Business News

Esența zilei, 5 decembrie. ANAF va pune poprire pe investițiile financiare și pe asigurările de viață. Costul instabilității politice – 7,6 miliarde de euro

5 decembrie 2024, de , in
Loading the Amira Audio Citește articolul...

Monitorizarea începe dimineața, de la 8.00, și va continua din 4 în 4 ore până ora 22.00.

Indicatorul de încredere economică a scăzut până la nivelurile atinse în pandemie

Indicatorul de Incredere Macroeconomică pentru luna noiembrie 2024, realizat de Asociatia CFA Romania, a ajuns la cel mai scăzut nivel din ultimii ani. Reducerea este de 13,5 puncte procentuale, până la 31,4 puncte.

„Pe fondul incertitudinii politice extrem de ridicate, și a majorării puternice a aversiunii la risc a investitorilor, indicatorul a scăzut la niveluri atinse doar în perioada pandemiei Corona (iulie 2020)”, a declarat Adrian Codirlașu, președinte al Asociației CFA România, citat de Hotnews.ro.

Consiliul Concurenţei a autorizat preluarea Profi de Mega Image, dar cu multe obligații pentru retailer

Consiliul Concurenţei a autorizat cu condiţii tranzacţia prin care Delhaize „The Lion” Nederland BV (Mega Image) preia Profi Rom Food SRL, potrivit unui comunicat al instituţiei, preluat de Wall-Street.ro.

Ca urmare, Mega Image trebuie să îndeplinească o serie de angajamente structurale şi comportamentale pentru a înlătura îngrijorările concurenţiale identificate atât în relaţia cu furnizorii, cât şi pe piaţa locală a comerţului cu amănuntul de produse de consum curent, preponderent alimentare, prin magazine, mai scrie publicația citată.

Costul cu forța de muncă, creștere cu 17,12%, în trimestrul trei

Costul orar al forţei de muncă în formă ajustată (după numărul zilelor lucrătoare) a înregistrat o creştere de 17,12%, în trimestrul III 2024 comparativ cu trimestrul III 2023, iar comparativ cu trimestrul II 2024, a înregistrat o creştere de 3,18%, arată datele Institutului Naţional de Statistică (INS), consemnează news.ro.

Comparativ cu trimestrul III 2023, cele mai semnificative creşteri ale costului orar al forţei de muncă (în formă ajustată după numărul zilelor lucrătoare) s-au regăsit în învăţământ (26,71%), hoteluri şi restaurante (24,46%), tranzacţii imobiliare (22,03%), respectiv în alte activităţi de servicii (21,99%).

Pe de altă parte, în același interval, costul orar al forţei de muncă (în formă ajustată după numărul zilelor lucrătoare) a crescut cel mai puţin în producţia şi furnizarea de energie electrică şi termică, gaze, apă caldă şi aer condiţionat (11,27%), informaţii şi comunicaţii (11,45%), respectiv în activităţi de servicii administrative şi activităţi de servicii suport (12,93%).

Dobânzile la datoria românească, la cel mai ridicat nivel din ultimele 21 de luni

Randamentele pe termen lung plătite de România au crescut din nou și s-au apropiat de nivelul de 7,5%, cel mai ridicat nivel de după martie 2023, relevă datele analizate de Profit.ro.

Analiștii estimează că presiunea pe costurile de împrumut se va menține ridicată până ce va fi creionat un plan de reducere a deficitului bugetar.

Bitcoin a depășit în premieră nivelul de 100.000 de dolari

Bitcoin a depășit cotația de 100.000 de dolari pentru prima dată, motivul fiind legat de faptul că investitorii pariază pe o administrație “prietenoasă” din SUA în privința consolidării criptomonedelor pe piețele financiare, conform Reuters, scrie Hotnews.ro.

La ora 7:48 (ora României), Bitcoin se tranzacționa cu 102.127 dolari.

Modificare fiscală cu impact pentru 2 milioane de români. ANAF va putea pune poprire și pe investițiile financiare și pe asigurările de viață ale românilor – surse

Fiscul va putea pune poprire și împotriva asigurărilor de viață de orice tip și a altor produse financiare deținute de persoane fizice și juridice rezidente în România, pentru a recupera datoriile din taxe și impozite neachitate, susțin surse din domeniu.

În acest moment, ANAF poate pune poprire doar pe conturile bancare ale rău platnicului. ASF este obligată să furnizeze toate informațiile legate de asigurările și plasamentele financiare deținute de români până la 31.07.2025, arată Economica.net.

La finalul anului trecut, în România existau în jur de 1,8 milioane de polițe de asigurare de viață. Nu toate vor putea face însă obiectul popririi din simplul motiv că nu toate au și o componentă de acumulare sau de investiții.

 Costul instabilității politice – 7,6 mld.: bani care au ținut cursul euro/leu în frâu și au evitat dobânzile tot mai mari la împrumuturi

Ministerul Finanțelor a cheltuit șase miliarde de euro din rezerva Trezoreriei pentru a acoperi golurile de lichiditate generate de dificultățile de finanțare întâmpinate de stat ca urmare a instabilității politice, a precizat ministrul Marcel Boloș.
Scoaterea acestei sume din buffer a sprijinit și cursul de schimb, asigurând o cerere mare de lei, într-un context tensionat care a favorizat ieșiri de capital din țară.

Din datele Băncii Naționale a României (BNR) reiese că rezervele valutare au scăzut cu 1,6 miliarde de euro în noiembrie, bani folosiți cel mai probabil în intervenția băncii centrale pentru a asigura stabilitate cursului, arată Cursdeguvernare.ro.

”În momentul de față am scos o cantitate destul de însemnată de monedă și euro, șase miliarde de euro am scos din buffer, dar e o perioadă, cum spuneam, pe care trebuie să o trecem cu bine”, a mai afirmat ministrul Finanțelor, înaintea ședinței de Guvern.

Oamenii de afaceri români, la întâlnirea cu Lasconi: „Nu dorim eliminarea din piață a companiilor străine. Nu ar face bine clienților”

Mediul de afaceri românesc nu este de acord cu eliminarea concurenței din partea firmelor străine, nu a cerut și nici nu va cere niciodată acest lucru, întrucât nu ar face bine clienților, a afirmat Dan Șucu, antreprenor și președintele Confederației Patronale Concordia, după o întâlnire cu Elena Lasconi la Parlament.

„Nu a existat niciodată vreo solicitare a unei firme românești, serioasă, de eliminare a competitorilor străini de pe piață. Nu asta e ideea. Sigur că mi-ar conveni ca firma mea să rămână singură pe piață și toți ceilalți să dispară. Dar clientului meu i-ar fi de ajutor așa ceva? I-ar fi de ajutor societății românești să nu existe competiție? În niciun caz. Nu am solicitat și nu vom solicita vreodată ca cineva administrativ să elimine competiția din piață”, a spus Șucu.

Alături de el, la întâlnire au mai participat și alți antreprenori români cunoscuți, precum Sergiu Neguț (Fintech), Dragoș Petrescu (City Grill), Iulian Stanciu (eMag), Dragoș Anastasiu (Eurolines), Felix Pătrășcanu (Fan Curier), Mihai Marcu (MedLife), potrivit Hotnews.

 

Începe să iei decizii bazate pe date
Alege una dintre soluțiile Termene.ro