Business News

Fonduri nerambursabile între 25.000 și 300.000 de euro acordate firmelor din București și Ilfov pentru creșterea cifrei de afaceri prin investiții eco

14 noiembrie 2024, de , in
Loading the Amira Audio Citește articolul...

Cu un buget total alocat de peste 37 milioane de euro, din care contribuția Uniunii Europene reprezintă circa 15 milioane de euro, programul propune finanțări nerambursabile destinate microîntreprinderilor și altor organizații eligibile din regiunea București-Ilfov. Aceste fonduri sunt menite să contribuie la creșterea economică durabilă, la reducerea inegalităților și la crearea unui mediu de afaceri competitiv și modern.

Sistemul informatic MySMIS2021, platforma oficială pentru depunerea proiectelor, se va deschide în data de 27 ianuarie 2025, ora 12:00, iar termenul limită pentru înscrierea proiectelor este stabilit pentru 10 februarie 2025, ora 12:00.

Solicitările de finanțare trebuie transmise electronic, semnate cu o semnătură electronică calificată, conform standardelor în vigoare, iar perioada de pregătire a proiectelor începe din momentul publicării ghidului solicitantului pe site-ul oficial ADR BI.

Cofinanțarea

Valoarea finanțării nerambursabile a proiectului este de minimum 25.000 euro și maximum 300.000 euro, echivalent în lei la cursul InforEuro din luna anterioară lansării ghidului solicitantului.

Contribuția programului la finanțarea investiției, respectiv cuantumul finanțării nerambursabile solicitate este de maximum 90% din valoarea eligibilă a investiției, în limita plafonului de minimis.

Contribuția solicitantului la finanțarea investiției trebuie să fie de minimum 10% din valoarea eligibilă a investiției pentru proiectele a căror valoare nerambursabilă este maximum 200.000 euro și de 20% pentru proiectele a căror valoare nerambursabilă este cuprinsă între 200.001 și 300.000 de euro.

Aceasta se asigură din surse proprii, ce exclud ajutoare de stat sau ajutoare de minimis. 

Valoarea eligibilă

Valoarea eligibilă a investiției reprezintă suma cheltuielilor eligibile incluse în proiect.

Acțiunea sprijinită în cadrul acestui apel de proiecte vizează creșterea durabilă și modernizarea tehnologică a microîntreprinderilor, prin îmbunătățirea capacităților tehnice și/sau industriale, pentru a gestiona mai eficient dezvoltarea produselor și serviciilor, prin următoarele tipuri principale de investiții:

Activitățile eligibile sprijinite în cadrul prezentului apel de proiecte sunt detaliate în subcapitolul 5.2.2. al prezentului ghid al solicitantului.

Condiții de mediu stricte

Un aspect esențial al PR BI este respectarea principiului DNSH („Do No Significant Harm”), care impune ca toate proiectele să îndeplinească criterii stricte privind protecția mediului. Astfel, beneficiarii trebuie să demonstreze că investițiile lor nu prejudiciază în mod semnificativ niciunul dintre cele șase obiective de mediu stabilite de Uniunea Europeană, printre care se numără atenuarea schimbărilor climatice, utilizarea durabilă a resurselor de apă și protecția biodiversității.

Pentru proiectele care implică lucrări de construcții, se recomandă utilizarea materialelor care au o eficiență energetică ridicată și evitarea poluării cu materiale dăunătoare, precum azbestul. De asemenea, PR BI prevede implementarea unor măsuri pentru reducerea emisiilor poluante, a zgomotului și a prafului în timpul execuției lucrărilor, precum și utilizarea temporizatoarelor și a senzorilor de mișcare pentru iluminare pentru a limita impactul asupra faunei.

Despre programul de sprijin pentru creșterea durabilă și modernizarea tehnologică a microîntreprinderilor

Obiectivul general al Programului Regional București-Ilfov 2021-2027 este de a contribui la viziunea strategică a regiunii prin susținerea unei dezvoltări economice inteligente, sustenabile și incluzive, care să aducă un plus de valoare comunităților și să sporească nivelul de trai al locuitorilor.

Prin promovarea inovării, digitalizării și accesului echitabil la servicii publice moderne, programul urmărește ca până în 2030 să creeze un spațiu atrăgător și sustenabil în care cetățenii să-și dorească să trăiască și să investească.

Pentru atingerea acestor obiective, PR BI sprijină inițiativele economice prin care se promovează eficiența energetică, reducerea emisiilor de dioxid de carbon, dar și adaptarea la schimbările climatice, conform cadrului de reglementare european și național.

Printre beneficiarii direcți ai acestui program se numără microîntreprinderile și angajații acestora, în timp ce beneficiarii indirecți sunt clienții, furnizorii și partenerii companiilor, precum și comunitățile locale. Pentru evaluarea succesului proiectelor, PR BI urmărește o serie de indicatori de realizare și rezultat, printre care creșterea cifrei de afaceri a întreprinderilor beneficiare cu cel puțin 2% față de datele anterioare aplicării proiectului.

Începe să iei decizii bazate pe date
Alege una dintre soluțiile Termene.ro