Business News

Esența zilei, 24 decembrie. Încasările din amnistie au depășit 6 miliarde lei, de câteva ori mai mult față de amnistiile din 2015 și 2020. Miniștrii din noul Guvern s-au reunit la Palatul Victoria

24 decembrie 2024, de , in
Loading the Amira Audio Citește articolul...

Monitorizarea începe dimineața, de la 8.00, și va continua din 4 în 4 ore până ora 22.00.

Câți kilometri de drum de mare viteză vor fi dați în folosință în 2025

Un total de peste 280 kilometri de drum de mare viteză au fost deja dați în circulație, cumulat, în 2023 și 2024, spune ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu. Acesta estimează acum că, în 2025, vor fi finalizați și dați în trafic încă 250 km, scrie Profit.ro.

Piața neagră a țigaretelor a ajuns la cel mai ridicat nivel din ultimii 4 ani

Piaţa neagră a ţigaretelor a crescut în noiembrie până la 9,1% din totalul consumului, cel mai ridicat din ultimii patru ani, comparativ cu 8,6% în septembrie 2024, arată o analiză a Novel Research.

„În noiembrie, cea mai afectată de comerţul ilegal continuă să fie regiunea nord-est, deşi se află în scădere cu 3,2 p.p. (puncte procentuale – n.r.), până la 18,1%. Nord-est a continuat să deţină cea mai mare pondere a pieţei negre la nivel naţional, pe tot parcursul anului 2024, cu o medie de 20,6%. Creşteri semnificative s-au înregistrat în noiembrie în vest, cu 7,5 p.p. până la 11,2%, în Bucureşti, cu 4 p.p. până la 10,9%, în sud-vest cu 3,1 p.p. până la 11,6%, iar în sud-est cu 2,3 p.p., până la 10,5%”, a declarat Marian Marcu, director General Novel Research, citat în comunicat, scrie Economica.net.

Guvernul a aprobat un act normativ pentru blocarea „preluării ostile” a companiilor din România

Guvernul a adoptat, în ultima şedinţă, o Ordonanţă de Urgenţă care permite statului român să achiziţioneze direct acţiuni ale societăţilor comerciale, măsură prin care premierul Marcel Ciolacu spune că se va “bloca preluarea ostilă a oricărei companii din România de către firme străine”. Ziarul Financiar reamintește că aprobarea vine la câteva zile după ce ungurii de la MVM au anunţat că au ajuns la un acord cu germanii de la E.ON pentru business-ul E.ON România.

Ministerul Energiei deţine participaţii semnificative la companiile listate pe Bursa de Valori Bucureşti, printre care Hidroelectrica (80%), Romgaz (70%), Nuclearelectrica (82%), Electrica SA (49,8%), Rompetrol Rafinare (44,7%), OMV Petrom (20%), Conpet (59%) şi Oil Terminal (87,7%). Achiziţiile pot fi acum făcute direct prin ministerul de resort.

Tanczos Barna – Cel mai probabil, România nu va avea buget pentru 2025 până la sfârșitul anului

Tanczos Barna, noul ministru al Finanţelor, a spus că nu există un calendar pentru aprobarea bugetului pentru anul 2025 şi că nu crede că este posibilă aprobarea anul acesta, scrie Economica.net.

„Calendarul de buget încă nu există. Nu ştiam înainte de audieri dacă o să fiu ministru al finanţelor sau nu. Acum, având un vot favorabil, pot să mă apuc şi de buget”, a spus Tanczos Barna, după ce a ieşit de la audierile din comisiile de specialitate.

De asemenea, el a menţionat că nu crede că proiectul de buget poate fi realizat până la finalul anului. „Nu cred că se poate face bugetul până la finalul anului. Cel mai important lucru acum este ordonanţa trenuleţ care să se aprobe anul acesta”, a declarat Tanczos Barna.

Dividende 2025: Ce venituri pasive poți avea anul viitor pe Bursa de Valori București

Dividendele în 2025 vor continua să fie una dintre principalele surse de venituri pentru investitori, în special pentru cei interesați să obțină venituri pasive, dar relativ sigure, reiese dintr-o analiză Wall-Street.ro.

Dintre marile companii, analiștii au cele mai mari așteptări de la nume precum Fondul Proprietatea, Sphera Group (operatorul francizelor KFC, Pizza Hut și Taco Bell), Hidroelectrica și Petrom. În ceea ce privește companiile de talie medie, surprize ar putea veni de la Turbomecanica, Conpet sau Alumil.

Încasările din amnistie au depășit 6 miliarde lei, de câteva ori mai mult față de amnistiile din 2015 și 2020

Amnistia fiscală a adus la bugetul statului venituri de 6,24 miliarde de lei până în prezent, semnificativ mai mult față de 1,44 miliarde lei la amnistia din 2015 și 1,15 miliarde lei la cea din 2020, potrivit datelor obținute de Profit.ro.

În curs de soluționare se mai află doar 14.469 de solicitări formulate de contribuabili, dintr-un total de 203.638 contribuabili care au depus notificare sau cerere pentru anulare.
Până în prezent, au fost încasate restanțe de 6,24 miliarde de lei și s-au anulat obligații bugetare de 5,1 miliarde lei (accesorii în cazul firmelor și accesorii+ștergere de 25% sau 50% din principalul datoriei în cazul persoanelor fizice).

S-a dat startul la înscrierile pentru ajutoarele AFIR pentru eoliene și panouri solare

În Ajunul Crăciunului 2024 deschide Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR) sesiunea în care fermierii și antreprenorii din sectorul alimentar vor putea depune proiecte pentru finanțări totale de 150 de milioane de euro, pentru a-și achiziționa panouri solare, generatoare eoliene și baterii de stocare a energiei verzi, pentru consumul fermelor și firmelor respective.

Proiectele de investiții pentru care se solicită finanțare se pot depune online, pe site-ul AFIR, în cadrul sesiunii de primire a cererilor de finanțare care începe pe 24 decembrie 2024 și se închide în data de 28 februarie 2025, scrie Hotnews.ro.

Miniștrii din noul Guvern s-au reunit la Palatul Victoria în prima ședință și au un prim mesaj: Știm ce greșeli nu mai trebuie să repetăm.Am văzut deja primele efecte pozitive, dobânzile externe la care se împrumută România au început deja să scadă!

Mesajul premierului Ciolacu

„Mă bucură faptul că la finalul acestei zile foarte lungi, România are un guvern funcțional. Este un semnal esențial de stabilitate pe care îl transmitem mediului privat românesc și investitorilor străini.

Am văzut deja primele efecte pozitive ale votului de azi, din Parlament.

Viitorul Guvern promite că statul nu va mai solicita cetățenilor niciun document emis de alte instituții publice, arată Profit.ro.

Marcel Boloş: Mă întorc la conducerea MIPE cu un obiectiv clar: să continuăm să simplificăm accesul la bani europeni, să semnăm rapid contractele pentru perioada 2021-2027, să deblocăm PNRR şi să continuăm procesul de descentralizare a fondurilor

Ministrul Investiţiilor şi Proiectelor Europene, fostul ministru de Finanţe Marcel Boloş, afirmă că revine în funcţie cu dorinţa de a simplifica accesul la bani europeni, de a semna contractele pentru perioada 2021-2027 şi de a debloca PNRR, arată News.ro.

 ”Am primit astăzi avizul în Parlament pentru a reveni la Ministerul Investitiilor si Proiectelor Europene, instituţia care mi-a definit o bună parte din carieră. După un mandat la Ministerul Finanţelor în care m-am concentrat pe protejarea investiţiilor, asigurarea stabilităţii economice şi modernizarea administraţiei fiscale, revin la conducerea MIPE cu o perspectivă consolidată, dar cu acelaşi angajament de a transforma vieţi şi comunităţi”, a scris, luni seară, pe Facebook, Marcel Boloş.

Începe să iei decizii bazate pe date
Alege una dintre soluțiile Termene.ro