Business News

Ipotezele prin care viitorul guvern va reduce deficitul bugetar în 2025. Va majora TVA, cota unică sau va îngheța pensiile și salariile

20 noiembrie 2024, de , in
Loading the Amira Audio Citește articolul...

Potrivit lui Ialomițianu, Comisia Europeană nu s-a lăsat convinsă de măsurile de reducere a deficitului anunțate de Guvernul de la București, așa încât în ianuarie va impune condiții dure viitorului Executiv.

Mai mult, nici delegația Fondului Monetar Internațional, ce a vizitat recent România, nu a considerat drept viabile măsurile anunțate de Guvern, a mai spus acesta. Delegația FMI a avut loc în perioada 5-8 noiembrie, scopul misiunii fiind de a analiza evoluția în domeniile economic și financiar și se a actualiza perspectivele macroeconomice.

Majorare de TVA sau de cotă unică

În opinia lui Gheorghe Ialomițianu, actualul Executiv nu poate construi un plan corent de înscriere a deficitului în intervalul țintit, nu are capacitate de negociere și nu ar fi exclus ca în ianuarie să accepte soluțiile primite ”în plic” de la Comisia Europeană, soluții ce ar implica fie majorarea TVA, fie pe cea a cotei unice.

”Dacă actuala coaliție rămâne la guvernare, este posibil ca TVA să fie majorat la 21% sau cota unică să crească la 16 sau chiar 20%. Nu cred că se va pune problema introducerii cotei progresive de impozitare”, a spus fostul ministru de Finanțe, menționând că o a treia alternativă de reducere a deficitului ar fi stabilizarea cheltuielilor prin înghețarea salariilor și pensiilor.

În ieșirile publice recente, premierul Marcel Ciolacu a dat asigurări că anul viitor nu se va majora nici TVA și nici cota unică.

Plan de reducere a deficitului cu 0,8 puncte pe an

Conform planului anunțat de Ministerul Finanțelor, Executivul are în vedere reducerea deficitului de la 7,9% în acest an până la 2,5% în 2031, ceea ce ar însemna o scădere medie anuală de circa 0,8 puncte.

Metodele prin care Executivul vrea să atingă acest obiectiv implică „actualizarea/revizuirea regulilor de impunere, inclusiv a bazelor de impozitare şi ratele de impozitare pentru principalele categorii de impozite şi taxe, precum: impozitul pe profit, impozitul pe venit/contribuţiile sociale, taxa pe valoarea adăugată, accize şi impozitarea ecologică, impozite şi taxe locale şi pentru impozite şi taxe relevante ale sistemului fiscal, cât şi a veniturilor nefiscale (inclusiv a sistemului de redevenţe)”, se menționează în planul citat.

Începe să iei decizii bazate pe date
Alege una dintre soluțiile Termene.ro