Business News

Esența zilei 25 noiembrie. Rezultate parțiale alegeri prezidențiale 2024. Călin Georgescu, pe primul loc. Finanțarea deficitului bugetar crește dobânda la credite

25 noiembrie 2024, de , in
Loading the Amira Audio Citește articolul...

Monitorizarea începe dimineața, de la 8.00, și va continua din 4 în 4 ore până ora.

Rezultate parțiale alegeri prezidențiale 2024. Georgescu e pe primul loc. Lasconi și Ciolacu se bat pentru locul 2

Rezultate parțiale în timp real ale alegerilor prezidențiale din 24 noiembrie, primul tur de scrutin, au fost publicate pe site-ul prezența.roaep.ro. Pe primul loc se află candidatul independent Călin Georgescu, urmat de Marcel Ciolacu, Elena Lasconi și George Simion, arată Digi24.ro.

Pe buletinele de vot au fost 14 candidați.

Se votează încă în diasporă

ACTUALIZARE 04.05 Au fost centralizate voturile din 98,43% din secții. Georgescu rămâne pe primul loc, cu 22,55%. Diferența între Ciolacu și Lasconi a scăzut la 75.000 de voturi în țară. În diaspora, Lasconi este pe locul 2, iar Ciolacu, pe locul 6. Secțiile de votare din SUA și Canada sunt încă deschise, așa că se mai pot întâmpla multe.

Finanțarea deficitului bugetar crește dobânda la credite. Lichiditatea din piața bancară a scăzut și ROBOR și-a reluat creșterea

În ultimele 10 zile, ROBOR la 3 luni și cel la 6 luni a crescut cu 20 de puncte de bază, semn că bancile au împrumutat destul de mult statul pentru finanțarea deficitului bugetar, lichiditatea sistemului fiind în ușoară scădere.

Economiștii sunt de părere că ROBOR va rămâne sub 6% în 2024, dar din trimestrul II 2025, IRCC va crește, arată Economica.net. Dobânda la titlurile de stat pe 10 ani a ajuns deja la 7,225%, apropiindu-se de dobânda la care se împrumută băncile de la BNR, în caz de necesitate, care este de 7,5%.

Avans de 20 de puncte de bază pentru ROBOR

Pe 11 noiembrie 2024, nivelul ROBOR la 3 luni era de 5,55%, iar al celui la 6 luni de 5,59%. Pe 22 noiembrie 2024, nivelul acestor indicatori a fost de 5,75%, respectiv 5,79%. Practic, în 10 zile, nivelul ROBOR (indicator luat în calcul în formarea dobânzii pentru creditele ipotecare acordate până în luna mai 2019)  a crescut cu 20 de puncte de bază.

România are una dintre cele mai scăzute rate ale locurilor de muncă vacante în industrie, construcţii şi servicii din UE

România se numără printre statele membre ale UE care se remarcă cu una dintre cele mai scăzute rate ale locurilor de muncă vacante în industrie, construcţii şi servicii, de numai 0,8% din totalul locurilor de muncă. La nivelul Uniunii Europene media este de 2,9%, conform unui infografic publicat de Monitorul Social, un proiect al Fundaţiei Friedrich Ebert România.

Rata locurilor de muncă vacante reflectă procentajul posturilor neocupate din totalul locurilor de muncă într-o ţară sau într-un sector de activitate, arată Bursa.

 

Începe să iei decizii bazate pe date
Alege una dintre soluțiile Termene.ro