Ministerul Energiei a adus completări la ghidul de finanțare al programului Electric UP, referitoare la instalațiile fotovoltaice existente și cele noi
În Articol
- Prin Ordinul nr.1.552. al Ministerului Energiei s-au stabilit completări la Ghidul de finanțare pentru programul „Electric Up”. Ordinul a fost publicat în Monitorul Oficial nr. 1091 din 31 octombrie 2024.
Ministerul Energiei a ținut să explice ce se înțelege printr-o investiție prin care se extinde o capacitate fotovoltaică existentă și ce semnifică o capacitatea fotovoltaică nou-instalată.
Scopul principal al acestui programului Electric Up este să ofere sprijin financiar întreprinderilor mici și mijlocii, dar și operatorilor economici din sectorul Horeca, pentru instalarea de sisteme fotovoltaice.
Aceste sisteme permit generarea de energie electrică pentru consum propriu, utilizarea unor stații de încărcare pentru vehicule electrice și implementarea unor soluții de încălzire și răcire din surse regenerabile, contribuind astfel la reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră.
Ce se schimbă
La articolul 13 din Ordinul ministrului energiei nr. 1.441/2024 după litera m) se introduce o notă, cu următorul cuprins:
- Extindere a unei capacități fotovoltaice existente
„În înțelesul prezentului ghid, noțiunea de extindere a unei capacități fotovoltaice existente înseamnă construirea unei capacități de producere a cărei funcționare depinde de o capacitate deja existentă și pusă în funcțiune la aceeași locație și care nu poate fi monitorizată separat față de capacitatea existentă”.
- Capacitatea fotovoltaică nou-instalată
Capacitatea fotovoltaică nou-instalată trebuie să fie monitorizată separat pentru a nu fi considerată extindere a unei capacități existente și puse în funcțiune în aceeași locație”
Ministerul Energiei va emite instrucțiuni de aplicare a Ghidului de finanțare
În vederea clarificării unor aspecte privind aplicarea și interpretarea unitară a prevederilor ghidului de finanțare pentru Programul „Electric Up”, Ministerul Energiei poate emite instrucțiuni de aplicare, se mai precizează în ordinul aprobat.
Instrucțiunile se publică pe site-ul Ministerului Energiei, la secțiunea dedicată Programului „ELECTRIC UP” — https://energie.gov.ro/electric-up-ciclul-2/. Art. III.
Programul Electric Up
Ghidul de finanțare pentru Programul „Electric Up” privind finanțarea întreprinderilor mici și mijlocii și a operatorilor economici care activează în domeniul Horeca a fost aprobat prin Ordinul ministrului energiei nr. 1.441/2024, publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 1015 și 1015 bis din 10 octombrie 2024.
Finanțările se acordă pentru pentru instalarea sistemelor de panouri fotovoltaice pentru producerea de energie electrică cu o putere instalată cuprinsă între 27 kWp și 150 kWp necesară consumului propriu, a unui sistem de stocare a energiei produse pentru creșterea gradului de autoconsum, a cel puțin o stație de reîncărcare de minimum 22 kW pentru vehicule electrice și electrice hibrid plug-in pentru reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră în transporturi, prin promovarea infrastructurii pentru vehiculele de transport rutier nepoluant din punct de vedere energetic, precum și a sistemului alternativ de încălzire/răcire pentru creșterea gradului de utilizare a energiei produse din surse regenerabile în încălzire și răcire.