Esența zilei, 2 ianuarie. Piața imobiliară 2025 | Cum vor evolua prețurile, construcțiile noi și dobânzile creditelor ipotecare
În Articol
- Azi e joi, 2 ianuarie, iar „Esența zilei” va rezuma știrile importante pentru mediul de afaceri și va oferi și explicații, puncte de vedere legate de evenimentele prezentate. Rubrica editorială va fi actualizată pe parcursul zilei, așa că informația cea mai importantă de la prânz poate să fie pe locul trei sau patru la sfârșitul zilei.
Monitorizarea începe dimineața, de la 8.00, și va continua din 4 în 4 ore până ora 22.00.
Statul vrea să limiteze avansul plătit dezvoltatorilor imobiliari la 10%
Recent, a fost propus un nou proiect de lege referitor la restricționarea avansului cu 10% din prețul total supus tranzacției de cumpărare de imobile, plătit către dezvoltatori imobiliari la momentul în care se încheie un antecontract de vânzare cumpărare, scrie Economica.net.
În general, aceștia solicită plata unui avans semnificativ, putând consta într-un dezavantaj crucial pentru cumpărători. Un exemplu relevant în acest sens este reprezentat de speța Nordis, în care cumpărătorii plăteau în avans aproape întregul preț al imobilului, urmând ca aceștia să nu mai dobândească dreptul de proprietate asupra imobilului și nici restituirea prețului, mai scrie publicația citată.
Înmatriculările de firme, în scădere cu 15%
Numărul înmatriculărilor de persoane fizice şi juridice a scăzut, în primele 11 luni din 2024, cu 15,06%, comparativ cu perioada similară a anului anterior, totalizând 116.938 de înmatriculări, conform datelor centralizate de Oficiul Naţional al Registrului Comerţului (ONRC), consultate de Agerpres.
Cele mai multe înmatriculări au fost înregistrate în Municipiul Bucureşti, respectiv 27.508 (minus 4,96%, comparativ cu primele 11 luni din 2023) şi în judeţele Ilfov – 7.020 (minus 5,90%), Cluj – 5.807 (minus 21,46%), Timiş – 5.307 (minus 15,02%), Iaşi – 4.561 (minus 14,50%), Braşov – cu 4.308 (minus 10,38%) şi Constanţa – 4.143 (minus 15,91%).
Piața imobiliară 2025 | Cum vor evolua prețurile, construcțiile noi și dobânzile creditelor ipotecare
Piața rezidențială a fost marcată de noi creșteri de prețuri, în același timp contextul economic nu a mai fost la fel de nefavorabil ca în anii anteriori, 2024 aducând creșteri ale salariilor și scăderi de dobânzi pentru creditele ipotecare. Cea mai mare presiune pe prețuri a venit din raportul cerere și ofertă, numărul de apartamente noi livrate fiind în continuă scădere în ultimii ani.
Această presiune se va vedea și în 2025, iar în condițiile în care accesibilitatea locuințelor rămâne una ridicată, din păcate pentru cei care mai sperau la vreo scădere a prețurilor în următoarele 12 luni nu prea există argumente pentru a spera la așa ceva, scrie Wall-Street.ro.
25 de idei ale micilor antreprenori s-au transformat în businessuri şi pot fi replicate oriunde în ţară
În 2024, emisiunea Afaceri de la zero realizată de Ziarul Financiar a spus poveştile a peste 200 de antreprenori care au avut curajul să îşi transforme ideile şi pasiunile în businessuri. Fie că vorbim de cafenele, restaurante, producţie, ateliere de produse handmade sau ateliere cu diverse activităţi pentru copii sau adulţi, toate şi-au găsit locul în rubrica Afaceri de la zero.
Fiecare antreprenor prezentat în cadrul acestui proiect în 2024, dar şi în anii trecuţi, a pornit de la zero şi a reuşit să îşi materializeze visul. Bucureşti, Cluj, Vrancea sau Iaşi sunt doar câteva dintre judeţele în care s-au născut poveşti antreprenoriale, afaceri şi concepte care însă pot fi replicate oriunde în ţară, scrie ZF, care trece în revistă 25 dintre ideile de afaceri care au avut succes și care pot fi replicate de alți antreprenori.
Datoria guvernamentală a crescut în octombrie la 54%
Datoria administraţiei publice (datoria guvernamentală) a urcat, în octombrie 2024, până la 931,186 miliarde lei, de la 916,758 miliarde de lei în luna precedentă, conform datelor publicate de Ministerul Finanţelor (MF).
Ca procent din PIB, datoria guvernamentală a crescut la 54%, de la 53,1% în septembrie (PIB conform comunicatului Institutului Naţional de Statistică din 6 decembrie 2024). În a zecea lună a anului, datoria pe termen mediu şi lung s-a majorat la 869,216 miliarde de lei, de la 859,9 miliarde de lei în septembrie, iar cea pe termen scurt a crescut la 61,97 miliarde lei, de la 56,858 miliarde de lei în luna anterioară.
Cea mai mare parte din această datorie, respectiv 780,243 miliarde de lei, era reprezentată de titluri de stat. Împrumuturile se cifrau la 131,258 miliarde de lei, scrie Agerpres.
Începe criza gazului? O treime din gazul din depozitele din România s-a consumat deja
Temperaturile mai mici de anul acesta au golit mai rapid depozitele de gaze la nivel european, lucru care se regăseşte şi în situaţia de pe plan local, arată datele de pe platforma AGSI (Aggregated Gas Storage Inventory).
Astfel, la acest moment, depozitele de gaze ale României sunt pline în proporţie de 67%, arată datele de pe 30 decembrie 2024, ultimele disponibile pe această platformă, în timp ce în ianuarie 2024 procentul era de 83%. Scăderea este vizibilă la nivel european şi este generată de consumul mai mare înregistrat pe fondul temperaturilor mai mici, scrie Ziarul Financiar.
Schimbări majore în toate facturile de energie electrică, de la 1 ianuarie. Care sunt clienții cei mai afectați
De la 1 ianuarie 2025 au intrat în vigoare noile tarife majorate de transport și distribuție a energiei electrice, dar majoritatea clienților nu vor simți nimic în facturi, asta cel puțin până la 1 aprilie, pentru că prețurile sunt plafonate. Totuși, există categorii de clienți care vor avea parte de facturi mai mari încă de luna viitoare.
De la 1 ianuarie au intrat în vigoare noiile taarife de distribuție ale energiei electrice, care sunt mai mari cu procente cuprinse între circa 1% și 26%, în funcție de zona de rețea, dacă ne referim la tarifele pentru joasă tensiune, cele aplicate clienților casnici de către firmele de distribuție, arată Economica.net.
Cinci măsuri rapide prin care Guvernul ar putea face rost de bani pentru a umple gaura de la buget
Așa-zisa „ordonanță trenulețul” îi nemulțumește pe antreprenori, salariați sau pensionari care, de la anul, vor plăti taxe mai mari sau vor rămâne cu veniturile înghețate. Măsurile nu asigură prosperitate pe termen lung, ci doar cârpesc nevoile bugetare actuale, spun experții.
Există metode prin care Guvernul ar putea face rost de bani pe termen scurt – un an, de exemplu – sau lung – pe cinci, zece ani – fără să afecteze veniturile ale populației sau dezvoltarea companiilor, arată Europa Liberă România.
O nouă industrie prinde contur: Cum ar putea ajunge România un hub regional pentru esports, o piaţă care a explodat la 2,4 mld. dolari la nivel global
La nivel global, esports-ul a devenit o industrie de miliarde de dolari, cu turnee care oferă premii substanţiale şi atrag milioane de spectatori.
Piaţa globală de esports a fost evaluată la 1,98 miliarde de dolari în 2023 şi se preconizează că va ajunge la 2,39 miliarde de dolari până la sfârşitul anului 2024, cu o valoare estimată de 10,9 miliarde de dolari până în 2032, indicând o rată anuală de creştere de 20,9%, arată Ziarul Financiar.