Esența weekendului, 30 noiembrie – 1 decembrie. Deficitul bugetar mare ar putea duce la majorarea taxelor. Trufele românești ar putea dispărea
În Articol
- Este din nou weekend, 30 noiembrie – 1 decembrie, iar „Esența weekendului” va rezuma știrile importante pentru mediul de afaceri și va oferi și explicații, puncte de vedere legate de evenimentele prezentate. Rubrica editorială va fi actualizată pe parcursul weekendului de mai multe ori.
Monitorizarea începe sâmbătă dimineața, de la 8.00, și va continua din 6 în 6 ore până ora 22.00.
Fondurile de pensii private obligatorii au ajuns la active de peste 150 de miliarde de lei
Fondurile de pensii private obligatorii (Pilonul II) aveau active în valoare de 150,16 miliarde lei, la finalul lunii octombrie 2024, în creştere cu 27% faţă de nivelul înregistrat la aceeaşi dată din 2023, potrivit statisticii Autorităţii de Supraveghere Financiară (ASF). „Investiţiile fondurilor de pensii administrate privat s-au realizat într-un procent de 94% în active româneşti, majoritatea fiind denominate în lei. O mare parte a instrumentelor româneşti sunt reprezentate de titluri de stat sau acţiuni listate la BVB”, menţionează ASF, conform Economedia.ro. Datele centralizate arată că, în octombrie, contribuţiile încasate au fost în valoare de 1,55 miliarde de lei, în timp ce contribuţia medie a fost 376 de lei.
Concedieri în fermele din România
Multe din fermele românești au fost lovite crunt de seceta extremă de anul acesta iar efectele continuă să se resimtă, cu consecințe dure în premieră după 10 ani. Deși în ultimii ani a devenit tot mai greu să găsești personal calificat în agricultură, acum, după un an agricol extrem de dificil, cu pierderi uriașe din cauza lipsei precipitațiilor și a arșiței, fermele românești au ajuns într-un punct la care nimeni nu se mai gândea. Pentru prima dată în ultimii aproape 10 ani, fermierii din județul Buzău, de exemplu, au început să-și disponibilizeze angajații, arată Agro TV, citat de Profit.ro. Agenția Județeană Pentru Ocuparea Forței de Muncă (AJOFM) Buzău a primit deja mai multe notificări de la fermele din bazinul de ocupare Pogoanele și zona municipiului Râmnicu Sărat. Până acum, peste 30 de persoane au fost trimise în șomaj, printre acestea numărându-se ingineri agronomi, mecanici agricoli sau chiar șefi de fermă.
UE are densitatea cea mai mare de roboți care lucrează în fabrici de producție
Transportul aerian de pasageri din România a crescut cu 5,9% în primele nouă luni din 2024, ajungând la 19.812.900 de pasageri
România este țara din UE cu cel mai mic procent de firme interesate să inoveze în propriile afaceri
Mai mult de jumătate dintre întreprinderile din UE sunt active în domeniul inovării, conform unui studiu realizat de Eurostat, biroul de statistică al Comisiei Europene. Însă doar 9% dintre companiile din România au raportat că au desfășurat activități inovative în cadrul propriilor afaceri.
România se află pe ultimul loc dintre statele Uniunii Europene în ceea ce privește inovarea în afaceri, conform unei analize realizate de Eurostat. Companiile din România inovează de cinci ori mai puțin decât media europeană. Comparativ cu Belgia, țara în care antreprenorii inovează cel mai des, diferența este și mai mare. Companiile belgiene inovează de șapte ori mai mult decât cele din România.
51% din totalul întreprinderilor din UE au raportat că au avut o anumită formă de activitate de inovare în perioada 2020-2022, potrivit Anchetei Comunitare privind Inovarea (CIS). CIS raportează cu privire la inovarea în materie de produse și procese în întreprinderile din UE.
Cea mai recentă analiză CIS arată că Belgia a avut cea mai mare pondere a întreprinderilor active în domeniul inovării (70%), urmată de Grecia (66%) și Germania (63%). În schimb, cele mai scăzute ponderi ale întreprinderilor cu activitate de inovare au fost observate în România (9%), Bulgaria (26%) și Ungaria (30%), conform Termene.ro.
Deficitul bugetar mare ar putea duce la majorarea taxelor
Deficitul bugetar al României a ajuns la 6,19% din PIB, conform datelor publicate recent de Ministerul Finanțelor, fiind una dintre principalele preocupări exprimate de mediul de afaceri în cadrul unei dezbateri privind rezultatele celei de-a 11-a ediții a studiului CONFIDEX.
Analiza măsoară încrederea managerilor în economie, iar alte teme esențiale abordate au fost consolidarea fiscală și evoluția cursului valutar.
Experții subliniază că atragerea unui volum mai mare de capital pentru companiile românești ar putea spori competitivitatea acestora, având un impact pozitiv asupra economiei, potrivit unui comunicat al CONFIDEX, conform CleverNews.ro.
Creșterea deficitului bugetar ar putea forța implementarea unor măsuri de ajustare fiscală în 2025, în contextul stabilizării politice după alegerile din 2024. „Situația fiscal-bugetară nesustenabilă ridică întrebări privind viitoarele măsuri fiscale și impactul lor asupra economiei. Cu o creștere economică de doar 0,8% în primele nouă luni ale anului 2024, măsurile de reducere a deficitului vor afecta inevitabil stimulul fiscal”, a declarat Ionuț Dumitru, economist-șef la Raiffeisen Bank.
Incertitudinea politică afectează și indicii bursieri
Bursa de Valori București a închis în scădere pe toţi indicii ultima şedinţă de tranzacţionare a săptămânii, iar valoarea tranzacţiilor a depăşit 137,07 milioane de lei (27,54 de milioane de euro), anunță Economica.net.
Principalul indice al Bursei de Valori Bucureşti, BET, care include cele mai tranzacţionate 20 de companii listate pe Piaţa Reglementată, s-a depreciat vineri cu 1,91%, până la 16.344,77 de puncte, în timp ce în această săptămână a pierdut 4,61%. În ceea ce priveşte BET-Plus, care arată evoluţia celor mai lichide 43 de acţiuni, a închis în scădere cu 1,89%, indicele blue-chip extins BET-XT, al celor mai lichide 25 de titluri, a scăzut cu 1,79%, iar indicele SIF-urilor, BET-FI, s-a depreciat cu 1,02%. Indicele BET-BK, reperul de randament al fondurilor de investiţii, a înregistrat un declin de 2%, în timp ce BET-NG, care măsoară evoluţia celor zece companii energetice şi de utilităţi, a închis pe minus cu 1,41%. Indicele BET AeRO, care include 20 de companii reprezentative de pe piaţa AeRO, s-a depreciat cu 2,39%.
Trufele românești ar putea dispărea
Trufele românești, supranumite și ”diamantele negre ale pădurii”, ar putea deveni tot mai rare și chiar ar putea dispărea în următorii ani, din cauza braconierilor, care intră ilegal pe terenurile forestiere și distrug fondul de resurse forestiere nelemnoase, atrage atenția Laurențiu Alexandru Păștinaru, președintele Agenției Naționale pentru Protecția Mediului (ANPM).
Potrivit acestuia, pe platformele de vânzări pentru persoane fizice aceste produse se vând la prețuri cuprinse între 100 și 200 de lei pe kilogram, în condițiile în care un astfel de produs poate ajunge la mii de lei, în magazinele de delicatese. ”Trufele românești, supranumite și diamantele negre ale pădurii, ar putea deveni tot mai rare și chiar ar putea dispărea în următorii ani, din cauza braconierilor, care intră ilegal pe terenurile forestiere și distrug fondul de resurse forestiere nelemnoase, cu ajutorul câinilor special antrenați”, atrage atenția Laurențiu Alexandru Păștinaru, președintele Agenției Naționale pentru Protecția Mediului (ANPM), citat de news.ro, conform Profit.ro.