Esența zilei, 11 noiembrie. Deficitul balanţei comerciale al României a crescut cu 15%. AI va afecta dramatic piața muncii
În Articol
- Azi e luni, 11 noiembrie, iar „Esența zilei” va rezuma știrile importante pentru mediul de afaceri și va oferi și explicații, puncte de vedere legate de evenimentele prezentate. Rubrica editorială va fi actualizată pe parcursul zilei, așa că informația cea mai importantă de la prânz poate să fie pe locul trei sau patru la sfârșitul zilei.
Monitorizarea începe dimineața, de la 8.00, și va continua din 4 în 4 ore până ora 22.00.
Deficitul balanţei comerciale al României a crescut cu 15% în primele nouă luni ale anului
Deficitul balanţei comerciale al României a crescut cu 15% în primele nouă luni ale anului față de aceeași perioadă din 2023, arată datele Institutului Național de Statistică, anunță Economedia.ro. În primele nouă luni ale anului, exporturile au însumat 69,285 miliarde de euro, iar importurile CIF au însumat 92,770 miliarde de euro. În acest interval, exporturile au scăzut cu 1,4%, iar importurile au crescut cu 2,3%, comparativ cu aceeași perioadă din 2023. Deficitul balanţei comerciale (FOB/CIF) în perioada 1 ianuarie – 30 septembrie 2024 a fost de 23,485 miliarde de euro, mai mare cu 3,066 miliarde de euro (+15,0%) decât cel înregistrat în primele nouă luni din 2023 În perioada 1.I-30.IX 2024, ponderi importante în structura exporturilor şi importurilor sunt deţinute de grupele de produse: maşini şi echipamente de transport (46,9% la export şi 36,4% la import) şi alte produse manufacturate1) (28,9% la export şi 28,7% la import).
Valoarea schimburilor intra-UE27 de bunuri în perioada 1.I-30.IX 2024 a fost de 50057,7 milioane euro la expedieri şi de 67147,5 milioane euro la introduceri, reprezentând 72,2% din total exporturi şi 72,4% din total importuri. Valoarea schimburilor extra-UE27 de bunuri în perioada 1.I-30.IX 2024 a fost de 19227,4 milioane euro la exporturi şi de 25623,4 milioane euro la importuri, reprezentând 27,8% din total exporturi şi 27,6% din total importuri.
- Balanța comercială între exporturi și importuri este una dintre cele mai importante cifre macroeconomice care explică sănătatea economiei unei țări, de la creșterea PIB-ului, până la deficitul național. În cazul României, balanța a fost negativă în ultimii ani. Însă, în anii în care deficitul s-a micșorat, România a avut cele mai mari creșteri economice. Deficitul comercial care se prognozează până la sfârșitul anului, confirmă lipsa deficitul financiar de la bugetul public. De altfel, guvernul se va împrumuta anul acesta în cifre record pentru a finanța activitatea sectorului public.
AI va afecta dramatic piața muncii
Inteligența artificială este pe cale să transforme dramatic economia globală, revoluționând totul, de la piața forței de muncă la infrastructura digitală și lanțurile de aprovizionare. Potrivit Fondului Monetar Internațional (FMI), aproape 40% din angajați la nivel mondial sunt expuși la AI, anumite industrii fiind mai expuse automatizării bazate pe AI decât altele, arată Economica.net.
- Piața muncii se va transforma esențial odată cu evoluția Inteligenței Artificiale, iar statele și companiile care vor reuși să se adapteze corect și rapid la noua realitate vor reuși să câștige în competivitate. România ar fi, conform datelor FMI, pe un loc 41 în analiza FMI privind capacitatea de a se adapta și integra Inteligența Artificială. Țara noastră se află în spatele marilor puteri din Europa, dar în fața unor state vecine ca Bulgaria și Ungaria.
Bogații lumii își iau măsuri de precauție
În timpul turbulențelor puternice de pe piața valutară, strategiile financiare ale miliardarilor devin un subiect de intrigă. În timp ce mulți investitori intră în panică și își ajustează în grabă portofoliile, miliardarii folosesc tactici sofisticate pentru a-și proteja averile, iar astfel profită de fluctuațiile pieței, arată Profit.ro.
Una dintre strategiile comune printre miliardari în timpul turbulențelor de pe piață este să aloce fonduri către active considerate drept „refugiu”, relatează Prima News. Aceste active sunt cunoscute pentru stabilitatea lor și capacitatea de a-și păstra valoarea chiar și în condiții de piață volatilă.
- Sectoarele în care se fac investiții în perioadele de turbulențe sunt considerate afacerile cele mai stabile în următorul interval scurt și mediu. Companii pe care se pariază că îți vor menține un ritm de creștere, chiar dacă mic, și care nu vor înregistra pierderi sau reduceri per personal, măsuri care sperie investitorii.
Primăria Capitalei a început instalarea decoraţiunilor pentru iluminatul festiv de iarnă
Primăria Capitalei a început instalarea decoraţiunilor pentru iluminatul festiv de iarnă. Peste 4,3 milioane de becuri LED vor lumina principalele artere din Bucureşti, acoperind o distanţă de 265 de kilometri, arată Mediafax.
„Am început montarea decoraţiunilor pentru iluminatul festiv de sărbători. Şi în această iarnă vom utiliza toate echipamentele care se află deja în proprietatea Companiei Municipale Iluminat Public, iar în plus vom avea aproximativ 3.000 de elemente luminoase noi”, anunţă Nicuşor Dan.
- Startul pregătirilor de Crăciun în București este un semn tradițional dat și mediului de afaceri din Capitală și nu numai de a se pregăti de sărbătorile de iarnă cu decorațiuni și a promoțiilor.
Articolul este realizat de Clever News Center pentru Business News by Termene.ro.