Recalcularea pensiilor: Noi decizii luate de Guvern, inclusiv pentru stabilirea gradelor de invaliditate
- În ultima ședință din acest an, Executivul a aprobat o serie de hotărâri aprobate în contextul recalculării pensiilor din sectorul public, măsuri care vizează atât Casa Națională de Pensii Publice, cât și Institutului Naţional de Expertiză Medicală şi Recuperare a Capacităţii de Muncă.
Una dintre aceste hotărâri modifică și completează HG nr.118/2012 privind aprobarea Statutului Casei Naţionale de Pensii Publice. După cum se precizează în nota de informare emisă de Guvern la finalul ședinței ce a avut loc pe 18 decembrie, noua normă ”modifică unele prevederi legislative în vederea implementării serviciilor electronice avansate pentru sistemul național de pensii, în vederea recalculării pensiilor din sistemul public.”
În acest sens, a comunicat Guvernul, ”până la data de 1 martie 2025, schema de personal a Casei Naţionale de Pensii Publice și caselor teritoriale de pensii, va fi suplimentată cu 1.000 de posturi, urmând să ajungă la 4.175 posturi. De asemenea, tot în vederea recalculării pensiilor, vor fi preluate posturile de la cabinetele teritoriale de expertiză medicală, în număr de 299, în subordinea Institutului Naţional de Expertiză Medicală şi Recuperare a Capacităţii de Muncă (INEMRCM).”
Măsura este luată în contextul în care toate dosarele de pensii recalculate vor fi preluate de casele teritoriale de pensii până pe 1 martie 2025, se precizează în comunicatul emis de Executiv.
Abordare unitară a cabinetelor teritoriale de expertiză medicală
O altă hotărâre de Guvern adoptată pe 18 decembrie aprobă ”Regulamentului de organizare şi funcţionare a Institutului Naţional de Expertiză Medicală şi Recuperare a Capacităţii de Muncă”.
Potrivit noului act normativ, ”cabinetele teritoriale de expertiză medicală din subordinea caselor teritoriale de pensii vor trece în subordinea Institutului Naţional de Expertiză Medicală şi Recuperare a Capacităţii de Muncă (INEMRCM) pentru a se asigura coordonarea unitară a acestei activități la nivel național.”
În prezent, se precizează în comunicatul emis de Executiv, aceste cabinete au dublă subordonare, respectiv administrativă la nivelul caselor teritoriale de pensie și profesional/metodologică la nivelul INEMRCM.
”INEMRCM va emite instrucțiuni de lucru/proceduri operaționale și îndrumări metodologice cu caracter obligatoriu pentru asigurarea modului de lucru la nivel național, în vederea creșterii eficienței activității medicale și armonizării sistemului de evaluare a capacității de muncă, prin aplicarea unitară a criteriilor şi normelor de diagnostic clinic, diagnostic funcţional şi de evaluare a capacităţii de muncă pe baza cărora se face încadrarea în gradele I, II şi III de invaliditate. Personalul cabinetelor teritoriale de expertiză medicală va fi preluat și reîncadrat pe noile funcții, fără afectarea drepturilor salariale ”, a mai comunicat Guvernul.