Business News

Cartea electronică de identitate va fi introdusă până la sfârșitul anului 2026. Doar 5,5 milioane de documente digitale vor fi gratuite

20 noiembrie 2024, de , in
Loading the Amira Audio Citește articolul...

În Monitorul Oficial nr. 1149, de luni 18 noiembrie 2024, a fost publicată Hotărâre de Guvern nr. 1.407 pentru aprobarea „Notei de fundamentare privind necesitatea și oportunitatea efectuării cheltuielilor aferente proiectului de investiții „D4eID — Digitalizare pentru promovarea cărții de identitate electronice” .

Documentul vine să sprijine proiectul de investiții al Ministerului Afacerilor Interne (MAI) care a semnat Decizia de finanțare nr. 18440/29.08.2024 pentru implementarea proiectului „D4eID – Digitalizare pentru promovarea cărții de identitate electronice”.

Proiectul, derulat sub umbrela Planului Național de Redresare și Reziliență (PNRR), Componenta 7 – Transformare digitală, reprezintă o investiție strategică destinată să accelereze tranziția către un sistem de identificare electronic modern și să crească accesibilitatea serviciilor publice pentru cetățeni.

Prin intermediul CEI, cetățenii vor putea accesa 11 servicii online care includ:

Cartea Electronică de Identitate (CEI) va reduce birocrația din 2026

Odată cu implementarea acestui proiect, românii vor avea acces la o serie de servicii publice online, disponibile prin intermediul noii cărți de identitate electronice. Acestea vor simplifica procesele administrative și vor reduce timpul necesar interacțiunii cu instituțiile publice.

În contextul digitalizării accelerate, inițiativa „D4eID” este considerată un pas important pentru alinierea României la standardele europene în materie de identificare electronică și servicii digitale.

Prin acest proiect, Ministerul Afacerilor Interne urmărește să dezvolte și să lanseze 11 servicii publice electronice, accesibile cetățenilor prin intermediul cărții de identitate electronice. Aceste servicii vor avea un nivel de sofisticare avansat, garantând o experiență digitală sigură și eficientă.

Proiectul face parte din Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR), componenta Transformare Digitală, și este finanțat din fonduri europene nerambursabile și din bugetul de stat.

Proiectul „D4eID” are mai multe obiective specifice:

Un punct esențial al proiectului este asigurarea unei tranziții line către digitalizare prin dezvoltarea unor aplicații și infrastructuri adaptate nevoilor cetățenilor. Campania de sensibilizare va include realizarea unui spot video și distribuirea a 10.000 de materiale informative.

Investiții de peste 382 de milioane de lei

Valoarea totală a proiectului se ridică la 382,3 milioane de lei, din care 366,5 milioane de lei reprezintă investiții directe în infrastructura IT&C și dezvoltarea de soluții digitale. Proiectul se va derula pe o perioadă de 22 de luni și trebuie finalizat până la 30 iunie 2026.

În cadrul acestui buget, fondurile sunt alocate pe o perioadă de 22 de luni, fiind defalcate astfel:

Anul I: 200.000 mii lei, dintre care 168.067,23 mii lei sunt fonduri europene nerambursabile, iar 31.932,77 mii lei reprezintă sume aferente TVA.
Anul II: 166.562 mii lei, dintre care 139.968,07 mii lei provin din fonduri europene nerambursabile, iar 26.593,93 mii lei sunt sume aferente TVA.

În paralel cu „D4eID”, Direcția Generală de Protecție Internă a MAI implementează proiectul „Sistem de alertă timpurie – SAT (Early warning system)”, în valoare de 18 milioane de euro. Acesta vizează sporirea securității cibernetice și prevenirea riscurilor asociate utilizării CEI și accesării serviciilor electronice.

Proiectul SAT include:

Componentele proiectului

1. Infrastructură IT&C

Proiectul va dezvolta o infrastructură tehnologică robustă pentru a susține funcționarea optimă a noii cărți de identitate electronice și a serviciilor digitale asociate. Soluțiile includ produse software, licențe și instrumente de instruire.

Vor fi implementate soluții avansate de virtualizare pentru a asigura acces continuu la servicii și pentru a optimiza utilizarea resurselor hardware.

Sistemele actuale de „copii de rezervă și recuperare în caz de dezastru” vor fi îmbunătățite prin soluții modulare care vor garanta protecția datelor și continuitatea operațiunilor.

O campanie amplă va include realizarea unui spot video și distribuirea a 10.000 de materiale informative pentru a încuraja cetățenii să adopte noul format de identificare.

Aceste resurse financiare vor fi utilizate pentru dezvoltarea infrastructurii IT&C necesare furnizării serviciilor electronice și pentru realizarea campaniei de promovare.

 

 

Începe să iei decizii bazate pe date
Alege una dintre soluțiile Termene.ro