real). Potrivit CNSP, în 2025 câștigul salarial mediu brut lunar va ajunge la 8.620 lei, în 2026 la 9.195 lei, în 2027 la 9.786 și în 2027 la 10.381 lei.
BNR – o listă neobișnuită: 167 de companii competitive cu capital autohton din sectoare strategice. Cele 7 criterii după care au fost alese
Specialiștii BNR au identificat 167 de companii cu capital autohton, din trei sectoare considerate strategice, firme care au demonstrat că au un nivel mai ridicat de competitivitate.
Cele trei sectoare strategice (alese pe baza unor recomandări anterioare ale CNSM) sunt: securitatea alimentară, securitatea energetică și schimbarea structurală a economiei către una cu valoare adăugată superioară. Specialiștii BNR punctează că aceeași metodologie poate fi aplicată pentru a identifica firme competitive și în alte sectoare ale economiei locale.
De menționat: lista a fost făcută la jumătatea anului 2023 în cadrul Comitetului Național pentru Supravegherea Macroprudențială (CNSM) și ea a fost trimisă și la guvernul de atunci, arată CursdeGuvernare.ro.
Foamea de bani a statului golește băncile de lichidități și crește dobânzile. BNR lasă ROBOR să crească pentru a menține cursul
Lichiditatea excedentară din sistemul bancar a scăzut de la 50-60 de miliarde de lei la 20-30 de miliarde de lei. O dată cu ea, nivelul ROBOR la 6 luni a atins nivelul de 6% pe an, iar cel la 3 luni de 5,94%, potrivit Economica.net.
De ce crește ROBOR? Părerile sunt împărțite: BNR vinde valută pentru a susține cursul sau Ministerul Finanțelor, în foame de bani, până găsește o soluție mai bună, apelează temporar la împrumuturi bilaterale de la CEC Bank și Exim Banca Românească?
Indicele ROBOR la trei luni, în funcție de care se calculează costul creditelor de consum în lei cu dobândă variabilă contractate înainte de luna mai 2019, a crescut vineri la 5,94% pe an, de la 5,93% pe an în ședința precedentă, conform datelor BNR.
Locuitorii din sudul țării se duc în Bulgaria și își fac plinul cu benzină și motorină
Locuitorii din sudul ţării au găsit soluţia pentru a scăpa de scumpirea constantă a carburanților din România. Trec granița în Bulgaria și fac plinul cu benzină și motorină în stațiile peco ale vecinilor.
Calculele făcute de un șofer din București arată că, la un plin, economisește aproximativ 50 de lei, dacă alimentează în orașul Ruse.
Litrul de benzină costă cu aproximativ un leu mai puțin decât în România, iar cel de motorină, cu 1,15 lei mai puțin, arată TvrInfo.ro.